Idei de weekend: satul Rimetea

Unde-i șade omului mai bine dacă nu la sat? Unde e omul mai frumos dacă nu acolo unde natura se întâlnește cu tradiționalul, unde bătrânii răstălmăcesc poveștile locului, unde liniștea-i cânt,  unde tradițiile sunt legiuire, unde portu’ popular se îmbracă la fel ca în vremea lui şi nu se închide, la păstrat, într-un divan…şi unde altundeva dacă nu în satul Rimetea din judeţul Alba.

satul RimeteaCu aceste gânduri am pornim, cu noaptea-n cap, pe cărările secuimii, să găsim inima Ardealului. Ş-am dat, preţ de câteva zile, “fusei-u-mi” oltenesc pe “amu’, no hai-ul” molcom din ardean. Uite-aşa, am poposit la Rîmetea, Torockó pe ungureşte, unde falnica Piatră a secuimii stă de strajă celui mai bine conservat sat românesc de la Decebal încoace.

Nu te speria dacă denumirea de Rimetea se pierde de îndată ce ajungi în localitatea secuiască. Aici denumirea se schimbă brusc în maghiară, la fel ca toate cuvintele pe care le vei auzi. Este posibil să fii singurul român (în inima României, ce-i drept) care vorbeşe româneşte. Locuitorii de aici au sânge colorat în verde, alb şi roşu, iar turiştii sunt şi ei, tot în aceleaşi culori.

După şocul pe care l-am simţit, e un pic ciudat să te simţi turist la tine acasă, descoperi că ungurii nu sunt atât de răi pe cum umblă vorba-n sat, ei nu refuză să vorbească pe limba noastră, ci te ajută amabil, chit că se poticnesc în găsirea cuvintelor româneşti.

Torockó este satul pe care trebuie să îl vezi măcar o dată în viaţă. Îl poţi compara cu satul copilăriei tale, dar nu îi vei găsi cusur, chiar dacă întâiul sat cunoscut de tine este mai autentic, mai drag, mai plin de viaţă şi de poveşti, de oameni frumoşi aşezaţi la poartă, pe bancă, la întors problemele pe toate feţele. Satul aista ardelenesc este izolat de Piatra Secuimii în timp şi în linişte.

Rimetea judetul Alba

Rimeteasatul Rimetea

Rimetea

case sat Rimetea

privelişte sat Rimetea

la sat - Rimetea

satul romanesc

melc - sat Rimetea

flori la sat

idei de weekend

Piatra Secuimii

Piatra Secuimii - capita de fanPiatra Secuimii

Sat Rimetea

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: