Zece situaţii penibile de la interviul de angajare

Dacă ai trecut de depresia post studențească înseamnă că ai dat nas în nas cu HR-ul, c-ai coţăit în sus fiind declarat angajat, c-ai modificat repede statusul de pe Facebook ca prietenii să se bucure pentru tine sau să plângă de invidie, c-ai semnat repede un contract ca nu cumva să se răzgândească angajatorul.

Dacă ai făcut toate astea înseamnă că ai dat nas în nas cu întrebările HR-ului, care mai de care mai inteligente sau mai penibile de parcă intervievatorul ar vrea să te prindă pe picior greșit, nu de alta, dar mereu l-ai considerat cel mai mare duşman al tău. Aşadar, haidem să trecem în revistă cele mai penibile îndeletniciri ale HR-ului, cele mai neinspirate întrebări pe care aceştia le-au tocit şi le repetă mecanic de parcă ar fi ascultaţi la ora de istorie.

1. Ajungi în faţa angajatorului şi acesta îţi trânteşte replica “Cum spuneai că te numeşti?”. Adică tu programezi un interviu şi nu ştii cu cine stai de vorbă? Şi mai penibil e când angajatorul caută CV-ul tău în faţa ta şi îţi poceşte numele în aşa fel încât afli cum se numesc ceilalţi concurenţi. Păi e frumos? Dacă e urât ca un viitor angajat să vină nepregătit la un interviu, oare cam cât de urât este când angajatorul e şi mai nepregătit?

2. Întrebările sunt şi ele deliciul cârcotaşilor. “Unde te vezi peste cinci ani?” e întrebarea clișeu pe care HR-ul a făcut-o dicton al interviurilor de angajare. E întrebarea care mă calcă pe nervi ori de câte ori o aud. Şi deși toți “haşeriştii” știu că întrebarea asta e de-a dreptul enervantă, nici nu se ostenesc să formuleze altfel.

Care sunt planurile tale pe termen mediu/lung în ceea ce priveşte cariera?” sună mai ortodox decât “unde te vezi peste cinci ani?“. Dacă stau să analizez mai la sânge văd că întrebarea se referă la “unde”, care ar ilustra mai degrabă locul (compania) în care te vezi decât cum te vezi. Eu sunt pe principiul că ar trebui să se analizeze situaţia pe ideea “ce am fost şi ce-am ajuns”, dar în niciun caz unde. E o părere personală. 

3. “Care este realizarea ta cea mai mare?” Da, înţeleg că e un test pentru a vedea cum îşi ierarhizează angajatul reușitele  dar chiar nu ai citit CV-ul ca să îţi faci o idee despre reuşitele cele mai măreţe ale celui din faţa ta?

4. “Cum ai auzit de jobul de la noi?“: din moment ce ţi-am trimis o scrisoare de intenție în care menționez că îmi manifest interesul pentru job-ul postat de compania x pe site-ul y, de ce mai întrebi? De ce mai întrebi când vezi că am aplicat la job-ul tău de pe site-uri de specialitate? Nu e clar că am dat search acolo şi mi-a căzut sub nas anunţul tău?

5. “De ce vrei să pleci de la locul actual de muncă?“: asta-i o întrebare retorică în care angajatul este eul interior, numai că se exprimă din exterior. Primul răspuns e legat la latura financiară, dar HR-ul o face pe prostul şi se facă că nu ştie. Dacă-s alte cauze, niciun om zdravăn la cap nu le-ar scuipa pe gură fix la un interviu de angajare. Dacă vreți să aflaţi detalii picante faceţi invitaţii la o cafea.

6. “Ce ştii despre compania noastră?“: întrebarea asta e făcută ca inima haşeriştilor să se umfle-n pene. “Uit la ce firmă tare, mare şi frumoasă lucrez eu” e melodia pe care inima creşte şi creşte. Evident asta dacă nu cumva viitorii angajați găsesc şi informații nu tocmai plăcute despre compania respectivă.

7. “Ce salariu te-ar mulţumi?“: în funcţie de răspunsul tău, cel care a pus întrebarea se hlizeşte sau cască ochii de uimire.

8. “Spune-mi câteva cuvinte despre tine“: înţeleg că vrei să mă cunoşti, dar mi se pare un pic prea mult. Spune-mi ce vrei să ştii şi îţi voi răspunde…nu degeaba se spune “cere şi ţi se va da“.

9. “Cu cine locuieşti?”: pare ciudat dar unii haşerişti îşi depăşesc atribuţiile şi aria de săpat. Dacă-i întrebi care-i relevanța întrebării pentru job-ul respectiv au impresia că dacă-ţi trântesc replica “vrem şă ştim dacă ar exista vreo problemă în ceea ce priveşte programul prelungit” (adică munca peste program) scot iepurele din pălărie.

10. De-a dreptul enervante sunt şi întrebările prost formulate, bâlbâielile, bătutul din picior şi alte ticuri nervoase. Da, şi intervievatorii au emoţii.

Un interviu pare un joc de-a șoarecele şi pisica, tu eşti șoarecele, cel care pune întrebările e pisica, numai că uneori pisica dă peste un şoarece mai năzdrăvan decât Jerry.

HR-ul iubeşte să fie “minţit”, dar şi mai mult iubeşte să fie “minţit” frumos. HR-ul iubeşte ambalajul: cum ambalăm răspunsurile şi cum ne ambalăm pe noi. 

Tags: , , , , , , , ,

9 responses to “Zece situaţii penibile de la interviul de angajare”

 1. Loredana Bobei says :

  Pe lângă întrebări, aș mai adăuga comportamentul. Am avut, la un moment dat, un interviu la care m-am simțit ,,ca la microscop”. Adică HR-ul părea un psihiatru care are în față un dubios și trebuie să fie foarte atent la integritatea lui mintală :))

 2. cotos says :

  Peste cinci ani ma vad la o alta companie :)) Si uite, dupa 5 ani am ramas tot aici
  :))

 3. Alin says :

  Si mie s-a intamplat des sa fiu intrebat unde ma vad peste 5 ani. Aici poti fi ori visator : sa dai un raspuns ideal, ori realist: sa dai un raspuns pragmatic, ori oportunist: sa dai un raspuns pe placul intervievatorului (ma vad la tine in companie pe o pozitie importanta, apreciat de toata echipa si cu rezultate exceptionale – da, sigur).
  Dar, asa cum ai zis, realitatea este ca trebuie sa minti frumos la orice interviu, caci de multe ori ajung pe pozitii bune persoane muuult mai slab calificate decat altii.
  Chiar, oare exista firme specializate pe un fel de ‘marketing personal’ (nu personal branding) ? sau firme care sa te pregateasca special pentru interviuri ?

 4. Alin says :

  O alta intrebare iritanta este si acea : ” de ce vrei sa pleci de la actual loc de munca?”. 99,99% din intervievati cred ca baga o floricica aici, si restul de 0,01% cred ca zic adevarul: pentru mai multi bani !!!
  Apreciez agentiile de recrutare din UK, care la orice job publica si remuneratia. Corect fata de candidat si logic pana la urma (daca esti multumit aplici, daca nu nu stai sa pierzi si timpul tau si timpul recruterului). In schimb, la noi in Romania, nu tata, cum sa zica ei salariul (intervalul salarial aferent pozitie), mai bine stau sa duca o lupta cu tine de parca ar trebui sa dai tu de la tine. Numai secretisme la noi.

 5. Aniela Deby says :

  :)) Interviurile sunt de-a dreptul amuzante, uneori. Da , intrebarile precum unde ma vad peste 5 ani, unde ma vad peste 10 ani, ma pun pe ras si raspund frumos ” Nu stii niciodata ce iti aduce ziua de maine, azi esti , maine nu mai esti” asa ca nu are rost sa ne facem planuri, traim clipa: ))

 6. Vienela says :

  Sunt de-a dreptul fericita ca am prins vremurile in care angajarile se faceau fara sa dai proba de actorie (pentru ca asta sunt interviurile) si am renuntat la serviciu inainte de a fi nevoita sa fac cine stie ce minuni se cer astazi… :))))
  Chiar ii spuneam ieri baiatului meu ca nu stiu care este raspunsul ideal pe care il asteapta angajatorul de la om, cand il intreaba unde se vede peste 5 ani. 🙂

 7. Adriana Cristea says :

  O altă mare penibilitate este ca angajatorul sau responsabilul de la HR să te întrebe de n+1 ori dacă eşti licenţiat/ă, asta în situaţia în care i-ai spus deja de cinci ori că ai fost admis/ă la master, pentru ca mai apoi să se trezească din letargie şi să te întrebe la ce program te-ai înscris şi să comenteze cu privire la preferinţa ta pentru un anumit domeniu (ceva de genul: “Dar la ce îţi trebuie ţie politică? Politica nu e pentru femei”). Da…am rămas traumatizată! Penibilitatea continuă şi îţi dă de înţeles că aplici pentru jobul vieţii şi nu vei ajunge niciodată la cursuri.
  Foarte penibil este de asemenea atunci când cei din online te întreabă ce ai îmbunătăţi la site-ul lor şi cum l-ai promova mai bine. Hello! Ideile nu sunt gratuite! Dacă nu mă vrei, de ce să îţi dau ideile mele?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: