De ce să îţi faci concediul în România

Întrucât sezonul concediilor nu este atât de departe, întrebarea “de ce să îţi faci concediul în România” îmi bate tâmplele şi nu-mi dă pace până nu găsesc niscaiva răspunsuri mulţumitoare. De ce să îţi faci concediul în România? Pentru că, în primul rând, eşti român şi trebuie să-ţi cunoşti neamul, vatra şi istoria. Cred că suntem corigenți la capitolul România, iar unii români recunosc cu mâna pe inimă că tot ce stiu este semnul egal între România şi  “o ţară de căcat”.

România este, într-adevăr, o ţară unde se fură ca-n codru, o ţară cu multe minusuri dar, chiar şi aşa, ea Rămâne o ţară frumoasă. Frumuseţea ei nu se descoperă prin reportajele de la televizor, ci mergând la pas pe cărăile ei cu aparatul foto în mână, cunoscându-i oamenii îndrăgostiţi de frumos, meşterii populari, ţăranii care încă mai păstrează cu sfinţenie portul şi tradiţiile, bătrânii care povestesc cu plăcere istorii ale locului şi ale omului din popor.

Pentru că România are multe de oferit: de la istorii nemaiauzite, la obiective turistice unice în lume, de la experienţa călătorului la integrarea perfectă în comunitatea de la ţară, de la legende parcă vii şi astăzi la prezentul aruncat cu furca taman din trecut, toate ne lasă cu gura căscată.

Călătoritul prin România te duce cu gândul la origini, la covata crăpată de la atâta frământat cozonaci, la mâncărurile fierte în cianu, la  la mămăliga rostogolită pe cărpător, la poveşti de dragoste cu domniţe şi boiernaşi, la neînfricaţii haiduci, la maldărele de aur şi arginţi îngropate pe sub dealuri, la istorii aristocrate, la minunata lume descrisă în cărţile de istorie, în povestiri, basme, legende sau zicători. Într-o singură localitate le găseşti pe toate la un loc, trebuie doar să ai plăcerea de a descoperi.

Pentru că aici peisajul este într-adevăr unul demn de “pe-o gură de rai, pe un picior de plai”. Pentru că oricât de sărăcăcios ar părea, este, de fapt, unul perfect şi simplu şi ne uimeşte cu atât mai mult cu cât nu credeam vreodată că avem să descoperim asta la noi. România este atât de surprinzătoare încât aflăm de minunățiile ei de la străini, căci publicații de specialitate situează an de an locuri din România pe treapta întâi la “cel/cea mai frumoasă…” şi îi musai să trecem în revistă cascada Bigăr, Transfăgărăşanul, salina Turda, peştera Urşilor şi altele câte şi mai câte pe cale să ocupe locuri fruntaşe în topul celor mai frumoase.

De ce să îţi faci concediul în România? Pentru că e păcat să nu te bucuri şi de ţara ta, e ruşinos să nu o cunoşti, e blasfemie să nu îi dai o şansă, pentru că e urât să te mândreşti ori să te plângi  cu/de ea şi să ştii prea puţine despre ea, pentru că e şi mai urât să vină străinii şi să-ţi dea motive pentru a iubi România.

Pentru că preţurile sunt tot cam pe acolo, dar minunăţiile pe care le vezi sunt de nepreţuit. Pentru că biletul la un muzeu e de doar trei lei cu ghid, pentru că e păcat să treci pe lângă un indicator an de an şi să nu ai curiozitatea să vezi către ce duce acesta.

Deşi pare greu de crezut, sunt încă oameni mândrii că sunt români, mândii că pot îi învăţa şi pe alţii puţin din meşteşugul lor. Pentru că tradiţiile acestea s-ar putea să dispară dacă nu profităm de ele acum, cât mai sunt oameni să ne-arate şi să ne vorbească. Pentru că suntem români şi trebuie să ne cunoaştem pe noi, ca naţie!

Tu de ce îţi faci concediul în România?

Tags: , , , , , ,

2 responses to “De ce să îţi faci concediul în România”

  1. psi says :

    din păcate, recunosc că de ani buni, vacanţele noastre au iz de ţară străină. chiar şi acum, abia întorşi de la viena, căutăm deja destinaţia verii. poate că experienţele mai puţin fericite, poate că setea de locuri cândva interzise nouă mă duc cu gândul dincolo de graniţe, cert este că am renunţat la marea noastră de foarte mulţi ani şi majoritatea încercărilor noastre de a vizita în mai mult de trei zile locuri româneşti s-au soldat cu dezamăgiri… 😦

  2. Cuvânta says :

    Nici eu nu prea am vizitat tara asta. De fiecare data cand am fost, am fost la prieteni si rude si a fost superb, insa cand am fost ca simplu turist fara nicio cunostinta sau relatie, conditiile au fost proaste.
    Si sincer mie mi s-a furat o singura data telefonul in autobuz, asa ca nu as spune ca se fura ca in codru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: