Am semnat

Am semnat! Am semnat un parteneriat! Am semnat că nu fur, că nu mint, că nu jignesc, că-mi vad de ograda mea, că scriu, că sunt răspunzătoare pentru cuvintele mele, că scriu din plăcere şi nu din obigaţie! Cum cu cine am semnat? Am semnat cu cititorii, cu colegii şi cu mine. Am semnat fix în secunda în care am spus “de azi îmi fac blog!.

Dacă v-am băgat în ceaţă, înseamnă că trebuie să vă explic un pic cum stau lucrurile. Documentul acesta despre care zic eu…o fi el semnat în conştiinţa mea dar, în acest mediu virtual în care “profesez” de vreo doi ani, mai există şi nişte câini de pază care raportează săptămână de săptămână statisticile, iar aici vorbesc despre clasamentul ZeList. Aşadar, în blogosferă nu poţi să fii mincinos şi să spui că ai făcut marea cu sarea când, de fapt, n-ai făcut nimic, căci nenea ZeList te trage de urechi şi-ţi arată, în cifre, pe unde te situezi. Acum afli că nu eşti cel mai frumos şi nici cel mai deştept, ci eşti frumos şi deştept şi, cu muncă,răbdare şi devotament, poţi fi şi cel mai cel.

Parteneriatul în blogosferă e sinonim cu încrederea şi cuprinde trei pioni:

 • Cititori te citesc pentru că au încredere în ceea ce scrii, pentru că au încredere că aici găsesc un conţinut de calitate, original şi sincer;
 • Ceilalţi bloggeri te recomandă cititorilor lor pentru că au încredere în tine, în scriitura ta, în mesajele pe care le transmiţi şi pentru că aşa îşi pot arăta aprecierea;
 • Companiile, căci parteneriatul acesta cuprinde şi companiile, apelează la tine tot din încredere: au încredere că aşa o să ajungă mai repede la publicul lor ţintă, pentru că pe blog conţinutul este de calitate, pentru că mediul blogosferic este unul de reacţe şi de participare. Informalitatea şi naturaleţea mesajului sunt punctele de temelie pentru care companiile apelează la bloggeri, iar credibilitatea, flexibilitatea şi posibilitatea de reacţie imediată fac din bloguri un canal de comunicare ideal pentru orice companie.

Un parteneriat reciproc avantajos (blogger-cititor, blogger-blogger, blogger-companie şi viceversa) este bazat pe principiu win-win situation pentru că, în urma interacțiunii cu blogul, toată lumea are ceva de câştigat:

a) cititorii au acces la informaţii originale, sincere, la un conţinut de calitate, natural, credibil şi pe înţelesul tuturor şi la situaţii de viaţă reale;

b) companiile au acces la public mai uşor, reuşesc să spărgă geamul de sticlă pe care scrie mare “reclamă”, mesajele lor sunt însufleţite, fiind prezentate în situaţii de viaţă reale (exact ce vrea şi publicul: experienţe de viaţă reale, poveşti ale oamenilor ca ei), posibilitatea de a oferii publicului explicaţii suplimentare într-un mediu mult mai familiar şi mai comod, etc.;

c) bloggeri câştigă reputaţie, recunoştiinţă şi locuri mai bune în clasamentul ZeList (clasament ce cuprinde peste 60.000 de bloguri şi care, cu ajutorul unor algoritmi, oferă raiting şi poziţii în clasament fiecărui posesor de blog înscris în platforma Zelist.ro) 

Pentru că oamenii se documentează mai întâi pe internet şi mai apoi se duc în magazin şi cumpără, pentru că în online se petrece totul (şi la propriu şi la figurat), parteneriatele acestea sunt mai ceva ca pâinea şi sarea la români, adică sunt un “must” cum spune englezul.

Evident că şi potenţialul acestor parteneriate este mare pentru fiecare parte a baricadei, căci indiferent în şoşonii cui te vei afla, întotdeauna vei găsi motive pentru a fi conectat bloguri, fie că le citeşti, le scrii sau pur şi simplu dai directive din scaunul de piele de la birou, iar avantajele le-am enumerat mai sus.

Pentru a fi un parteneriat reciproc avantajos fiecare din cele trei părţi ar trebui să-şi cunoască publicul, să se pună în locul acestuia, să nu se umfle-n pene şi nici să n-aibă impresia că ştie mai bine ce e cel mai bine pentru celălalt partener, să fie deschis şi înţelegător, să aibă răbdare, să ofere sprijin şi informaţiile pe care ceilalţi parteneri le solicite, să fie accesibil şi pe înţelesul tuturor.

Super Blog 2013 şi partenerii săi

La întrebarea dacă aş vrea să fiu vreodată partener media, răspunsul va fi afirmativ numai în condiţiile în care cauza pentru care aş milita ar fi una cu care mă identific, în care cred cu tărie şi în care am habar de ce se întâmplă. Mi-ar face plăcere ca la anul să fiu blogger  partener pentru competiţia Super Blog 2014, competiţie la care am trudit cu drag şi spor două luni.

La ediţia Super Blog 2013, la care am fost “elev”, Irealia a fost un partener priceput: de la ea am aflat că pot fi superblogger şi nu doar blogger, ea a fost prezentă pe grupul de Facebook şi oferea informaţii, dar ne şi încuraja de pe margine atunci când eram cât pe ce să capitulăm. Parcă ne împingea de la spate să ducem la sfârşit hora în care intraserăm şi ne-a învăţat cum să intrăm în ritmul competiţiei.

Când gânduri negre-au apărut

Mă uit acum în urmă, la articolul prin care îmi anunţam prezenţa în superblog şi de fâstâcit m-am fâstâcit şi pe parcursul probelor (am tot tăiat textul, am rescris, am corectat, iar am tâiat, iar am scris până m-am declarat mulţumită de munca mea), plânsul m-a podidit mai mult acum decât la început, căci notele îmi dădeau încredere în mine şi mai apoi îmi tăiau creanga cu încredere de sub picioare, mi-am dat şi cu stângu-n dreptul, m-am împiedicat şi m-am ridicat. M-am pus iar pe scris, măi c-am vrut să capitulez dar tot mă neliniştea gândul: “măi, filelor de poveste, ce poveste ar mai fi dacă n-ar avea şi final? Poveştile au final fericit, nu se termină brusc când îţi e lumea mai dragă aşa că ia de scrie!“.

Acum un articol mă mai desparte de final, am intrat în ritmul competiţiei şi parcă aştept să apară noi probe.

Cu drag şi spor am scris penultimul articol pentru Super Blog 2013!

Tags: , , , , , ,

7 responses to “Am semnat”

 1. Vienela says :

  Se pare ca Irealia ne-a fost multora muza si sprijin la nevoie. 🙂
  In timpul competitiei am coborat de pe locul 100 si ceva pe 200 si ceva, insa mi-a aratat alma un top in care eram, tot in zelist, pe primele locuri- la comentat pe alte bloguri… Macar atat, daca multi m-au abandonat cat timp m-am jucat de-a superbloggerul. Sigur, vorbesc de blogul de pe .ro. 🙂
  Imi place articolul pe care l-ai scris!

  • filedinpoveste says :

   La mine e urcuş şi coborâş, chiar mă amuzam ieri de graficul blogului meu.
   Eu arunc un ochi pe vienela şi abia apoi mă duc pe doaronline, nu ştiu, aşa m-am obişnuit. De când cu superblogul şi eu am cam dat bir cu fugiţii de la comentarii. Mă simt epuizeazată, mă dor ochii şi nu-mi mai vine să citesc de pe ecran. Recuperez a doua zi, încerc să trec pe la fiecare, să îi salut.
   Mulţumesc!
   Acum scriu ultimul articol pentru superblog şi după te vizitez!

   • Dan says :

    Aștept să se termine SuperBlogul fiindcă nu aș vrea ca un eventual comentariu al meu să ducă, deși n-ar trebui, dar mai știi ?, la depunctarea voastră și-atunci vă explic eu cum e cu făcăturile astea de topuri și clasamente.

 2. Sonia says :

  Să nu minți, să nu furi, să nu jignești. Frumos spus. Poate ar trebui să fie începutul unui decalog pentru bloggeri.

 3. Adriana says :

  Tu esti fila mea de poveste pe care am confundat-o cu…”Cuvânta” intr-o zi de vară. De atunci mă invârt prin preajma ta, poate iau din farmecul filelor tale şi le spun si mărgăritarelor mele cum să se aşeze: “Uite-aşa, ca in file de poveste!” Am incercat să fiu partener sustinător in tot super concursul ăsta şi chiar dacă m-am mai pierdut pe drum sunt convinsa că mi-ai simtit prezenta. Mi-aduc aminte si acum de primul tau articol cu Toyota şi genele ei lungi, dusa la spa, parcă, de Hurom şi ceva impărati, desi aici nu sunt chiar sigura dar stiu ca era ceva de poveste, de vacanta la Straja, de cadourile de La Luxury …toate scrise in felul tau. Asta vorbind despre concurs, dar si alfel …eu stiu că numai prin sustinerea voastra, citindu-mi, comentand si uneori…chiar distribuindu-mi si mie articolele am inceput sa fiu vazuta. Asadar, iti multumesc şi tie, te felicit pentru ce faci, cum faci şi iti doresc succes! Parteneriatul apare când simti că poti lăsa loc de desfăsurare tuturor, ba chiar il ajuti in asta!

 4. Irealia says :

  Andreea, citesc la tine, mai citesc și prin alte părți, și Irealia pare o fată foarte de treabă. Asta mă duce cu gândul la următorul videoclip: http://www.upworthy.com/2-people-described-the-same-person-to-a-forensic-artist-and-this-is-what-happene?g=2. Eu n-aș fi descris-o așa și nu mi se pare c-a făcut mare lucru de pe margine, ar fi putut mai mult. Dar îți mulțumesc frumos, e oarecumva să se vorbească despre tine în alti termeni față de ăia pe care-i folosești tu. 🙂 Te pupific și ține-te de ce-ai semnat. 😉

  • filedinpoveste says :

   Pentru mine, ca si participant, a contat orice vorbă bună, orice încurajare. Ne-ai împins de la spate să ducem la sfârşit competiţia uneori (chiar şi dacă indirect).
   Mie-mi place de tine! :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: