Biblioteca bloggerului român

Iubesc cărțile mai mult decât teatrul sau filmul. Cărțile te lasă să vezi dincolo de orice tip de decor, te lasă să trăiești în personajul principal şi nu alături de el, te lasă simți aşa cum în realitate nu poţi. Cartea e mai îngăduitoare cu decorul, cu tăria sentimentelor, cu forţa intonaţiei, iar personajele n-au cu nici un gram mai multă sau mai puțină urâțenie, frumseţe sau orice altă trăsătură decât spune autorul. Iubesc cartea şi cititul dintr-o mie de motive, o parte dintre ele le găsiţi aici.

biblioteca bloggerului romanAnul trecut n-am citit nici pe jumătate din cât îmi doream, dar cărţile pe care le-am vârât sub nas…au ajuns şi în inimă. Aşa că voi alcătui şi eu top 10 cărţi citite în 2013:

1.Să nu ne răzbunaţi – Mărturi despre suferinţele românilor din Basarabia

E o carte obligatorie pentru orice român. Pentru a ştii istoria românilor nu-i suficient să citeşti istoria din manual, trebuie să o asculţi citeşti de la bătrânii care au trăit-o şi, Doamne, ce au trăit.

2.Splendida cetate a celor o mie de soria lui Khaled Hosseini 

E cartea pe care o îndrăgesc cel mai mult, e cartea pe care o recomand fără să stau pe gânduri. E cartea numărul unu, dar, în acest top, e pe poziţia doi pentru că dramele românilor deportați în Siberia m-au răscolit, mi-au provocat o mie de stări şi o mie de noduri în gât.

3. “Jurnalul Annei Frank”

Anul trecut am citit/văzut mai multe povești ale evreilor din al Doilea Război Mondial decât am făcut-o până acum. Deşi ştiam multe despre evrei, lagărele de concentrare, Hitler, germani, “Jurnalul Annei Frank” a fost mai mult decăt o poveste, au fost gândurile unei copile de treisprezece ani pedepsită de furia pornită, pe nedrept, împotriva evreilor.  Oare noi am putea să stăm doi ani ascunşi într-o anexă? Oare am putea împărţi un spaţiu claustrofobic cu alţi şapte locatari?

4.Vălul pictatde W. Somerset Maugham

Da, am făcut prostia şi am văzut filmul înainte de a citi cartea. M-am apucat de carte știind deja povestea, dar, chiar şi aşa, m-a fascinat. M-a fascinat pentru că ea spune mai multe şi de o mie de ori mai bine decât o poate filmul. Am suspinat alături de Kitty şi de doctorul Fane, m-am lăsat surprinsă de întorsătura poveştii şi de finalul neașteptat.

5. ” O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” de Neagu Djuvara 

E mai uşor să înţelegi istoria de la Neagu Djuvara decât de la orice alt profesor sau manual de istorie. S-a vorbit foarte mult despre ea sau, cel puţin, în grupul meu de prieteni. Dacă la început eram sceptică în a cumpăra o carte-manual de istorie, după ce am citit-o, am ştiut că am făcut bine c-am adus-o şi în casa mea şi-n mintea mea.

6. “Sunt o babă comunistă” – Dan Lungu

M-a ajutat să-i înţeleg mai bine pe nostalgicii lui Ceauşescu (printre care şi bunica). E o descriere a românului crescut cu Ceauşescu, a României după ’89 cu blocuri gri, cu mentalităţi “şifonate” de adaptarea continuă libertate. E povestea pensionarei Emilia şi a regretului său faţă de comunism…când era fericită.

7. “Masako, printesa samurailor” de Jocelyne Godard 

Deşi tărâmurile asiatice nu m-au fascinat niciodată atât de mult, a venit rândul ca în 2013 să adaug pe lista mea de lecturi şi o carte despre cultura japoneză de la începutul anilor 1000. E altceva, e despre luptele cruzi dintre clanurile japoneze pentru putere şi viaţa tumultuoasă a lui Masako, o femeie…mai degrabă samurai decât prinţesă.

