Crăciunul în titluri

“Febra cumpărăturilor de iarnă”, “cât costă coşul de cumpărături Crăciunul acesta acesta”, “cât costă masa de Crăciun”, “cât costă kilu de carne de porc”,  “Cu cât e Moşu’ mai bogat/mai sărac”, “la bal, ori la spital” au devenit laitmotivul sărbătorilor de iarnă la televizor.

Crăciunul în titluriNici nu apucă clopoţelul sărbătorilor de iarnă să sune bine şi jurnaliştii au şi pornit în supermarketuri în căutarea “febrei cumpărăturilor de iarnă”. Supraveghează îndeaproape febra românilor, iar camera de filmat este termometrul. Acum termometrul nu se mai pune la subsuori, ci se pune pe coşul de cumpărături.

După Sfântul Niculaie, jurnaliştii ar putea să stea acasă, în concediu. Nu de alta, dar ştirile sunt aceleaşi: cozi la aprozare, forfotă în bucătărie, cozonăreală, porci sacrificaţi pentru slană, şorici şi cârnaţi, bani mai mulţi sau mai puţini dar întotdeauna coşul plin. După primele ore ale Crăciunului, coadă la Dulcolax şi Triferment, şoferi prinşi băuţi la volan, oameni puşi pe scandal de la vinişor şi pălincuţă. Jurnaliştii sunt fan Jiji Becali şi, an de an, ne arată cum petrece latifundiarul: anul trecut cu lăutarii lângă el, cu şpriţu-n pahar, cu veselie şi cârnaţi, anul acesta-i iar paranghelie, dar în închisoare.

Să vă mai spun cum au sărbătorit parlamentarii? Ei, jurnaşiştii şi-au făcut temele şi anul acestea şi v-au dat acelaşi ştiri, de anul trecut, numai că au schimbat un pic pesonajele.

Până pe 27 decembrie ăsta-i calupul de telejurnal. După începe iar febra cumpărăturilor, românu-i iar la împins căruciorul şi la umplut coşul dar, de data asta, cu “ceva mai light, cu salăţi, cu murături, ei, şi-o fripturică, şi-o sarmăluţă, şi ceva…mai tradițional!“.

La noi sărbătorile de iarnă durează nouă zile şi nouă nopţi (cred că nopţile ies mai puţine la număr dacă ţinem cont că mai facem din noapte zi): de pe 25 decembrie până pe 2 ianuarie. Că sunt unii care o lungesc până după Sfântul Ion…asta nu mai e scris în ADN-ul românesc.

E scenariul românesc care se repetă an de an: românul n-are bani dar cumpără…doar aşa, cât să fie masa plină.  Se trezește la masă şi se culcă tot la masă. Mănâncă până crapă. Cârnații, caltaboşul, toba, friptanele, zece sarmale la o masă, cozonacul, friștile, zahărul în bucate şi pâinile vin pe masă ca pe bandă rulantă căci românul mănâncă, mănâncă cât cuprinde ori până plesnește.

E scenariul pe care dacă nu-l conștientizezi în familie, îl vezi la televizor.

Tags: , , , , , , , ,

3 responses to “Crăciunul în titluri”

  1. Sonia says :

    Istoria se repetă, nu?

  2. prinarad says :

    stii ce nu pricep? de ce te uiti la stiri? eu habar nu avem de titlurile astea – in afara ca am vazut si singura coada de la supermarket – ca nu ma uit la tv…si nici ziare romanesti nu citesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: