Să-nceapă studenţia!

O nouă generaţie se pregăteşte să spună „să-nceapă studenţia”! Toți visează să devină, în sfârșit, cineva, să schimbe lumea, să revoluționeze știința, să facă bani, să dea interviuri, să…! Dar, printre vise și dorințe va exista un mare dar, căci doar unul dintre cei visători va deveni cineva, doar unul poate va reuși să schimbe lumea, doar unul va revoluționa știința, unul singur va reuși să facă bani, câțiva vor da și interviuri.  

StudentieDin câte am observat admiterea la facultatea de jurnalism a fost pe principiul “mulţi ştiu, puţini cunosc!”! Toţi cei înscrişi ştiu gramatică „mai bine” decât „Tatăl nostru”, toţi ştiu că nu-i mare scofală să faci meseria lui Badea sau să citeşti de pe un promter…dar, prea puţini cunosc limba română, prea puţini cunosc ce se întâmplă în ţărişoara aceasta (de presa internaţională nici nu mai vorbesc…pentru unii dintre ei asta înseamnă Paris Hilton, Kardashian, sau alte nume colorate).

Pentru unii jurnalismul înseamnă doar a citi de pe un promter ori a te schimonosi în fel şi chip pe la televizoare. Documentarea, interviul, sau scrisul propriu-zis nu au nicio valoare pentru tânăra generaţie, dar să nu credeți că generațiile trecute au fost cu mult mai breze. Deci, dacă asta nu sună greu, facultatea de ce ar fi mai grea?

Adevărul este că la FJSC dai de greu când îl întâlneşti pe Vasas,  sau alţi profesori care te amendează grav (la notă) când faci dezacord sau când pui virgulă între subiect şi predicat!

Dar, ce pare cel mai greu de înțeles este că deși toată lumea spune jurnalismul nu mai e ce a fost odată, că trebuie să citești din trei surse pentru a înțelege știrea măcare pe jumătate, că jurnalistul e lefter și e plătit și din joi în Paște, în fiecare an tot mai mulți tineri se visează jurnaliși.

Mai nou a venit moda PR-ului, poate este și meritul piesei care, la un moment dat, o dădea pe refren cu „ai nevoie de un PR ca să apari în ziar”!

Probabil și bobocii știu că nu e nevoie de o facultate pentru a deveni jurnalist, că și de pe băncile politehnicii poți deveni gazetar (ce cuvânt demodat).

Da, mulți dintre ei o să se trezească dimineața după ce-or să dea licența și o să-și dea seama că visele nu devin realitate decât cu multă muncă și un dram de noroc.

Tags: , , , , ,

2 responses to “Să-nceapă studenţia!”

 1. Nico says :

  Ca sa ajungi jurnalist ai nevoie de mare noroc!
  Salariile sunt mari doar pentru cei care prind un post in capitala la un post radio/tv/revista mare.
  In provincie salariul vine din an in Paste, si atunci mic.

  • filedinpoveste says :

   Nici în capitală lucrurile nu stau atât de bine!
   Am colegi care au terminat secția de jurnalism și se chinuie să se angajeze. Și aici salariile vin din joi în Paște!
   Salariul e mic spre foarte mic și uneori se promote angajarea doar după multe lui de „internship neplătit” (dar pentru angajator e de rpeferat internshipul neplătit pentru o perioadă cât mai lungă)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: