Ce este puritatea

Ce este puritatea? Răspunsul stă bine ascuns în sufletul fiecăruia: în delicateţea gesturilor, în nevinovăţia gândului, în calmul vobelor ce mângâie cugetul, în inocenţa copilului din tine, în candoarea gândului ce încolţeşte firav,  în frumuseţea omului bun şi în plăcerea de a privi splendoarea jocului de forme şi culori ce se dezlănţuie în faţa ta.

 Puritatea este iubirea care nu pizmuieşte. Puritatea e dragostea de natură, de gâzele care zumzăie necontenit la apus de soare, de frunze ce se joacă necontenit în bătaia vântului, de flori care-şi împrăștie soli de miresme în toate cele patru zări. Puritatea este natură. Puritatea-i în prima rază de soare, în roua ce mângâie firele de iarbă, în gărgăriţele că-şi ia zborul şi-n privighetoarea ce-şi hrăneşte puii. Puritatea-i viaţă, e linişte, e căldură şi seninul gândului. 

Puritatea este candoarea zâmbetului de copil, e clinchetul surâsului de prichindel, e pozna neprihănită de care râd cei mari şi se bosumflă cei mici în semn de supărare, e inocența jocului copilăresc, e sclipirea aceea din ochii fetiţelor fără de păcat, e roșeața din obrajii fetelor nemăritate. 

Puritatea e grija mamei faţă de pruncul abia născut, e calmul cu care-l ocroteşte, e liniştea în care îl priveşte şi-i zâmbeşte, e mângâierea care îl alină pe cel mic, e atenția cu care-l leagănă şi-i cântă şi e căldura cu care îl ocroteşte.

 Puritatea este curăţenia sufletului căci puritatea înseamnă este atunci când te gândeşti mai mult la ceilalți şi mai puţin la tine, când îţi iubeşti aproapele şi mai apoi pe tine, când ajuţi fără să aştepţi răsplată, când iubeşti fără să ceri să fi iubit, când visezi deşi nu ţi se permite, când simţi că trăieşti într-o clipă cât alţii într-o viaţă, când simţi că prinzi aripi să zbori dar ţi-e teamă să te ridici.

Puritatea e atunci când ştii ce e măsura, cumpătarea, liniştea, înţelepciunea şi dragostea. Puritatea-i puritate în suflet, în lichidul pe care-l bei, în visul pe care îl visezi, în vorba pe care-o şopteşti, în gândul pe care-l gândeşti, în viaţa pe care-o trăieşti.

 Puritatea înseamnă şi lacrimi de fericire, şi râsetele spontane de adult surprinse într-o fotografie, ori sărutările adolescentine, sau poate chiar bătăi ritmate ale inimii ce saltă când te-ndrăgosteşti pentru întâia oară.

Puritatea-i cristalinul apei de izvor, e transparența perfectă prin care lumina trece nestingherită, e gustul insipid dar plăcut care te inundă când guşti elixirul vieţii.

Puritatea este o calitate, o fărâmă de speranţă, o iluzie deşartă pierdută la maturitate. Puritatea e linişte şi speranţă, e poftă de viaţă şi calm sufletesc, e tot ce-ai vrea s-atingi şi să prinzi în pumnul tău, eşti tu când erai de-o şchioapă, un tu pe care-l ai şi totuşi l-ai pierdut! Puritatea este Dumnezeul celorlalte calităţiei!

Puritatea este…ei bine, cuvintele sunt de prisos pentru o dezveli de înveliş şi pentru a-i străpunge miezul şi pentru că o fotografie spune mai multe decât o mie de cuvinte, Aqua Carpatica a dat startul unui concurs pe Instagram în care aşteaptă fotografiile dumneavoastră care spun (mai bine decât am reuşit eu în cuvinte) ce înseamnă puritatea, nu uita să foloseşti hashtag-ul #puritate şi cea mai pură apă din România te premiază.

ce e puritatea

Articol scris pentru Super Blog 2013!
 

Tags: , , , , , , , , ,

5 responses to “Ce este puritatea”

 1. Sonia says :

  Atât de frumos ai descris puritatea. Ea încă exista, trebuie doar să o căutăm şi să dorim să o vedem.

  • filedinpoveste says :

   Am încercat să descriu puritatea de când ne naștem până când o pierdem, iar când ne-o pierdem o căutăm la alţii: la copii, la mămici, la tinerele fete, în natură, la omul frumos şi bun.

 2. Vienela says :

  Intr-adevar, probabil multi dintre participantii la concurs vor surprinde in fotografii puritatea mai bine de cum am reusit noi in cuvinte. Sau poate ca depinde de fiecare om in parte, de cata puritate i-a ramas in suflet…

  • filedinpoveste says :

   O să încep să scotocesc pe instagram să surprind puritatea în inaginile celor care s-au înscris în concurs. Sunt convinsă că au surprins-o mult mai frumos decât am reuşit eu. Sper, totuşi, că mai există un dram de puritate în fiecare, iar dacă nu, să ne hrănim cu puritatea altora.

 3. Poteci de dor says :

  Mai pur nu cred că se putea. Minunat! Baftă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: