Ceapa

După teoria binelui şi a răului, cea a “nu pune mâna” şi cea a “fii cuminte!”, prima lecţie pe care am învăţat-o a fost “lecţia cepei”. Mi-a spus-o bunica. Pe-atunci nu prea dibuiam sensul cuvintelor şi nici nu prea înţelegeam care-i rostul ei…aveam să înţeleg totul când voi creşte mare.

Lecţia cepei are următoarele variabile: “m”, “î”, “l” şi “c” unde “m” este masa, “î” este îmbelşugat, “l” liniştit, iar “c” este ceapa. Puse cap la cap, teorema sună cam aşa: “decât o masă îmbelşugată, mai bine o ceapă împărţită-n patru cu familia, dar liniştit“.

Pe-atunci îmi dădea cu virgulă pentru că, pentru mine, “liniştit”, pe vremea primei enunţări a teoremei, însemna să stau aproape ca o statuie, fără să ating obiecte, fără să fac zgomote. Mă şi întrebam de ce ai vrea să stai împietrit şi să mănânci doar o ceapă tăiată-n patru şi, cel mai probabil, împărţită cu familia. Aveam să-nvăţ din mers.

Mai târziu aveam să înţeleg că teorema se referă la bogăţie, la înţelegerea, calmul şi căldura din sânul familiei şi mai puţin la ceapă sau la stanele de piatră.

Aşadar, bunica dorea să-mi transmită că mai bine sărac, dar cu armonie în familie decât bogat şi certat cu fraţii, copii, ori părinţii. Şi din acest punct au început din nou dilemele. Când părinţii se supărau pe mine, eu eram acel bogat pe care bunica îl ponegrea şi, imediat, minte-am era inundată valuri, valuri de gânduri negre.

Cel mai probabil după câteva plânsete, un adult mi-a explicat că teorema bunicii rămăsese pe jumate neexplicată, căci şi cel bogat, şi cel sărac erau bogaţi în felul lor, dar şi săraci pe de o altă parte. “Cum aşa?“, am întrebat şi imediat am primit explicaţia.

Cel bogat e bogat material, adică îşi poate cumpăra orice, după pofta inimii, numai liniştea şi căldura pe care o găseşti în sânul familiei nu o are. El nu au bucuria de a-şi vedea toate rudele strânse la aceeaşi masă, de Paşte, ori de Crăciun. Fraţii nu vor să audă de el, părinţii au murit fără să-l vadă pe patul de moare, copii strâmbă din nas când aud de el, de ce, pentru că sunt zgârciţi şi cu sentimente, şi cu sprijin, şi în vorbe bune. Cei săraci au familia lângă ei, au bunicii, au părinţii, fraţii, surorile, nepoţii, cumnaţii, verişorii şi pe cine mai vrei tu lângă ei. Sunt săritori când apar necazuri, se ajută, se sfătuiesc, însă ei nu au masa-mbelşugată sau poate prea rar, la zile mari.

Acum totul făcea sens în capul meu şi mă gândeam dacă e posibil ca în toată teorema asta să fie o excepţie, dacă poate să existe unul cu masa-mbelşugată şi liniştit în acelaşi timp. Probabil că se poate! Probabil că toţi suntem aşa dacă am aprecia mai mult ceea ce avem şi ne-am bucura de “bogăţiile” noastre fără să plângem ceea ce nu avem (bani  sau linişte).

Pentru voi care a fost prima lecţie mai complicată pe care aţi învăţat-o?

Alte teoreme ale cepei le găsiţi în tabel la psi

Tags: , , , , , , , ,

8 responses to “Ceapa”

 1. adicherish says :

  lectia galetii de somn o stii? eu am primit-o devreme! 🙂 apoi si despre ceapa am primit tot cam a tine informatii ok la diferite etape formatoare. 🙂

  • filedinpoveste says :

   După nume îmi cam imaginez despre ce este vorba.
   Un somn până la prânz alungat cu o găleată de apă rece peste ochi?

   • adicherish says :

    na-na-na! e vorba ca galeata e masura! iar somnul musai de atins! cum, cand banditul de copchil nu vrea! aplici metoda de adult! pac-pac! sa fi fost cisterna atunci sa fi vazut! 🙂

 2. Vienela says :

  Bine le mai spui! Mi-au revenit in minte atatea persoane pe care, intr-un moment sau altul al vietii, le-am auzit spunand ca este de preferat sa mananci o ceapa sparta alaturi de fiinta ce iti este draga…

 3. psi says :

  chiar nu știam lecția aceasta. 🙂 dar aș putea să îți spun că singura bogăție spre care trebuie să tindem ar trebui să fie cea a sufletului.
  înțeleaptă bunica ta!

 4. Adrian says :

  Îmi aduc aminte de replica cu spartul cepei în contextul “sărac dar cinstit”!

 5. Adriana says :

  Nu, nu ştiam această lecţie! Deloc! Poate în altă variantă. Îţeleaptă bunica ta. Dar eu cred că e important să fim bogaţi sufleteşte dar şi niţică avuţie n-ar strica. Am valorifica gustul cepei. Nu ştiu ce lectie importantă am primit…prima dată, dar cred că era una ce tinea de sora mea mai mică.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Martie în gânduri şi fotografii | file din poveste - 31/03/2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: