De ce scriu?

Acum șaisprezece ani am învățat să ţin condeiul în mână, îl țineam atât de apăsat încât degetele mele luau forma şi seva lui, căci pete de cerneală-mi acopereau pielea mâinilor. Învățasem să scriu dinainte de a începe școala dintr-o ambiție necunoscută sau poate din plăcerea pe care o vedeam pe chipul mamei când scrijeleam cu o bucată de cretă litere şi cuvinte simple pe asfaltul din faţa blocului.

Am început să scriu: stângaci, urât, dezordonat, întinat, copilăresc şi, uneori, pentru o literă pocită, primeam drept pedeapsă de la învăţător pagini întregi umplute cu litere,  litera “E” mare de mână mi-a dat cele mai mari bătăi de cap. Atunci am descoperit că până şi prietenii te pârăsc pentru o literă pocită. I-am ponegrit pe ascuns, doream să renunţ la prietenia cu ei…pe-atunci nu ştiam că avea să fie pentru binele meu.

Cu timpul am început să scriu mai frumos, mai ordonat, mai neîntinat şi mai matur. Scriam, dar niciodată nu m-am întrebat de ce scriu. Când eram mică probabil că la întrebarea “de ce scriu?” răspundeam “pentru a-i scrie bunicii scrisori şi felicitări“. Acum bunica nu mai este, iar răspunsul probabil că este cu totul altul, unul matur şi copilăresc în acelaşi timp, unul stângaci, frumos şi dezordonat, pe o parte neîntinat, pe cealaltă întinat.

Scriu pentru că îmi place să mă joc cu litere şi cuvinte, pentru că îmi place să le văd dezgolite de sens, dar pline de poveşti, pentru că îmi place să le văd într-o horă în care eu dau tonul. Scriu pentru că vorbesc mai puţin şi simt c-aşa mă exprim mai bine şi mai frumos, scriu pentru că îmi place mirosul de hârtie şi cel de cerneală, scriu pentru că-mi place şi sunetul tastelor lovite, scriu pentru că aşa mă golesc de gânduri şi frământări, scriu pentru că scrisul a devenit o parte din mine şi a renunţa la scris înseamnă automutilare, scriu pentru că aşa v-arăt şi vouă o altă faţă a mea pe care de cele mai multe ori o ţineam ascunsă, scriu pentru că nu vreau să-mi uit copilăria, gândurile şi emoţiile. Eu scriu.

Voi de ce (mă) citiţi?

Alte răspunsuri şi mai frumoase găsiţi în tabel la psi.

Tags: , , , , , , , ,

15 responses to “De ce scriu?”

 1. Adriana says :

  Te citesc pentru tot ce ai scris mai sus şi pentru că, deşi ţi-aş putea fi mamă, acum bag de seamă, culmea, mă identific cu multe trăiri de ale tale. Şi uite cum capăt speranţă şi concret în acelaşi timp. Cum simt o altă generaţie care credeam că nu poate cerne ca mine, cea crescută în timpuri mai grele şi mai neprimitoare, cu informaţii mult mai puţine şi cu o formă de exprimare ce nu ne dădea de ales: citeam ca o uncă relaxare şi preocupare a vremurilor. Tu îmi creezi punţi între atunci şi acum, între tinereţea mea prin tinereţea ta, în copilării asemănătoare deşi la un timp distanţă, între iubiri şi dorinţe secrete ce pot fi la fel. Şi uite-mă ce gând bun aduni în mine, eu cea care scriu poveşti şi vorbe pentru un timp în care le-aş fi putut uita. Mulţumesc, filă de poveste.

  • filedinpoveste says :

   Mulţumesc şi eu. Să ştii că şi eu am sentimentul acesta că în descrierile şi poveştile tale sunt eu personajul principal. Când nu-mi amintesc povestea pe care o descrii sunt invidioasă (în sensul bun al cuvântului).
   Probabil amintirile noastre comune sunt şi pentru că eu am fost crescută mai mult de bunica (eu am copilărit la ţară, abia când am început şcoala am plecat de la bunici). Probabil că ea şi generaţia ei (cea care m-a crescut şi pe mine) sunt genul de oameni care te-au învăţat şi pe tine. Şi cred eu că ne-au învăţat frumos pe amândouă şi pentru asta le sunt recunoscătoare.
   Ce-mi pare rău e că multe amintiri au fost pierdute şi uitate odată cu trecerea timpului. 😦

 2. 1lauralaly says :

  Finalul l-am simtit ca apropiindu-ne. Eu , spre rusinea mea, doar acum te descopar cu adevarat. Dar ai o sensibilitate si o ghidusie in acelasi timp, care imi plac. Scrie , pentru ca o faci frumos si din suflet.

 3. cita says :

  Scrie, nu te opri! Scrisul este terapeutic pentru orice si se potriveste cu o doza buna de tinerete! 🙂

 4. Cuvânta says :

  Eu cred ca scrisul de scrisori si felicitari bunicii este un motiv f matur, cel mai matur si real motiv posibil.

 5. ideidincorcodus says :

  Eu (te) citesc pentru ca-mi place la nebunie naturaletea pe care o ai in alegerea cuvintelor, imi place fluiditatea propozitiilor si snsibilitatea subiectelor alese. Scrii curat si sincer si nici sa ma ambitionez sa nu te citesc nu m-as mai putea desprinde acum de blogul tau!

 6. Sonia says :

  De ce te citesc? Pentru că mi-e drag de scrisul tău!Care nu este monoton şi nici plictisitor. Care are umor uneori şi întotdeauna este oglinda unor crâmpeie de viaţă.

 7. vavaly says :

  o multime de motive pentru a scrie. o multime. si toate frumoase.

 8. abisurile says :

  Mi-ai adus de caligrafia mea execrabila. Aveam cele mai mici note. De acolo mi se trage degetul umflat, de la efortul de a scrie mai frumos. Mi-a placut cum ai intors intrebarea.

 9. mihaela says :

  a mine a fost invers mama se enerva cand ma prindea scriind inainte de vreme, e drept ca ajunsa la scoala nu a mai putut saraca sa ma invete sa tin creionul cum trebuie, ma invatasem deja cu stilul meu 🙂

 10. psi says :

  puţin te contrazic: cuvintele nu îşi pierd niciodată înţelesul, nu se dezgolesc ci se schimbă. 🙂

 11. Carmen Pricop says :

  Când scrisul ajunge să fie o parte din tine nu mai ai scăpare! Dar cine ar vrea scăpare? 🙂

 12. Vienela says :

  Tin minte si acum ca mari dificultati am avut cu litera G, litera care refuza sa se astearna frumos pe caietul de caligrafie… Cate lacrimi am varsat din cauza ei… 🙂
  De ce te citesc? Pentru ca te consider unul dintre copiii frumosi ai blogosferei, pentru ca de multe ori am descoperit ca ideile noastre coincid, pentru ca fiecare fila de poveste imi aduce bucurie, liniste, ras sau nostalgie, pentru ca ceea ce scrii se transforma in magnet ce ma atrage iar si iar spre blogul tau.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Martie în gânduri şi fotografii | file din poveste - 31/03/2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: