Duminica de poveste: început de octombrie

Începutul de octombrie începe la gura sobei, când stai ş-asculţi cum trosnesc lemnele în foc şi nu ştii ce bucate să guşti mai întâi. Să fie zacusca? Să fie gogonelele sau alte murături? Să fie otâr de must sau poate niscaiva nuci? Să fie magiun sau nişte plăcinte cu dovleac stropite cu nişte vişinată? Sau poate ardei copt în jar înăbuşit cu oţet de prune negre din truşie? 

Duminica de poveste început de octombrieSă încălecăm pe-o şa, să vă spun povestea mea, a toamnei din bucate, a tuciului ars de-o juma de lună cu fel de fel de bunătăţi, a cuptorului încins până la epuizare ş-al cămării ticsită cu murături, dulceţuri, fructe prăfuite de bruma toamnei, şi-mpodobită cu mărgele de ceapă ş-usturoi.

Parcă văd ş-acum carele umplute cu porumbul adunat de pe câmp, cu dovleci portocalii, verzui şi roșiatici. Parc-aud ş-acum un hăis şi-un cea când carul se împotmolea de-atâtea ploi şi-atâtea urme de căruţe. Parcă simt şi acum mirosul acela de păpuşoi şi de dovlec gata de-o plăcintă.

Şi-mi amintesc de serile de şezătoare când curăţam porumbul de foile aspre de-atâta frig şi toamnă…şi ce plăcere era când bunicu’ venea cu cănile cu rachiu fiert, ceaiuri, pită din cuptor şi-n borcan de zacuscă. Dorea şi el să guste ce-a plămădit bunica în luna când a văzut mai des ciaunul decât chipul ei ascuns de-atâtea treburi.

Cu cizmele-n picioare şi-un jerseu de lână, cu basca-n cap şi pantaloni tacsiţi de-atâta praf de toamnă…noi mai umblam de colo-colo să vedem bucatele de toamnă, bucuria sătenilor c-au avut un an îmbeljugat şi mai ales poveştile lor, poveşti de toamnă, transmise din bătrâni pentru copii ca noi…la ceas de şezători.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: