Copii cresc în fotografii

Părinţii plecaţi la muncă în străinătate îşi văd copii crescând în fotografii, îi ascultă maturizându-se la telefon, însă ratează momente unice şi mărunte, căci copilul nu vrea să-şi copleşească părintele cu primul plâns din dragoste, prima notă proastă, emoţiile de la bacalaureat, îşi pun toţi măşti şi-o fac pe oamenii mari şi puternici, nişte oameni crescuţi înainte de vreme, nişte oameni maturizaţi fără voie!

De când sunt mici, copii visează să nu mai fie “vasali” părinţilor şi-ncep lupta pentru independenţă, ce nu ştiu ei este că neajunsurile ţării îi fac pe mulţi părinţi să ofere independenţa mai devreme decât e necesar. Ei renunţe să crească nişte copii în favoarea lui “a creşte oameni mari”.

Pentru că lipsurile financiare le-au demonstrat părinţilor că educaţia, “mulţumescul” copilului şi zâmbetul lui depinde de ban, ochiul dracului, acesta este dispus să plece departe de puiul său pentru a-l face adult. Ce uită părintele este că puiul de om are nevoie şi de o îmbrăţişare, şi de-o mângâiere, şi de o privire, şi de un zâmbet. Da, i le poate oferi prin internet, dar nu compenzează cu plânsul pe umărul lui, cu mângâierea pe care i-o poate oferi, prin prezenţa lui acolo.

Aşadar, depărarea părinţi avea să-i “crească” mai repede pe copii de cum face drojdia cu aluatul. Copii s-au maturizat căci nu mai aveau timp să se bucure de nimicuri, sunt oameni “mari” care trebuia sa se ocupe de casă: să plătească facturi, să facă ordine, să gestioneze bugetul, să vorbească cu adulţii ca de la egal la egal deşi vârsta nu prea le permite. Da, asta-i povestea mii de copii care nu se pot bucura de cei care le-au dat naştere şi ar trebui să fie aici (şi nu acolo) pentru ei.

One response to “Copii cresc în fotografii”

  1. Roxana B. says :

    Trist, dar adevarat. Eu, una, cunosc sentimentul de a creste fara parinti… acelasi motiv spus de tine in articol: au plecat la munca. A trebuit sa invat s agatesc, sa ma autoeduc, sa ma maturizez. Cu toate astea, o sa le multumesc toata viata mea, stiu ca pt mine au facut-o, nu de dragul de a sta printre straini 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: