Viaţa la sat

Am surprins toamna în cea mai frumoasă ipostază a ei, am surprins-o la sat unde ţăranii mustesc de muncă, iar fructele şi legumele strălucesc de dulceață sub lumina blândă de septembrie. Toamna e adolescenta anului căci acum totul se transformă peste noapte, iar formele prind contur şi se îmbujorează sub ochii tăi lacomi.

toamna in vieMiroase a struguri copţi din toate cele patru zări, semn că toamna aceasta va fi bogată. Țăranii îi mulțumesc celui de sus pentru belșug şi speră că vremea bună va ţine până la culesul viilor, nu că ar fi mult timp până atunci, dar “când plouă în septembrie plouă mărunt şi des“.

Când scapă în vie sau sub nuc, bucureșteanul e mai ceva ca vaca în lucernă, la propriu, măi că-şi ia prânzul acolo, nepăsându-i de diete sau indicaţii nutriţioniste.

La sat totul are gust. De la strugurii cu boabe mici, la roşiile mari şi sparte de coapte ce-s, la găina din ciorbă şi oul din tigaie. Şi nu numai că au gust, dar te fac şi dependent de ele şi de viaţa la sat, de viaţa departe de gazele de eşapament, de zumzetul oamenilor dezorientați, de scârțâitul metroului şi de mirosuri de prea mult.

Satul e gustul la care vrei să revii când te aşezi la masă. Deşi bucureşteanul e tentat să creadă că pe masa de la sat aşteaptă aburind mămălăga, slana, ceapa şi mâncarea grasă, satul vine şi îi dă o lecţie că doar veşnicia s-a născut la sat. Mâncarea e gătită la ciaun ori friptă pe grătar. Pe jarul scânteietor sfârâie ultimii porumbi copţi, iar sucul acidulat e înlocuit cu un pahar plin cu apă rece adusă taman de la fântână.

Cât îi ziua de lungă la sat se munceşte, nimeni nu se plânge de muncă ba din contră, aici timpul se scurge după alte reguli. Aici totul e legat de soare, de cucurigul cocoşului şi mai puţin de ticăitul ceasului, iar oamenii se uită-n “calindar” ca să vază care-s zilele cu sărbătoare, nu ca să numere zilele până la Revelion.

Frumuseţea s-a născut la sat, iar gospodinele şi-au luat licenţa tot cu bucate de la sat. Aerul tare şi rece îţi umple, în sfârşit, plămânii cu oxigen, iar liniștea te îmbie la cugetare şi te lasă să te pierzi în gânduri pe zumzet de gâze.

Tags: , , , , ,

13 responses to “Viaţa la sat”

 1. Alin G. says :

  O descriere sa pleci in momentul urmator din oras spre tara . Cel mai frumos cred ca e faptul ca la tara totul e inconjurat de vegetatie, de natura

 2. irealia says :

  Să știi că am savurat și eu două dimineți la sat și m-au umplut de chef de viață. Să mă mut și alta nu!

 3. Poteci de dor says :

  M-aş muta mâine dacă aş avea posibilitatea

 4. Adriana says :

  …când pot trăiesc in propria curte ca la sat.Nu-mi iese. Tot la mama la ţară găsesc tot ce spui tu!

 5. Aliosa says :

  ” Viata la sat ”
  e frumoasa daca stii s-o traiesti !!!
  Aliosa.

 6. Alinutza says :

  Mergem la sat de sarbatori ca sa ne amintim de viata la sat

 7. Miranda says :

  Mi-ar fi placut sa traiesc si eu la sat, macar o bucatica de copilarie. Bunicii meu sunt de la oras asa ca-ti imaginezi cat de des am fost eu la sat.

 8. SandraN says :

  Viata la sat e cea mai frumoasa caci acolo traiesti dupa alte reguli, parca oamenii nu mai sunt atat de rai, nu se mai grabesc, nu se mai lovesc de tine

 9. Suzette says :

  Oare cati dintre noi isi mai amitnesc de viata la sat? eu una imi amintesc mai degraba de betoanele de la oras si pitulusu, lapte gros sau capra, tara tara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: