Idei de weekend: mânăstirea Hurezi

Cea mai de seamă monastire în stil brăncovenesc stă de strajă în inima judeţului Vâlcea, la poalele muntelui Căpţânii. Fiind considerată una din cele mai mari ansamble monahale româneşti, mânăstirea Hurezi te cureşte prin arhitectura desăvârşită, prin liniştea de la poalele pădurii, prin frumuseţea locului şi bunătatea din glasul maicilor.

Manastirea HureziLiniştea este atât de profundă încât gândurile negre ţi se risipesc de atâta rugăciune, iar glasul maicilor te îmbie la bunătate, la regăsirea cumpătului, a vorbelor bune, a împăcării cu tine însuți. Liniştea de peste zi este înlocuită, pe-nserate, de glasul pătrunzător al huhurezilor, un fel de bufniţe d-ale locului, care şi-au pus amprenta asupra locului, oferind localităţii numele lor.

Dacă ajungi în Vâlcea, nu este suficient să admiri ceramica de Horezu, ci trebuie să vizitezi şi vestitele mânăstiri vâlcene: Horezu, Cozia, Frăsinei, dar şi multe altele. Apropo, ştiaţi că Vâlcea este un alt nord al Bucovinei?

Căldura cu care te întâmpină feţele bisericeşti, te face să zăboveşti şi să-ţi goleşti, la propriu, sufletul şi să te-ncarci cu răbdare şi calm. Doar răceala porţii din lemn masiv îmbrăcată într-o foiţă groasă de metal şi stilul brâncovenesc inconfundabil te fac să te găndeşti cu respect la marele voievod de secol XVII, la războaiele purtate, la istorie.

Aici veţi găsi o adevărată colecţie de cactuşi: cactuşi cu ţepi mari, cactuşi cu ţepi mici, cactuşi pitici, cactuşi înalţi de tip Stan, cactuşi scunzi şi îndesaţi de tipul Bran, cactuşi cu flori, cactuşi fără flori, cactuşi, cactuşi, cactuşi…aici e un muzeu al cactuşilor.

La mânăstirea Hurezi eşti mai aproape de Dumnezeu şi de tine şi preţ de câteva clipe râvneşti la viaţa fără de păcat a maicilor ce slujesc casa Domnului.

Despre istoria, frumuseţea şi atmosfera de la mânăstirea Hurezu ar trebui să scriu un adevărat roman…aşa că ce ziceţi dacă v-aţi convinge singuri de toate acestea aruncând un ochi peste fotografii şi, de ce nu, să vă opriţi câteva minute la vestita mânăstire.

curtea bunicii

?????????????????????????

?????????????????????????????

?????????????????????????????

??????????????????????????

curtea Manastirii Hurezi

????????????????????????

?????????????????????????

Manastirea Hurezi

??????????????????????

????????????????????????

????????????????????????????????

???????????????????????????

?????????????????

?????????????????

??????????????????????????

?????????????????

Manastirea Hurezi

??????

????????????????????????

Privelistea Manastirii Hurezi

?????????????????????????????????

??????????????????????

Tags: , , , , , , , , ,

2 responses to “Idei de weekend: mânăstirea Hurezi”

  1. abisurile says :

    Minunat loc !

  2. Loredana Milu says :

    Frumos. Mulțumim de recomandare. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s