Haina îl face om pe om?

Haina îl face om pe om, chit că ne-amăgim că e mai bine să te îmbraci în ce te simţi şi îţi şade bine, că tendinţele sunt pentru cei care nu şi-au găsit încă un stil ori pentru cei nehotărâți, că oamenii nu ne judecă după dunga de la pantaloni ori după cuta de pe cămaşă. Încă nu s-a inventat poliţia modei, poate doar în emisiunile americane, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avem un pic grijă de haina pe care o purtăm. 

Sursă foto: http://pentruea.md/

Sursă foto: http://pentruea.md/

Trăim într-un Bucureşti în care timpul nu mai are răbdare, în care nimeni nu poate îmblânzi timpul, în care toţi îi judecă pe ceilalţi, iar haina este prima după care-l judecăm pe om şi dăm imediat verdictul:  cei ponosiţi sunt automat săraci, cei murdari sunt nebuni ori neinteresaţi de ei, cei şifonaţi nu numai că nu dau doi lei pe înfăţişarea lor, dar sunt şi dezordonaţi, neglijenţi ş.a.. Să fie oare adevărate toate acestea?

Hainele nu sunt de unică folosinţă, iar preţul lor nu ne permite să le schimbăm atât de des pe cât ne-am dorit, aşa că tot ce ne rămâne este să avem grijă de ele: să le spălăm după instrucţiunile de pe etichetă, să le depozităm în aşa fel încât să aibă spaţiu să respire, să le călcăm atunci când pare că hârtia creponată din copilărie arată mai netedă decât haina pe care vrem să ne-o punem pe noi.

Şi dă-i, şi calcă, şi ai grijă: dacă îmblânzitorul de haine nu-i încins suficient, duci muncă de convingere cu materialul care nu vrea sub niciun chip să se întindă, dacă-i prea încins, fă mătănii ca nu cumva materialul să se împreune cu fierul de călcat.

Mi-aduc aminte de fierul de călcat al bunicii, acela greu cât un buldozer, pe care îl umpleam cu zeci de cărbuni încinşi, acela pe care-l scuipam cu apă ca să-l încercam să vedem dacă s-a încins suficient, apoi luam o bucată de ziar, o puneam peste haina ce urma să fie călcată, nu de alta, dar aşa ne asiguram că nu va topi materialul, şi mergeam cu fierul acest ba la vale, ba la deal. Îl puneam apoi pe plită, ridicam ziarul îngălbenit de căldură, inspectam haina şi repetam procedeul până ne puteam declara mulțumite.

Pe-atunci călcatul rufelor era un adevărat ritual la care participau toate femeile casei. Apoi mama a cumpărat un fier de călcat, chipurile mai performat. Funcţiona cam la fel, dar măcar nu se mai chinuia cu furatul cărbunilor încinşi din sobă, căci acesta era electric. Însă ziarul peste haină rămânea căci şi acesta era nărăvaş şi dorea să fure pe suprafaţa lui frumuseţea hainelor.

Sătulă de  chinul călcatului, de hainele arse şi buzunarul găurit, am luat la purecate zecile, dacă nu sutele de oferte, până am dat de câteva promoţii Bosch. Am răsuflat  uşurată c-am găsit preţuri prietenoase cu buzunarul meu găurit de fiarele de călcat care-mi întinseseră la maxim nervii, răbdarea şi speranţa că îmi voi putea păstra hainele căci, reuşisem, într-un timp relativ scurt, să ard sau să las urme maronii pe fiecare haină supusă furiei îmblânzitorului de haine.

O haină impecabilă îşi poate păstra frumuseţea numai dacă este îngrijită corespunzărtor: de la modul de spălare până la modul de purtsre. Nu mai este nevoie să vă sacrificaţi hainele, pentru că
astăzi produsele electrocasnice au funcţii speciale pentru fiecare tip de material în parte, iar pârlitul ţesăturii şi urmele maronii pe haine sunt de domeniul trecutului. Astăzi produsele Edition Rosso netezesc hainele fără a lăsa urme negricioase în urma lor.

O haină impecabilă e aceea pentru care cutele sunt de domeniul trecutului, iar fiecare fibră lucește de curăţenie, o ţinută impecabilă e aceea în care ne simţim bine şi care se aşează frumos pe corp, o ţinută impecabilă e aceea care nu solicită mult timp pentru a fi netezită cu fierul de călcat, o ţinută impecabilă este aceea care ne place nouă cel mai mult, o haină impecabilă este aceea care este purtată cu atitudine, care ne dă încredere în noi, care ne face să zâmbim, care ne lasă admiraţi.

Articol scris pentru Super Blog 2013!

Tags: , , , , , , , , ,

4 responses to “Haina îl face om pe om?”

 1. Adriana says :

  …eu chiar cred intr-un fier de calcat performant: schimba timpul, forma hainelor si pe tine intr-o vrajitoare care nu stie cand a asezat camasa pe masa de calcat si de cand sta atat de …noua, parcă, pe umeras.Mi-amintesc de fierul acela de pe sobă…….hmmmm

 2. impasdebucuresti says :

  Trece si numele meu pe catastif pt ca si eu urasc sa calc.
  Cred ca toate femeile din familia mea au urat sa calce

 3. Alin says :

  Eu nu suport calcatul hainelor..ar trebui sa se inventeze materiale textile care sa nu se sifoneze 🙂

 4. cristina lotru says :

  Nu stiu altii cum sunt dar pentru mine calcatul hainelor e o corvoada. Mi-ar trebui un fier de calcat care sa calce singur :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: