Obiceiuri proaste de Crăciun

Suntem săraci dar ne place risipa, iubim să cumpărăm mult şi să aruncăm tot pe atât, am rămas cu obsesia cozilor şi ne alăturăm lor imediat ce punem piciorul în luna decembrie, suntem gurmanzi şi mâncăm într-o zi cât într-o săptămână, ne plac colindele dar şi mai bine ar fi dac-ar fi americane, ne foim când auzim colindătorii, stingem lumina şi ne oprim respirația cât să se creadă că nu suntem acasă.

Obiceiuri proaste de CraciunNumai mâine nu-i poimâine şi vine şi Crăciunul spre bucuria noastră dar mai ales a supermarketelor care şi-au prelungit programul până după miezul nopții. La orice oră te-ai duce, românul e la coadă cu unul sau chiar două cărucioare pline cu bucate pentru masa de Crăciun.

Să mai ziceţi că românul n-are bani căci, dacă judecăm după coșul de cumpărături şi puhoiul de oameni din magazine, românul este milionar.

De aici vacarmul se mută în bucătărie. Gospodinele se apucă de împletit cozonaci, de învelit sarmale şi de amestecat maioneză cât pentru o armată întreagă. Nu că ar mânca atât, dar să fie. Cred că oamenii vor să aibă sarmale de la Crăciun pân’ la Paște.

Printre o sarma învelită, un globuleț atârnat în brad, mai bat şi la ușă colindătorii. Acum toată lumea îşi opreşte activitatea, lumina se stinge parcă automat, oamenii nici nu mai respiră, chipurile, colindătorii să creadă că nimeni nu-i acasă…şi cică ne plac colindele. Ne plac la televizor sau pe YouTube când ne cântă o vedetă.

În dimineaţa de Crăciun dăm fuga la brad să vedem ce ne aduce Moşul. STOP! Ce s-a întâmplat cu Moşul care venea cu sacul plin şi ne punea să spunem poezii? L-or fi răpit şi pe el americanii?

Dezvelim cadouri, ne bucurăm de daruri, ne pupăm noi între noi şi mutăm distracţia la masă, în familie. Iar masa aceasta se strânge doar spre seară, timp în care ne-am îndesat burţile cu sarmale şi friptane, maioneze şi zaharuri, iar după o pauză de respiro (nu mai mult de o jumătate de oră) ne punem iar pe înfulecat.

Nu mai e nicio mirare că apar telenovele dulcolaxiciene şi trifermenţiale la cât băgăm în noi. Ne oprim cu mâncatul abia după Sfântul Ion.

Bag de seamă că la noi sărbătoarea se rezumă la a mânca.

Tags: , , , , , , , , , ,

14 responses to “Obiceiuri proaste de Crăciun”

 1. Radu Thor says :

  Sau a cheltui! 🙂 Sunt şi credite pentru sărbători! 🙂

 2. Dan says :

  Cu riscul de a te dezamăgi, eu unul nu prea fac aşa. Se spune ca oamenii sunt de două feluri : unii care trăiesc ca să mănânce şi alţii care mănâncă să trăiască. Eu fac parte dintrei cei din a doua categorie, a celor care mănâncă doar cât să nu leşine de inaniţie pe stradă.

 3. belgianca says :

  Si nimeni nu se gandeste la bietii angajati ai supermarketurilor care poate ar face acelasi lucru, dar trebuie sa stea mot-cocot la munca pentru ca isi mai aduc aminte unii ca nu au cumparat chiar tot magazinul…

 4. Aliosa says :

  Chiar daca-i sarac ” lipit pamantului “,
  de CRACIUN tot ROMANUL
  are pe masa bucate cat mai bune !
  Nu conteaza ca fura, imprumuta, economiseste,
  de CRACIUN el chefuieste !

  Sarbatori fericite,
  Craciun minunat
  Clipe cat mai placute
  Si-un An Nou mai bogat !
  Aliosa.

 5. Larisa says :

  Bine, bine, bine de tot punctat! M-ai cucerit la prima strigare! Oamenii chiar dau şi pielea de pe ei pentru a vedea masa atât de plină încât să fie sigur că va fi nevoie să mai şi arunce după.

 6. greenleaffy says :

  Crăciunul meu este în fiecare zi. Acum, doar zăpada, dacă ar cădea, s-ar adăuga sărbătorii vieții, ar schimba decorul. Crăciunul e bucurie, dar fiecare zi este bucurie. Se poate. Trebuie doar să vrem suficient. La mulți ani.

 7. Poteci de dor says :

  Mie mi-e milă de care fac gardă la urgenţe. Că… e cam mare forfota în ziua de Crăciun. Nu am înţeles niciodată, cumva de sărbători ne mai creşte o gură? De ce să cumpărăm ca pentru o cantină? Mda, o fi asta parte a tradiţiei….

 8. Mărgeluţa says :

  Eu visez la sarmale si cozonac inca din septembrie, asa ca abia astept sarbatorile ca sa ma pot bucura de bunatatile astea! Mama nu le gateste decat de Craciun si Paste si atunci imi trimite pachete generoase, spre bucuria mea. Subsemnata se foloseste de scuza ca nu-i merge cuptorul! :))) A, si sa nu uit sa subliniez faptul ca in niciun caz nu o sa ma imbuib ca porcul! In viata totul trebuie sa fie cu moderatie, deci si la capitolul masa de sarbatori! 😉

 9. Cuvânta says :

  Inca nu am inceput cumparaturile de Craciun. Obisnuiesc sa evit mancarurile grele, am cugetul prea liber si nu vreau sa-l impovarez 😀
  Daca eu mananc mult si ma duc la Urgente, cine mai scrie pe blog, ha?

 10. prinarad says :

  total diferit e Craciunul la noi in familie. pe langa faptul ca jobul e in asa fel incat anul asta am decis sa lucrez 1/2 zi in 24 si 26, bradutul il facem in 24 seara iar de Craciun mergem la masa la ai mei (amiazul nu cina). nu se face nimic din porc ci doar din pasare.
  cadouri nu ne facem de Craciun. e o chestie ce am stabilit-o de mult. surprize micute (i.e. bratara hand-made, husa la tableta) apar cateodata 🙂
  din pacate nu am reusit sa ajung ieri la cumparturi (joi) asa ca va tb sa ajung sambata…ceea ce se va dovedi probabil un mare test de rabdare :S

 11. Ion De Lemn says :

  Ba sa-mi permiti căci mie-mi place să mănânc, iubesc România şi-mi cer scuze pentru limbajul meu vulgar…e doar o frustrare.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Crăciunul în titluri | file din poveste - 30/12/2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: