Idei de weekend: Culele Măldăreşti

Boierii din Oltenia au lăsat moştenire strămoşilor nu numai file întregi de istorie, dar şi o sumedenie de legende cu maldăre de bani ascunse sub pădure, poveşti cu haiduci, case fortificate, aşezate pe dealul cel mai înalt, cu vedere în cele patru zări, poveşti de dragoste ca-n poveştile lui Shakespeare.

Deşi suntem aici, la doi paşi, nu le-am vizitat niciodată, dar iacătă că duminica de Paşte ne dă curaj să vizităm, în sfârşit, culele de la Măldăreşti. Aşadar, astăzi vom poposi la o aruncătură de băţ de vestita ceramică de la Horezu, la culele de la Măldăreşti. Poate vă întrebaţi ce sunt aceste cule. Ei bine, culele (din turcescul “kule”) desemnează un turn, o locuintă de tip turn, căci, pe acele vremuri, boierii erau supuşi la grele încercări de către turci şi haiduci, şi, pentru a nu pica pradă acestora, şi-au transformat căminul într-o adevărată fortăreaţă. 

În căutarea maldărului de aur

Pe-atunci moşiile boierilor din Oltenia se întindeau de sub muntele Buila până la Dunăre, drept pentru care erau vestiţi pentru bogăţie şi umbla zvon cum că aici boierii aveau maldăre de bani. Nu e de mirare că haiducii şi turcii veneau din depărtare pentru a fura comoara. Mai târziu, denumirea localităţii avea să devină Măldăreşti tocmai de la vestitele maldăre cu bani ale boierilor din secolul al XVII-lea şi ale urmaşilor lor. Maldărele acelea cu bani sunt vestite şi astăzi, căci căutătorii de comorii băt şi astăzi la pas împrejurimile Măldăreştilor în căutare de cazane pline cu aur şi argint.

Deşi localnicii nu bagă mâna în foc că vestitele cazanele cu aur au fost descoperite, tot ei spun că prin dealul “Ţiflei” şi pe la “Râpa Hoţilor” se văd săpături adânci în pământ şi forme de ulcici, semn că, totuşi, cei mai iscusiţi căutători de comori nu au plecat cu mâna goală.

Cula Greceanu: legendă şi realitate 

Revenind, însă, la Culele de la Măldăreşti, casele boiereşti sunt adevărate fortificaţii: cu ziduri groase, cu obloane de lemn, cu zăvoare grele, cu crestături în zid făcute special pentru ca oamenii casei să-şi vâre armele pentru a-i nimici pe prădători, cu vedere în cele patru zări, cu ascunziş pentru domniţe în podul casei.

?????????????Culele de la Măldărelşti, la număr trei (Cula Greceanu, Cula Duca şi casa memorială I. Gh. Duca) te poartă pe umerii istoriei româneşti şi te lasă să visezi la poveşti cu haiduci, la aprige războaie, la artă, cultură şi tradiţie.

Conform legendei, cula Greceanu a fost construită de una dintre căpeteniile lui Mihai Viteazul, Tudor Maldăr care, după moartea voievodului, este prins în luptă şi predat hanului tătar, aliatul lui Simion Movilă. Fiica tătarului se îndrăgosteşte de boiernaş şi fuge cu el la moşia oltenească şi vor avea nici mai mult, nici mai puţin de şapte copii.

Cula Greceanu este locuită de nepoţii şi strănepoşii lui Maldăr, iar când strănepoata acestuia, Maria Maldăr, se căsătoreşte cu Costache Greceanu, cula ia numele lui Greceanu, dar, chiar şi aşa, cula păstrează în continuare amprentele familiei Maldăr. 

Comunismul îţi lasă amprenta asupra culei Greceanu, o parte din picturile de pe pereţi fiind văruite în alb. Chiar şi aşa, astăzi vom putea admira o parte din podoabele secolelor trecute, sobele grandioase, sculpturile fără cusur şi fresca de pe pereţi. 

În curte putem admira brazii semeţi ce stau de strajă la poarta conacului, vasele de ceramică de Horezu, liniştea şi pitorescul locului.

Cula Duca:  mai aproape de prezent

Se spune că orice casă trebuie să aibă la intrare o piatră de moară pentru noroc, dacă piatra se va fisura, se va strica şi norocul, însă piatra de moară de la intrarea în cula Duca rămâne şi astăzi la fel de netedă. Dacă aţi urmărit filemele româneşti “Ianu Jianu”, “Drumul oaselor” sau “Trandafirul galben”, atunci aţi vizitat şi cula Duca alături de protagoniştii din film. 

?????????Aici duşumeaua este îmbrăcată cu covoare olteneşti şi cu o atmosferă de istorie, iar casa este de un rustic medieval care păstrează zidurile groase susţinute de grinzi mari lemn.

Deşi de la 1800, afli că boierii locului foloseau strămoşul frigiderului. Depozitând în toiul iernii sub pământ gheaţă care rezista acolo mult după miezul iernii.

I. Gh. Duca foloseşte un răcitor pe bază de zăpadă pentru a păstra şampania şi alte licori alese la o temperatură optimă.  

În continuare, la casa memorială I. Gh. Duca vom face cunoștință şi cu strămoşul frigiderului.  

Casa memorială I.Gh. Duca

Fostul prim-ministru al României dintre 14 noiembrie și 30 decembrie 1933, Ion Gh. Duca, a fost îndrăgostit întotdeauna de pitorescul locului, motiv pentru care, în 1912, a construit aici o casă de vacanţă. Încă se simte aerul istoriei şi nu e doar pentru că mintea în fuge către Primul Război Mondial sau către perioada interbelică, ci pentru că paşii tăi merg pe urmele fostului prim-ministru, pentru că mâinile îţi alunecă peste pereţii ce păstrează adânc în ei memoria lui Duca, pentru că încă poţi citi un ziar de început de secol trecut. 

Casa Memoriala I GH Duca  - culele maldarestiPe lângă florile de sezon care dau culoare locului, grădina e pavată cu un drum prin istorie, cu ceva din specificul locului (ceramică de Hurezu), cu trovanţi de Măldăreşti. 

Pentru cei dornici de a descoperi mai mult specificul locului, gazdele oferă şi cazare grupurilor de iubitori de istorie şi natură. Totodată, aici se ţin şi ateliere pentru copii.

Preţul biletului de intrare este de numai trei lei cu ghid. Un preţ mult prea mic pentru comoara sufletească pe care o primeşti în dar şi dacă ţinem cont că, lunar, muzeul plăteşte chirie pentru cula Greceanu doar pentru ca noi să putem cunoaşte trecutul.

Ghidul este o adevărată gazdă şi, prin graiul gazdei, te-ndrăgosteşti de culele Măldăreşti doar ascultând plăcere cu care ghidul povesteşte istorie de aici. Te pierzi în vorbele ghidului şi, deşi mi-am propus să-mi şi şi notez câte ceva pentru voi, am ascultat mai mult cu urechile ciulite şi cu inima deschisă. 

Cule se află prin mai multe părţi d-ale Olteniei, însă cele de aici s-au păstrat cel mai bine.

Tags: , , , , , , , , , ,

4 responses to “Idei de weekend: Culele Măldăreşti”

  1. victoriaetveritas says :

    Și prin părțile mele este Cula Vârșețului din Serbia care se vede foarte bine
    când mergi spre Timișoara. O seară bună!

  2. vavaly says :

    ati avut o calatorie incarcata de legende si istorie. avem niste locuri in tara noastra pe care e pacat sa nu le vizitam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: