Revelionul copilăriei

Să-şi fi pierdut Revelionul din farmec sau trăiesc simtomele vieţii de adult? Parcă atunci când eram mică mă bucuram mai mult de cina de la miezul nopţii,  de multitudinea de culoare şi lumină a artificilor, iar ochii-mi sticleau când vedeam masa încărcată cu bunătăţi şi zâmbetele de pe faţa alor mei. Chicoteam la fiecare dâră de culoare pe care le lăsau exploziile pe cer şi arătam frenetic cu degetul în stânga şi în dreapta după artificile care mă impresionau. Abia aşteptam ca orologiul să bată 00:00.

Făceam sărituri de brotăcel când pe la picioare-mi treceau petarde fumegând, pe vremea mea petardele erau la orice pas, iar băieţii de la bloc se distrau şicanându-ne pe noi, fetele, cu petarde aprinse. Uneori îţi era şi frică să ieşi din casă în ultima zi din an când mama îţi spunea că trebuie să te duci la prăvălie să cumperi un plic de praf de copt sau orice alt nimic fără de care prăjitura preferată n-ar mai fi fost pe masă. Îţi luai inima în dinţi, scoteai capul pe geam, inspectai câmpul de bătălie şi, când părea mai liniştit, părăseai tabăra. Fugeai rapid pe sări până la parter. Te uitai în sânga şi în dreapta. Trăgeai puterinic aer în pământ şi o zbugheai până în stradă.

Gata! Ai scăpat şi de data aceasta! Te strecurai ca biscuitele în dungă printre zecile dacă nu suntele de cumpărători şi, după lungi cozi şi multă aşteptare, ajungeai triumfător la casă şi achitai praful de copt. Ajungeai acasă, băgai somn sau câteva ore de lungit în pat, dar nu mai mult de şapte seara.

Te trezeai buimac, dădeai iama în bucătărie să vezi torul “Diplomat” sau “Mascota” pregătit. Lingeai din priviri tortul şi, uneori, mângâiai cu arătotorul baza dulcelui cât să poţi să guşi un pic din ofranda anului ce va să vie.

Săream din pijamale în haine de casă, ne aşezam cuminţi la masă, dădeam drumul la televizor, mai jucam o “basarabeanca” cu mama sau cu tata, mai înfulecam un pic, benoclam ochii la poveştile alor mei şi mă chinuiam să stau trează până la miezul nopţii, uneori mă mai fura şi somnul.

Cred c-am prins si-un Moş Gerilă şi tot ce-mi amintesc despre el este platoul plin cu clătite primit de bunica…să fi  avut vreo patru-cinci ani, nici eu nu mai ştiu.
Ce-a rămas acum din toate acestea? A rămas plăcerea de a petrece alături de cei dragi: de familie, de prieteni. A rămas bucuria de a mă bucura de prezenţa oamenilor frumoşi din viaţa mea, veşnicul ciocnit de şampanie şi pupat de “La mulţi ani!“, distracţia ce se termină abia dimineaţă, muzica urlând în boxe, paşii de dans mai mult sau mai puţin corecţi, zâmbete, chiuituri, râsete şi-un nou an în calendar.

Artificiile care mă-ncântau atât de mult au ajuns doar artificii, nimic mai mult. Nu-mi mai fură expresii de uimire, nu-mi mai atrag nici degetul după ele şi nici chicotul. Mâncarea a căzut şi ea în planul doi. Să fie acolo şi…să fie bună. Acum nu mai văd rostul bucătăritului trei zile şi trei nopţi pentru a celebra un nou an. Acum oamenii sunt punctul principal şi, deci, Revelionul e de fiecare dată când avem oameni frumoşi (şi puşi pe distracţie) lângă noi.

Tags: , , , , , , , , ,

6 responses to “Revelionul copilăriei”

 1. gheorgica says :

  La multi ani! Mi-am pus vasc pe monitor si am pornit pe net cu urari de bine si prosperitate. Internet trecut prin magia vascului pentru prieteni si pentru cei cu gandul bun

 2. Aliosa says :

  La Multi Ani 2014 !

  Aliosa.

 3. Poteci de dor says :

  La mulţi ani şi un an plin cu bucurii!

 4. Cuvânta says :

  La multi ani! Copilaria este farmecul sarbatorilor, cred eu. Acum resimt bucuria lor cand ma uit la cea mica cum se bucura. Etape si etape…

 5. Natural says :

  La Multi Ani!

  Asa, ca de inceput de an, ai de la mine o nominalizare dar si o leapsa.

  Mi-ar placea sa citesc raspunsul la tine pe blog, printr-un articol, sau macar printr-un comentariu la leapsa.

  Spor lepsuitor!

Trackbacks / Pingbacks

 1. Ceapa | file din poveste - 10/03/2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: