Detectivul unei generaţii în România

Romanele poliţiste nu-s taman pe gustul meu, deşi toată copilăria m-am împiedicat, la propriu, de ele. Mama şi tata nu se mai săturau de scenarii à la Sherlock Holmes şi tot ce vedeam în mâna lor erau cărţoaie scrise de autori ca Agatha Christie, San-Antonio, Arthur Conan Doyle sau Raymond Chandler.

Sursă foto: http://www.phon.ro/

Sursă foto: http://www.phon.ro/

Nu mi-am trezit pofta de lectură poliţistă deşi, la vremea aceea, primeam în dar doar “nu e voie!” când o făceam pe detectivul cu ai mei şi-i interogam în legătură cu subiectul cărţii, tanti de pe coperta, ori pur şi simplu întrebam “de ce citeşti despre criminali?” . Şi uite aşa eu trebuia să mă mulţumesc cu “nu ai voie!” şi, din dorinţa de lectură, eram trimisă la “Colţ Alb“, “Morcoveaţă“, “Copii capitanului Grant” sau alte titluri mai pe măsura mea.

Cu toate acestea, curiozitatea încolţea şi, pe furiş, buchiseam câteva rânduri despre comisarul San-Antonio pentru a dezlega misterul din spatele obsesiei părinţilor pentru romanele poliţiste. Nu înţelegeam pe-atunci mare lucru, dar mă vedeam un om mare, căci “doar oamenii mari citesc romane poliţiste!“, îmi spuneam, în gând, pe-atunci.

Şi abia aşteptam să devin un om mare şi să fiu un detectiv precum San-Antonio. Ce-aş fi anchetat? Probabil c-aş inspecta “dosarul Jaful Secolului: tablourile furate din Olanda” pentru că este o crimă culturală în urma căreia opere semnate de Picasso, Matisse, Monet sau Gaugain au fost arse într-o sobă din Tulcea. Cu siguranţă comisarului San-Antonio nu i-ar fi scăpat niciun detaliu, iar operele de artă ar fi putut fi salvate.

Dacă-aş reuşi să mă-ntrupez în San-Antonio, ar dispărea toţi coţcarii din politică. Nu ar scăpa unul fără dosar penal pentru delapidare, furt, înșelăciune, abuz în serviciu, corupţie,  fals în declaraţii, mită, etc. De ce? Pentru că ei au furat România populaţia şi nu au furat numai resursele, au furat bunătatea oamenilor, le-au furat zâmbetul şi speranța, le-au furat bătrâneţea liniştită  şi copilăria fără griji. Politicienii sunt cei care i-au învăţat pe români să fure, să plece în străinătate, să vorbească de rău România, să ocolească legea, să facă evaziune fiscală. Ei sunt duplicitari, iar San-Antonio i-ar demasca în public.

Nici afaceriştii care au învăţat să ocolească legea, să facă evaziune fiscală, să fure ţara nu ar scăpa nepedepsiţi. Sunt de aceeași speță ca politicienii. Ei nu se gândesc că fură de la un bătrân, de la un sărman, de la un copil fără viitor, ei se gândesc doar cum să-şi dubleze numărul de maşini de lux, contul din bancă şi aparițiile în topul Forbes sau în “Top 300” de la Capital.

Bineînţeles că nici cei care lucrează în instituțiile statului nu ar scăpa neanchetați de San-Antonio. Toţi, de la cel mai mare la cel mai mic vor fi atent supravegheați de temutul comisar.

San-Antonio a fost adus în România de editura Univers şi, deşi încă nu poate să rezolve dosarele de mai sus, el aduce umor, rafinament de limbaj, inteligență și cultură, nu doar suspans, urmăriri și împușcături. El trebuie savurat pe îndelete, căci este o delicatesă pentru adevărații degustători de romane poliţiste.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

5 responses to “Detectivul unei generaţii în România”

 1. Adrian says :

  Pe mine m-ai convins! Dacă participi la alegeri ai votul meu! 🙂
  L-am citit pe San Antonio când eram adolescent şi mi-a plăcut foarte mult.

 2. Adriana says :

  N-am citit nimic dar frumoase şi înţelepte analogii ai făcut. Culmea, ador tot ce e politist, crime, mistere şi altele de gen. Le ador.

 3. Poteci de dor says :

  Mi-ai trezit curiozitatea…

 4. Alexey says :

  am citit si eu mai demult si mi-a placut foarte mult desi la inceputul lecturii nu prea dadea semne sa imi placa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s