Idei de weekend: Vulcanii Noroioşi

Pentru că timpul şi drumul ne permit, sfârșitul de weekend ne surprinde cu o călătorie până-n inima Buzăului, la Vulcanii Noroioși, un loc unic în Europa care ne surprinde prin spectacolul naturii, prin bulgărașii argiloși ce clocotesc în gaze naturale venite din adâncuri, prin decorul selenar şi prin conturul pe care acest decor îi ia la apus de soare.

Turisti la Vulcanii NoroiosiDacă pleci din București înspre Pâclele Mari, deşi mori de nerăbdare să vezi cu ochii tăi ceea ce a meşterit natura pe pământul românesc, trebuie să fii atent la restricțiile de circulație şi la radare, altfel drumul ce trece din localitate în localitate s-ar putea să se lase şi cu o amendă pentru depășirea limitei de viteză.

Când am fost noi, drumul era decorat cu funii de ceapă roşie, ceea ce ne-a făcut o poftă teribilă de fasole cu ciolan. Pe timpul acesta cred că dovleacul e pe post de paznic al drumurilor şi s-ar putea să ţi se facă poftă de dovleac copt sau, în orice caz, măcar de o plăcintă cu dovleac.

Cu cât te apropii mai mult de vulcani, drumul se va şerpui tot mai mult, iar vegetaţia se va rări, se va usca, până se va transforma într-un fel de deşert mai spectaculos decât Sahara.

Preţul pentru a păşi pe Lună în acest decor e de numai patru lei pentru adulţi, doi lei pentru cei care posedă carnet de student şi un leu pentru copii. Un preţ mult prea mic pentru ceea ce urmează să vezi.

Lava bolborosește necontenit în vulcanii mici şi mari, se sparge pe marginea craterului vulcanic şi se prelinge mult în josul acestuia, până ce se usucă. Terenul este uscat, cu mari şanţuri brăzdate, cel mai probabil de lava noroioasă dar şi de asprimea vântului şi poate şi a soarelui.

Sunt vulcani mai scunzi şi mai înalţi care freamătă încontinuu, iar balonaşele de argilă se umfă atât de mult până se sparg în vârful craterului vulcanic şi cu greu se lasă fotografiate.  Lava se prelinge pe pereţii craterului câţiva metrii buni până se usucă sub lumina soarelui şi puterea vântului lăsând dâre lungi de noroi. Şanţurile mici devin din ce în ce mai adânci până ce te “nimicesc” prin postura lor.

La Vulcani se vorbesc aproape toate limbile pământului căci turiştii vin de la mii de kilometrii depărtare să vadă spectacolul selenar românesc. Chinezi, englezi, francezi, japonezi, portughezi, toţi exlamă “wow!“.

Am rămas fără cuvinte în faţa acestei minuni a naturii. Frigul şi vântul m-a mânat rapid de la un vulcan la altul, iar foamea m-a trimis în restaurantul de lângă vulcani, unde am înfulecat pe nerăsuflate o ciorbă românească şi o porţie de fasole cu afumătură.

pret intrare Vulcanii Noroiosi

intrare Vulcanii Noroiosi

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

?????????????????

Vulcanii.Noroiosi

lavă Vulcanii Noroioşi

turism Vulcanii Noroiosi

Turisti la Vulcanii Noroiosi

apus la Vulcanii Noroiosi

Asfiintitul al Vulcanii Noroiosi

Tags: , , , , , , , , , ,

10 responses to “Idei de weekend: Vulcanii Noroioşi”

 1. pitici, dar voinici says :

  am fost si noi de nenumarate ori
  nu ati urcat si la ceilalti vulcani? sunt mai spectaculosi, plus ca nu e mult de urcat pana la ei spre deosebire de acestia unde ai de mers ceva 😀

 2. Dan says :

  Fotografiile sunt absolut superbe. Pe cuvânt că nu-i nimic gratuit în ceea ce spun. Dacă tu ai fost cea cu degețelul pe declanșator, te felicit. Ai ochi și feeling !

  • filedinpoveste says :

   Multumesc! Daca-ti spun ca pozele sunt facute cu telefonul, ma crezi? Tot fac lobby sa-mi iau un dslr mai ieftin dar mereu mi se spune “nu!”. Poate anul asta, reusesc sa strang ceva banuti pentru un aparat foto mai de doamne ajuta.
   Recunosc..la poze m-am jucat putin in photoshop…doar putin la culori 😀

 3. Loredana Milu says :

  Frumos, foarte frumos! Fotografiile au reușit să arate frumusețea vulcanilor. Mulțumim!

 4. irealia says :

  Superbe imagini, Andreea. Dan zice ce-aș fi zis eu, de nu mi-o lua înainte. Felicitări!
  Încă n-am ajuns la Vulcanii noroioși, dar când vom fi prin apropiere, categoric nu-i ratăm.

 5. Irina says :

  Superbe fotografiile! Puteam sa jur că sunt făcute cu cine știe ce aparat performant. Felicitări! Peisajul arată muuult mai bine decât în realitate. Vai, ce amintiri mă leagă de Vulcanii Noroioși! 😆 Am fost acolo acum câțiva ani, ca organizator, cu prichindeii mei de la grădi. Pe mine, peisajul nu m-a impresionat, atunci, atât de mult. I-am cunoscut atât de îndeaproape, încât mi-au pătruns până la piele (vulcanii) 🙂 . Preocupată să fac fotografii (cum sunt și acum) și cu un copilaș fără însoțitor de mână, m-am foit atât, încât am reușit să nimeresc cu totul într-un vulcan mai mic. Am intrat cu un picior până la șold. Nici acum nu îmi dau seama cum m-am adunat de pe jos. Aparatul s-a umplut de noroi și a fost de nerecuperat (pe atunci încă mai aveam un aparat cu film). Schimburi nu aveam decât de la brâu în sus, fiind excursie de o zi, nu m-am gândit că voi avea nevoie să îmi schimb complet tinuta pe drum. Noroc cu o colegă care venise pregătită. M-am spălat cu apă rece, m-am schimbat într-o toaletă sub orice critică. Apoi am defilat toată ziua într-o pereche de pantaloni albi, mult prea lungi si mult prea largi pentru mine, și în papuci 😆 . Ca să nu mai spun că incidentul a făcut deliciul grupului, bieții copii nu mai conteneau să râdă si să povestească a doua zi colegilor care nu ne-au însoțit că domnișoara a căzut în vulcan, iar părinții abia se stăpâneau să nu râdă în hohote, din bun-simț. Capricorn ursuz cum sunt si cu un acut simț al penibilului (pentru mine și să dansezi e penibil, darămite să dai în gropi în văzul tuturor), am jurat atunci că nu voi mai călca pe acolo. Între timp, amintirile s-au mai îndulcit 🙂 .

 6. Cuvânta says :

  Mda, din Bucuresti ajungi oriunde foarte usor.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Februarie în gânduri şi fotografii | file din poveste - 27/02/2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s