8. Drumul scurt spre casă” de Cătălin Dorian Florescu

Un drum care nu-i atât de scurt. Când dorul de România te apasă, te întorci într-o Românie pe care nu o mai recunoşti. Dacă vreţi să vedeţi cum este România anilor ’90 prin ochii unui român plecat de copil la Zurich, aceasta este cartea ideală. E România noastră cea de toate zilele: cu blocuri gri, şi apartamente “cutii cu chibrituri”, cu maidanezi lătrând, cu mâncare grasă, cu “jaf la drumul mare”, cu şpăgi la graniţă.

9. Dragostea în timpul holerei” de Gabriel Garcia Marquez

Nu ştiu dacă e vârsta la care ar trebui să citesc această carte (probabil trebuia să o fac de ceva vreme) dar Marquez e specialistul descrierilor amănunțite după cum spuneau profesorii. A fost un test de atenție cu o poveste frumoasă.

10. “Omar cel orbde Daniela Zeca

2014 m-a prins cu Omar pe noptieră. Îl începusem în 2013, dar vacanţa la ai mei l-au lăsat pe Omar acasă. L-am reîntâlnit zilele astea, în ianuarie, ne-am salutat şi am pornit împreună pe cărările Iranului.

Ce-am descoperit în 2013 legat de cărţi? Am descoperit răspunsul la întrebarea “de ce nu-mi place Coelho?” imediat ce-am terminat prima şi ultima carte a lui care îmi va pica în mână “Învingătorul este întotdeauna singur“, am descoperit că unele titluri pompoase nu ascund nicio poveste, iar cele simple au poveşti geniale, am descoperit că am atâtea cărţi de citit, am descoperit că lectură dă dependenţă.

Câte cărţi am citit în 2013? Dat fiind faptul că anul trecut m-am “luptat” cu o licenţă, am citit puţin peste douăzeci de cărţi lectură “personală”.

Acesta este un experiment, dacă aveţi manifestări neplăcute…citiți o carte!

P.S.: puteţi participa şi voi dacă aveţi un blog.

Tags: , , , , , ,

7 responses to “Biblioteca bloggerului român”

 1. bloodie says :

  1000 Splendid Suns cu siguranță va ocupa locul întâi după centralizare 🙂 Deja am văzut-o în foarte multe dintre listele bloggerilor (și eu o am pe listă) și peste tot ocupă locul 1 sau 2. Ce-i drept, merită 🙂 Este o carte foarte bună.

 2. Vali Crintea says :

  felicitari, 35 nu e putin ! m-ai facut putin curios cu locul 5 ! avem si ceva in comun- locul 9
  si eu am acceptat provocarea inedita! Asa arata topul meu si eram gata sa nu am 10 carti 😀 ! http://omulvaly.wordpress.com/2014/01/13/nici-macar-o-carte-pe-luna/

 3. Bia says :

  1000 Splendid Suns e o carte frumoasă rău. La mine pe lista nu se regaseste ca am citit-o in 2010, dar daaa, se pare ca multa lume a citit-o anul trecut si e sus in topuri. Daca nu ati citit, va recomand de acelasi autor: Vânătorii de zmeie și recenta Și munții au ecou (apărută în limba română chiar anul trecut) 🙂

 4. Oana says :

  A Thousand Splendid Suns e la mine pe locul 1. 🙂
  Și la mulți alții, din câte am văzut.
  De pe lista ta îmi doresc să citesc Jurnalul Annei Frank și cartea lui Djuvara.
  De citit am mai citit romanul lui Marquez (care e un all time favourite).

  • hillie says :

   Va recomanda sa cititi si Vanatorii de zmeie (mie mi-a placut cel mai mult) cat si cea mai noua carte a lui Si muntii au ecou.

 5. Gustibus says :

  Viaţa lui Pi, Splendida Cetate, Anna Karennina, Gradina uitata, Invitatie la Vals, Pianistul…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: