România – o Cenuşăreasă

România-i surprinzătoare, mereu frumoasă, mereu gata să îţi ofere o privelişte de neuitat. Îţi face zilnic cu ochiul, dar rămâne pentru mulți dintre noi doar o Cenușăreasa: prea prăfuită, prea muncită, prea biciuită, prea obosită pentru a o băga în seamă şi pentru a o descoperi în haină ei de bal.

Peisajele sale parcă sunt desprinse din enciclopediile geografice. La orice tip de relief te-ai gândi, România va spune: avem! Munţii aveţi? Avem! Mare aveţi? Avem! Deltă nu aveţi, aşa-i? Ba avem, şi încă cum îi de frumoasă! Vulcani…vulcani singur n-aveţi! Cum să nu. Avem vulcani stinşi: Piatra Roşie, Şumigu…şi avem şi un altfel de vulcani, nu ştiu dacă aţi auzit: vulcani noroioşi se numesc!

România are de toate şi odată cu străinii începem să o cunoaştem şi noi: am aflat de cascada Bigăr imediat ce străinii au declarat-o cea mai frumoasă cascadă din lume,  am aflat că Transfăgărăşanul e cel mai frumos drum din lume imediat ce Top Gear şi Cars Route au declarat acest drum ca fiind cel mai spectaculos drum din întreaga lume, am aflat că trebuie să-l preţuim pe Brâncuşi şi pe Noica abia după ce străinii au început să ridice-n slăvi numele lor. Dar, oare nu-i prea târziu?

Râvnim la cioara de pe gard fără să ne dăm seama ce privighetoare avem în mână. Tot ce vedem în România sunt praful, câinii maidanezi, circul politic, oameni sărmani, răutate, fugă de responsabilitate, arătat cu degentul, înjurat, mizerie şi alte câte şi mai câte…dar toate negative.

Suntem la zi cu presa mondenă, dar nu ştim că olimpicii români au cucerit iar prima treaptă a podiumului; aruncăm capra în curtea vecinului, dar nu punem niciodată osul la treabă pentru a curăţa România de jeg; înjurăm sistemul educațional din România, dar nu ştim câţi olimpici şi câţi oameni de succes au ieşit de pe băncile româneşti; iubim România şi sportivii săi doar atunci când ne aduc medalii…oare când vom munci mai mult şi vom spune mai puţine?

Am uitat să trăim româneşte!

Tags: , , , , , ,

4 responses to “România – o Cenuşăreasă”

  1. Danuta says :

    Nu e prea tarziu, ideea e sa fie educati cei ce vin dupa noi, sa fie constienti de aceste comori si sa se mandreasca cu aceste valori!

  2. Adriana says :

    Ba, ştim, copil frumos! Ştim! Dar e mai uşor să vorbim despre monden şi circ. Ştiu. E păcat, dar aşa suntem: profunzi pe dinăuntru, superficiali pe dinafară!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: