Despre Blue Air, numai de “bine”!

Ce nu face românul pentru un zbor cu Blue Air sau, mai bine zis, ce nu îndură pentru o călătorie low cost. Printre zumzete de oameni nervoşi, batut din picioare în aşteptarea deschiderii operaţiunii de check in, orăcăituri de copii, oameni care ar da din coate şi din picioare numai ca să-şi vadă check in-ul făcut se mai strecoară, români care comentează şi stau de pază preecum cerberii la porţile infernului  Blue Air-ului, se mai strecoară şi o gumă de mestecat pe pantalonul unui domn fix de pe scaunul aeronavei Blue Air.

Sursă foto: http://newsair.ro/

Sursă foto: http://newsair.ro/

Oamenii aşteaptă la deschiderea check-in-ului mai ceva ca la deschiderea unui supermarket nou. Mai bine te duci la supermarket, acolo îţi dau ceva, o tigaie la reduceri, un “kil” de ulei la juma’ de preţ, pe când Blue Air nu ţi se dă nici “bună ziua!“. Îmbulzeala de la coadă e datorată de proasta comunicare dintre doamnele de la butoane care spun sus şi tare “coada de aici e pentru cei cu copii mici sau pentru persoanele care au nevoie de îngrijire specială“, dar se pare că nu e chiar aşa, trebuie doar să ai nişte locuri mai bune pe care să le poţi dona în aşa fel încât, cu chiu, cu vai, pe locurile de la ieşirile de urgenţe sau pe cele VIP să se afle persoanele potrivite.

Mbun până aici, numai că românul e paznic din fire şi nu suportă “fraudele” şi poziţiile date pe sub mână aşa că face gură în tot aeroportul de parcă el ar fi justițiarul în povestea aceasta şi de parcă el nu ar aştepta tot în aeroport până la plecarea avionului.

Blue Air şi bunele maniere

Se pare că aeroportul din Nisa nu este dotat cu prea multe ceasuri, iar ceasurile de pe mâinile reprezentanţilor Blue Air funcţionează după un alt fus orar, încă n-am aflat care e acela, dar am aflat că mereu întârzie…punctualitatea nu e punctul lor forte. 20:30 trebuia să fie ora de decolare, iar la această oră încă nu începuse îmbarcarea în aeronavă.

Nu mai ştim să zicem “bună ziua!” ori “ne cerem scuze pentru întârziere!“, căci totul merge pe repede melcul înainte că doar d’aia suntem companie low cost, cine vrea condiţii să plătească. Nu ştiam că în timpul programului se stă la bârfă cu colegu’ despre cine era pasagerul X, îmi cer scuze. Îmi cer scuze că v-am salutat şi că v-am zâmbit la îmbarcare. Numai stewardesele respectă ritualul salutului la intrarea în avion.

Când crezi că-i bine, dai de greu 

Când crezi că totul e mai bine şi nebunia s-a terminat, începe greul. De un românism greu de imaginat, toată lumea se îmbulzeşte la intrarea în aeronavă mai ceva ca la intrarea oilor în ţarc. Toată lumea e ocupată să-şi pună bagajul cât mai confortabil deasuprea locului indicat pe bilet. Şi pune bagaj unde nu-i loc căci locul de bagaje e plin cu pungi de rafie “au Carrefour” amestecate cu pungi scumpe de Dolce and Gabana, Gucci sau Armani. Pare greu de crezut, dar punga de rafie a devenit colegă de cușetă cu punga Armani şi tare bine mai ocupă locul împreună.

E un peisaj grotesco-amuzant-enervant-vai-de-capul-nostru şi seamănă cu bancurile proaste cu şi despre români.

Te aşezi pe scaun mândru nevoie mare că poţi să-ţi tragi sufletul până la Bucureşti dar şi mai mare îţi e uimirea când afli că un domn trecut de prima tinereţe a colectat de pe scaunul aeronavei o gumă de mestecat fix pe pantalonul cel bun. Stewardesa inspectează locul, bate un pic din gene, se mai umflă-n piept şi îi spune bărbatului că ea o să-i aducă un şerveţel…care şervet nu va rezolva problema dar va fi acolo.

Domnul e liniştit, nici nu remarcă faptul că stewardesa nu ştie nimic din registrul “îmi cer scuze!” căci e ba cu ochii-n ochii ei, ba cu ochii-n decolteul damei, semn că domnul nu şi-a clătit suficient ochii pe plajele de pe Coasta de Azur. Parcă o şi văd pe soţia lui bătând frenetic din picior şi măi că i-ar da câteva, dar s-a obişnuit cu hahal de bărbat, c-aşa îi el.

Să vă zic că, probabil, guma de mestecat a fost aşezată strategic de un compatriot care nu avea o activitate mai bună sau de unul care nu a auzit de cei şapte ani de acasă?

Unitate în diversitate

Toată atenţia stewarzilor se îndreaptă către familia regală a fotbalului românesc. Nu, nu e vorba despre Becali şi-al lui pomenlnic, dar eşti pe aproape.

Unitate în diversitate a devenit motto-ul şi celor care călătoresc cu Blue Air: tricouri cu scris mare Armani cu un număr mai mic pe burţile umflate cu shaorma şi braţe lucrate cu steroizi, dame cu tocuri de doişpe şi o fustă sub fund când celulita dansează la propriu la fiecare mişcare, oameni care îşi dau jos până şi şosetele ca să simtă aer proaspăt de 10.000 metri altitudine, oi care aleargă cu pungile de rafie îndesate cu dulciuri, apă şi alte nimicuri, băieţii de cartier care au venit în Franţa la shopping de scris mare de firmă pe tricou mulat şi lista poate continua.

20130902_020525Ca şi concluzie vă spun doar atât: Blue Air crede că bagajele voastre de cală sunt saci de cartofi şi d-aia îşi permit să arunce cu ele până ţi le rup/sparg ca-n poza alăturată. Aşa că sfatul meu este să analizaţi fiecare părticică a bagajului de cală pentru a face o sesizare imediată.

Am făcut sesizare la Blue Air, mi-au spus că feedback-ul meu e foarte important pentru ei şi că încearcă să remedieze deficienţele, însă iar nu văd nimic de “ne cerem scuze”, semn că astfel de cuvinte nu fac parte din vocabularul lor.

Pentru bagajul avarait o să purtăm o discuţie cu cei de la Lost & Found să vedem ce putem face în cazul meu căci eu am văzut paguba abia când am ajuns acasă (pe banda rulantă bagajul a fost pus cu partea avariată în jos). Aşa că vă sfătuiesc să vă analizaţi cu atenţie bagajele de cală!

Restul concluziilor le trageţi şi singuri.

P.S.: acum am înţeles de ce ăi cu traiste de rafie/dolce and “cabane” îşi îndeasă pungile-n cuşete şi nu într-un bagaj de cală (nu doresc ca bunurile lor să fie avariate).

P.P.S.: v-am ataşat aici şi mesajul primit de la echipa Blue Air ca să vă arăt că mesajul nu conţine niciun “ne pare rău!“, însă apreciez rapiditatea cu care mi-au răspuns.

mesaj blue air

Tags: , , , , , , , ,

7 responses to “Despre Blue Air, numai de “bine”!”

 1. Cristina P says :

  Meh pfff brrr In 2011 parca nu erau asa praf. E drept ca eu am zburat Bucuresti-Londa-Bucuresti. Pe Roma am zburat cu Wizz si am avut parte de oile romanesti care, spre bucuria mea, nu se aseaza nici unul la aripi (locul meu preferat). La wizz nu se da loc.
  Cat despre Blue Air, nu am fost mega incantata de ei…mai ales ca avionul cu care am zburat cred ca eram mai batran decat mine la cum facea….
  Sper sa primesti ceva daune pentru bagajul ala…

  • filedinpoveste says :

   Am vorbit cu cei de la Lost&Found şi mi-au spus că reclamaţia trebuia făcută în aeroport, în cazul meu nu se mai poate face nimic pentru că ei nu au de unde să ştie dacă paguba a fost făcută de ei sau de mine în drum spre casă.
   Mi-au trimis un formular de reclamaţie în care îţi introduci datele personale şi ce zbor ai efectuat, doar atât.
   Mi-au spus din capul locului că fac reclamaţie degeaba acum.

   • Cristina P says :

    Meh da, regulile … chiar ieri vorbeam cu seful meu cat de curve is astia din aviatie…era vorba de un client care nu poate lua refund ca…deh, asa e biletu.

 2. Rox says :

  am calatorit cu Blue Air-ul de vreo patru ori si nu am avut niciodata asemenea neplaceri… Nah, poate ai avut ghinion:D cat despre papornitele de rafie si guma de mestecat, astea sunt chestii ce nu le poti imputa companiei aeriene. Daca romanu’ e meltean si taran, nu e vina celor de la BlueAir. Fiecare companie aeriana are si ea un public tinta, in cazul de fata targetul este reprezentat de oameni cu venituri mici spre medii, capsunari, zidari, faiantari si rudele aferente…Better luck next time 🙂

 3. Cosmin says :

  Cei responsabili pentru bagajul tau avariat sunt cei de la RAS – Romanian Airport Services, aceeasi companie care presteaza “servicii” de handling si pentru Wizz si Tarom.
  Rox are dreptate, targetul low costului sunt tocmai diferenta de 4mil de oameni care vorbesc doar italiana sau franceza din ’90 incoace si nu mai stiu limba romana, un bilet de avion fiind mai ieftin in majoritatea cazurilor decat o calatorie cu trenul in multe tari europene.
  Faptul ca ai calatorit in perioada in care concediul romanasului emancipat se termina te-a pus buluc in acelasi avion cu 148 de astfel de specimene. Din pacate asta nu scuza lipsa bunelor maniere de care zici ca au dat dovada cei de la Blue.
  happy landings!

 4. Adriana says :

  …eu am mers cu ei la Paris. Fără evenimente. Sau poate eram eu prea preocupată de alte aspecte? Nu cred. Dar …tare imi pare rau pentru neplăcerile voastre!

 5. Silving says :

  Eu am inteles ca mai nou,Louis Vutton face genti din rafie care costa 3000 de euro, si Julia Roberts si altele ca ea le poarta cu mandrie 😀 Zic,data viitoare sa iei si tu mai multe genti a 5 lei din piata, si sa faci si tu o afacere la Nisa sau Monte Carlo, pe urma te intorci cu ce companie aeriana vrei 🙂 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: