Duminica de poveste: Poveşti de Stă Mărie

Poveştile de Stă Mărie încep din viul nopții, când buna se treze cu noaptea-n cap să coacă colaci şi să fiarbă arpacaşul pentru colivă. Frământa aluatul până era numa’ bun de făcut prescuri şi colaci, iar uneori ne mai pregătea dânsa şi niscaiva plăcinte cu mere. Lăsa aluatul să crească pe cocoaşa cuptărului, cât timp acesta era ars cu leme dintr-ăle grose, de pădure.

În răstimp, îşi premenea straiele ăle bune, le scotea de la naftalină, le așeza pe săptarul de la scaun şi le cântărea până când era sigură că se poate găti cu dânsele pentru mers la biserică.

Toată ziua de dinaintea Stă Măriei, buna se pregătea de biserică. Premenea şi coşul în care avea să ducă bucatele pentru sfiinţire. În vremurile bune umbla dânsa numai cu baniţa, dar, de când a îmbătrânit, şi bucatele duse la biserică pentru pomenirea celor adormiţi s-au mai împuţina, nu putea, săraca, să bată atâta amar de drum cu baniţa în cap, plină cu bucate, până la biserică.

Când colacii erau rumeni, le descânta cu-n “bogdaproste” şi ne dădea câte unul, dintre cei mai mai urâcioşi, şi ne lăsa să-i rupem în două ca să iasă aburul fierbinte de la atâta copt. Rodeam  codrul acela de pâine caldă cu atâta poftă că buna se crucea că nu mi se-ncurcă maţele de la pâinea fierbinte.

Ea era întotdeauna cea care gusta ultima, prima bucătură era mereu pentru cei adormiţi şi împărţea buna bucate prin sat, la ăi mai amărâţi, abia apoi gusta şi ea…dar acum lucrurile s-au schimbat, a venit şi rândul bunei să guste prima din bucate. Acum bucate nu mai împarte, acum bucatele se-mpart în cinstea ei.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: