Idei de weekend: trovanţii din Costeşti

Natura nu a mai avut răbdare să se nască un Pygmalion pentru a o sculpta şi a-i da viaţă, căci ea singură şi-a sculptat pietre şi le-a dat viaţă după ce le-a numit “trovanţi“, deşi sătenii le spun “pietre vii“, căci ele cresc hrănindu-se cu nisip.  

Trovantii din Costesti jud. ValceaPe drumul dinspre Râmnicu Vâlcea spre Hurezu, trovanţii te aşteaptă cu porţile deschise (la propriu şi la figurat) şi nici măcar nu trebuie să te abaţi de la drum pentru a-i fotografia.

Ceste pietre sunt atât de diferite unele de altele, dar sunt la fel de misterioase şi rămân de  neînţeles pentru omul de rând.Sunt un fel de perle crescute dintr-un fir de nisip într-o scoică de râpă care le ocroteşte şi le creşte ca pe proprii ei copii.

Unele-s mici, altele ating câţiva metrii, unele au forme simple, altele au crescut în semnul infinitului, iar, uneori, oamenii spun c-ar fi extraterestre, ori că răsar precum ciupercile după ploaie pentru că după fiecare ploaie noi trovanţi răsar din pământuri şi-ncep să crească sau până la păreri cum c-ar fi corpuri selenare.

Pietrele vii de la Costeşti cresc prin depunere de ciment în forme neregulate crescând cu până la patru-cinci centrimetrii în 1200 ani. Cu toate acestea sătenii îţi vor spune că după fiecare ploaie vezi cu ochii tăi cum cresc trovanţii.

Ce părere au ei despre trovanţi? Ei bine unii spun c-aduc noroc, iar alţii fug de ei ca dracu de tămâie căci forma lor iregulată şi depunerea alandala de nisip îi face pe trovanţi să pară buboşi şi încărcaţi cu energie negativă, de aceea cunoscătorii locului ne recomandă să le vorbim frumos pietrelor vii.

Dacă iniţal trovanţii de la Costeşti creşteau doar sub râpa de sub deal, acum aceştia se găsesc până şi în curtea sătenilor (chiar şi a bucureştenilor) ca ornamente. Chiar şi aşa, trovanţii râmân în continuare forme neînţelese de mintea umană dar apreciate pentru că sunt o minune vie.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: