Ce-am învăţat turist fiind în România

Fiind turist păduri am cutreierat şi m-am culcat şi lângă sursur de izvor, în vârf de munte, şi-am zăbovit adesea şi prin oraşe-aglomerate, şi am descoperit şi mici localităţi necunoscute mie, ascunse în păduri de pin sau de stejar…şi am bătut la pas prin vechi cetăţi medievale, şi-am învăţat în trei zile cât alţii-n zece ani.

Am învăţat că România e mai frumoasă-n realitate decât în fotografii, am învăţat că românii şi maghiarii sunt altfel decât îi descoperim în texte de pe bloguri, am învăţat că-i mai frumos să descoperi singur decât să-l laşi pe altu’ să îţi povestească. Amu să vă spui eu vouă ce-am învăţat în trei zile de cutreierat plaiul românesc de la Est la Vest şi de la Nord la Sud prin inima Transilvaniei:

1. România este foarte frumoasă, dar e şi mai frumoasă dacă o descoperim singuri, la pas şi nu doar din cărţile de georgrafie ori de pe bloguri!

2.  Drumurile nu sunt neapărat o problemă pentru a descoperi România. Acesta-i doar un pretext pentru a face ceea ce ştim mai bine: să ne plângem.

3. E bine să te documentezi înainte, dar şi mai bine este să laşi România să te surprindă!

4. O imagine nu spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar zece mii de cuvinte nu exprimă nici pe departe frumuseţea locurilor din România. Ieşi afară, cu bocancii în picioare şi rucsacul în spinare…doar aşa vei înţelege ce îţi spun!

5.  Turistul român este petrecăreţ! Deviza lui este: “nicio masă fără ţuică şi manele muzică“!

6. Turistul român merge doar până acolo unde este asfalt şi până acolo unde nu se cere taxe de intrare! Iar ce este greu accesibil este mai curat, mai frumos, mai diferit! Emoţia pe care o ai când ajungi în astfel de locuri nu se compară cu niciun wow pe care-l spui când vezi pozele de călătorie ale altora!

7.  Românii te ajută, deşi vorbele din popor spun contrariul!

8. Ungurii nu-s atât atât de răi precum probabil ai auzit! Sunt oameni ca şi tine! Te ajută, îţi vorbesc şi te sfătuiesc chiar şi acolo unde sunt arborate steagurile secuimii! Vorbesc cu tine în română chiar dacă se chinuie un pic să facă asta!

9. Românii au prostul obicei să-şi facă poze la moacă şi mai puţin la peisajele patriei…de parcă moaca personală nu ţi-o vezi zilnic în oglindă. Aşa că, vă rog, să nu vă mai văd că vă faceţi poze cu zoom pe moacă!

10. Niciodată nu am spaţiu suficient pentru poze! Niciodată nu apuc să fac atât de multe poze pe cât îmi propun! D-apăi, mai trebuie să mă bucur şi de călătorie acum şi aici şi nu doar să mă bucur din fotografii de locurile pe unde-au umblat picioarele mele. Chiar dacă am mai puţine fotografii, amintirile-s mai multe şi mai preţioase!

Tu ce-ai învăţat din călătoriile tale prin România?

Tags: , , , , , , , , ,

5 responses to “Ce-am învăţat turist fiind în România”

 1. psi says :

  mnooo… doar trei zile în transilvania? 🙂

  • filedinpoveste says :

   Da, din păcate doar trei, am fost pe repede înainte, abia dacă ne-am bucurat de timpul prin Transilvania. Plănuiesc o excursie de lungă durată pentru la anul!
   Am rămas la propriu cu gura căscată!
   Frumos! Frumos! Frumos!

 2. Sonia says :

  Mă pregătesc şi eu de o mică vacanţă. Ce am mai învăţat cutreierând România? Că serviciile nu sunt atât de proaste precum spun unii și că există locuri în care doresc de fiecare dată să mă întorc. Așa voi face și anul acesta. O pensiune pe care am descoperit-o acum câțiva ani (pe internet) mă va avea oaspete din nou. Pentru că mi-a plăcut foarte mult si m-am simțit acolo extraordinar.

 3. RaduThor says :

  Păi cam aceleaşi lucruri le-am învăţat! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: