Dragostea de mare şi bagheta fermecată

Mare, soare, plajă, nisip, briză, un clinchet de pescăruşi şi Lozana cea frumos plutitoare te îmbie la vacanţă imediat ce închizi ochii şi retrăieşti parcă prin vis momentul în care-ţi scufundai picioarele în nisipul ars de soare pe plaja staţiunii tineretului, momentul acela în care tot ce auzeai erau valuri izbindu-se de nisipul înfierbântat sau muzica din boxe, iar mirosul acela de piele bronzată, de loţiuni de plajă şi de briza mării e mirosul vacanţei pe care ai vrea să o prelungeşti la nesfârşit, cât îi vara de lungă.

Costinesti 2013Alice  s-a şi jucat cu o baghetă fermecată pentru a trimite o amintire frumoasă despre mare direct la origini (adică la mare) pentru a se bucura din plin de frumuseţea litoralului românesc, pentru a-şi aminti atunci când va veni iarna de mare şi nostalgia ei. Am uitat să spun că Alice are o colecţie impresionantă de amintiri de vacanţă, iar cum le şade bine filelor noaste din poveste, m-am gândit c-ar fi cazul să întregim colecţia cu o filă de poveste proprie.

Cum am fugit la mare

Încă nu v-am povestit despre evadarea mea la mare scrisă imediat cum am încheiat frumoasa perioadă a studenţiei. Şi pentru că astfel de momente se celebrează ca-ntre fete, am purces la drum cu rucsacu-n spate (n-a fost chiar rucsac dar sună frumos) direct către staţiunea de pe litoral care a scris cele mai multe poveşti de dragoste de-alungul timpului.

Cu piesa lui Chirilă-n căşti şi-o carte de aventuri în mână am pornit fără prea multe pregătiri către Costineşti. Lanuri dese de floarea-a foarelui se întindeau în faţa noastră semn că marea-i pe-aproape, nici n-a durat mult s-o zărim în zare spumegând de plăcere, făcându-ne parcă cu mâna şi poftindu-ne câtre dânsa. N-am nimerit să lăsăm bagajele şi s-o luăm în paşi repezi către plajă. Ne-am scos hainele ca-ntr-o criză de nebunie şi ne-am avântat în apele dânsei.

Ne-am scăldat necontenit până când, albe fiind, plaja ne chema să ne odihnim trupul sub razele puternice ale soarelui de amiază. Da, ştiu că nu-i tocmai prielnic să stai pe plajă la orele prânzului, dar când eşti avid de mare şi de soare nu mai ţii cont de ore, ai face orice să opreşti timpul în loc şi să te bucuri de minunea mării Negre.

Plaja are un farmec al ei chiar şi noaptea aşa că-i musai să faci o plimbare nocturnă pe paja din Costineşti, să râzi cu fetele, să-ţi scufunzi picioarele în nisip, să-ţi uzi rochia în apele nărăvaşe ale mării, s-asculţi furtuna din depărtare şi să imortalizezi fiecare zâmbet într-o fotografie de vacanţă.

Dar Costineştiul nu înseamnă numai mare, soare, plajă, îngheţată, Costineştiul e staţiunea tineretului, iar nopţiile se celebrează în club, cu un pahar de tărie, cu dans până dimineaţa, cu inimi frânte şi dorinţe arzătoare de a-l întâlni din nou pe băiatul care te-a cucerit în seara precedentă. Cam aşa arată amintirea tuturor care iubesc marea, dar e şi amintirea mea şi o retrăiesc de fiecare dată când mă gândesc la mare.

Costineştiul – frumos din orice unghi

Costineştiu-mi place din orice unghi: epava Lozana stă de strajă în largul mării, veghind că turiştii să fie mulţumiţi de marea care-i scaldă ancora, marea e mai strălucitoare decât în alte staţiuni turistice aglomerate, iar uneori mă face să-ntreb dacă plaja din Costineşti e una dintre acele plaje sălbatice pe care ochiul lacom al omului doreşte să le exploreze, apoi arunc ochii la puzderia de oameni şi-mi amintesc că e vorba de o plajă unde voia bună şi muzica sunt la ele acasă semn c-aici nu-i nimic sălbatic, poate doar mare care spumegă ca o sălbatică.

Îmi place Costineştiul că te lasă noaptea să te pierzi printre turişti, să te-ascunzi de tine însăţi, s-asculţi marea alergând pe plaja întunecată.

Înspre ziuă-i musai să te întorci spre camera de hotel sau pensiune, asta dacă nu cumva vrei şi tu să dormi măcar odată pe plajă. Dacă iubeşti marea sigur alegi o pensiune cu un nume ilustru. Pensiunea Iubesc Marea nu te lasă nicio secundă să uiţi că eşti la mare căci aici poţi să admiri marea fix de la fereastra camerei, iar răsăritul prinde suflet în fiecare dimineaţă sub geamul pensiunii tale, iar ca să ajungi pe plajă trebuie practic să ieşi pe uşa pensiunii, să faci un pas şi tâşti în valurile mării Negre. Dacă îţi place biliardul, pensiunea vine cu o veste bună: ai acces gratuit toată ziua-“bună ziua”, dar probabil plaja şi marea te vor răpi pe parcursul zilei, aşa că biliardul este pauza bine meritată dintre două reprize de plajă.

Litoralul românesc – o iubire de-o vară sau pentru totdeauna

Nici nu-şi mai are rostul să spun cât de frumos este litoralul românesc, câte poveşti ascunde, câte lucruri frumoase de văzut şi de făcut oferă. De ce să n-alegi litoralul românesc când plaja românească are un nisip atât de fin, iar chiştoacele acele enervante au dispărut în mai toate staţiunile? De ce să n-alegi litoralul românesc când marea Neagră e mai frumoasă la ea acasă-n România? De ce să n-alegi litoralul românesc şi să te bucuri de Lozana, de falezele de turişti, de nisipul nostru, de minunăţia plajei de la gura Portiţei, locul de rai cum l-ar numii unii, unde Dunărea invadează cu putere apele Mării Negre?

Un weekend perfect la Costineşti

Cum va arată weekendul meu perfect la mare? În primul rând plajă, plajă şi iar…bălăceală, după care m-aş ascunde de razele puternice ale soarelui sub o umbreluţă din stuf, m-aş răcori cu o îngheţată şi-o băutură rece, aş uita cum trece timpul stând la şuete cu pretenii şi aş savura preparate care-mi amintesc de mare.

După aceea aş fugi din nou pe plajă până seara, aş lenevi sub soare, aş citi, m-aş scufunda în mare, aş înota până aş uita de mine, ca mai apoi să mă întorc pe prosop, să mă odihnesc. Când soarele-şi ascunde faţa m-aş refugia în camera, unde duşul şi apa dulce ar îndepărta firele de nisip strânse-n păr şi loţiunea de plajă rămasă pe corp.

Urmează o plimbare pe plajă şi totul s-ar sfârşi cu o distracţie în cluburile din Costineşti, iar pentru că data trecută am pierdut răsăritul, aş fugi direct din club pe plajă pentru a surprinde răsăritul, iar apoi aş lua-o de la capăt. E aşa frumos şi bine la Costineşti şi tare-aş vrea să trăiesc din nou aceste clipe.

Tags: , , , , , , ,

6 responses to “Dragostea de mare şi bagheta fermecată”

 1. vienela says :

  Daca iubesc enorm o statiune de pe litoralul nostru, aceea este Costinesti. Cele mai placute amintiri de acolo le am, cel mai mare dor spre plaja de acolo se indreapta, cea mai mare dorinta a mea este sa ma intorc in Costinesti. Acum, dupa ce am citit postarea ta, ma doare si mai tare ca nu pot ajunge nici anul acesta sa vad Costinestiul, sa calc pe nisipul sau (chiar daca nu e cel mai fin din lume, eu tot il iubesc), sa ma bucur de toata galagia si aglomeratia de acolo.
  Arata foarte bine Iubesc marea…

 2. Elenys Elena says :

  Nice!!!
  Bafta, daca cel care castiga e declarat cu random.org eu zic sa-ti iei gandul, no offence!

Trackbacks / Pingbacks

 1. Meseriile copilăriei | file din poveste - 21/01/2014
 2. Viaţa pe un peron | file din poveste - 11/03/2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: