De “vorbă” cu un vameş român

Experienţe neplăcute cu vameşii din România? Dacă ai părăsit ţara cu maşina, cu avionul sau cu orice mijloc de transport, sigur ai dat peste un cerber care apără porţile iadului României cu preţul, ei bine, cu preţul nervilor tăi şi cu dublul prețului pe care România trebuie să-l plătească pentru a avea o imaginea favorabilă în străinătate.

După ce Chinezu, ne-a oferit o imagine a vameşului român pe care ai vrea s-o ţi ascunsă acolo, undeva de unde nu poate fi scoasă la iveală, m-am gândit că n-ar fi rău să ştiţi ce trebuie  să aveţi la voi atunci când trebuie să părăsiţi ţara. Nu, nu-i vorba de vreun kalashnikov căci mi-e teamă că i-aţi ciurui mai ceva ca-n filmul lui Sergiu Nicolaescu. Nu, trebuie să aveţi mulți nervi, multă răbdare şi bunăvoință.

Ş-acum să vă povestesc niţel despre experienţele mele cu aceşti cerberi.

În toamna lui 2009, când aveam şi eu vreo opşpe ani jumătate (ştiţi, când eşti mic vrei să pari mare şi menţionezi chiar şi fiecare lună pe care ai trăit-o după ce ai împliniti minunata vârstă a majoratului) zis să fac o vizită în ţinutul maghiar. Zis şi făcut sau toate bune şi frumoase până ce dai nas în nas cu vameşul român. Nu tu “bună ziua!“, nu tu nimic! Îi arătăm actele, le dăm pe toate odată, eram patru persoane. Nimic de obiectat, până când aud un “Domnişoara Diaconu! Domnişoara Diaconu nu are opşpe ani!” şi cerea, mândru nevoie mare vreun act notarial pentru un tutore.

Dau să-i explic c-am împlinit opşpe ani în aprilie, adică trecuseră mai bine de cinci luni de când eram majoră cu acte-n regulă, sau cel puţin aşa ştiam eu, dar nu şi vameşul. Îl pun să se uite la dată. Îmi trage un zâmbet forţat şi-mi dă voie să plec. Zic merci că-a fost doar atât şi nu m-a luat la bani mărunţi ca să-i ţin companie întreaga zi, însă prima experienţă nu se uită niciodată.

Altă dată a fost anul trecut. Nu a fost la prima trecere de frontieră, nici la primul zbor cu avionul, nici la plecare ci la întoarcere. A fost la întoarcerea din Londra spre casă. Nu-mi amintesc dacă mi-a urat ziuă bună sau ceva de primire cu pâne şi sare pe plaiuri mioritice. Tot ce-mi aduc aminte sunt discuțiile legate de moaca mea care n-ar fi semănat cu moaca din buletin de la 14 ani. Dă-i, arată-i nebunei, căci era o ea, permis de conducere, permis de bibliotecă şi orice moacă de-a mea de pe vreun act emis de autoritățile din România.

 Mă ia cu “vai, dar ce schimbare, n-am văzut pe nimeni să se schimbe atât de mult“, o schimbare de la 14 la 22 de ani care a constat într-un breton şi-o moacă ceva mai matură. Nu zic nu, nici mie nu-mi plăcea moaca tristă din buletin, dar prea mult tam-tam pentru o mocuţă.  Îi arată şi lu colegu’, se mai minunează un pic, se mai uită pe permis, pune pozele una lângă alta, se mai uită la mine până când, iritată de cele cinci minute de holbat la mine şi la moaca mea i-am tăiat-o sec cum că nu-i vina mea că buletinele se fac atât de prost, cum că dac-ar fi să-mi falsific buletinul n-aş fi nebună să-mi fac taman buletin de România, cum că n-aş veni tocmai aici. Nu mă înțelegeți greşit, iubesc România, chiar o iubesc, dar oameni de genul acesta ar trebui pocniţi pestre mutră până când moaca lor n-ar mai semăna cu aia din buletin.

Între timp am schimbat şi buletinul pe motiv de schimbarea fizionomiei deşi cei care emiteau buletinele erau cam sceptici în privinţa motivului.

Alte experiențe neplăcute cu vameșii? Doar astea două, deşi stăteam să mă gândesc dacă m-a întâmpinat vreunul cu “bună ziua!” sau măcar un semi-zâmbet.

Acum să v-aud şi pe voi. Ce experiențe aţi avut cu vameșii români?

Tags: , , , , , , , , , , ,

8 responses to “De “vorbă” cu un vameş român”

 1. Diana says :

  Eu ma intorceam de la Londra si vorbeam la telefon (intarziase avionul si imi sunam parintii sa le spun ca am ajuns cu bine). Si vamesu’ romanas era foarte iritat ca vorbesc la telefon. Imi rasfoieste pasaportu’ si ma intreaba ofuscat daca asa le-am facut si vamesilor americani. :))
  In rest, au fost OK si-n Bulgaria, si cand am venit din SUA si din Turcia.

 2. Gabriela says :

  Eu personal nu am avut experiente dar am asistat si eu cand unei turiste au refuzat sa ii dea voie sa plece, pe motiv ca s-a vopsit blonda si in actiul de identitate era bruneta. Ba i-a cerut sa plateasca si o amenda, daca vrea sa treaca. Pana la urma, la insistentele soferului de autorcar a fost lasata sa treaca frontiera. Aceste mici smecherii sunt de fapt ca ei sa ma ciupeasca niste banuti, de ici de colo.

 3. Alin Ropan says :

  Ori erai o pocitanie la 14 ani, ori acum pe la 23, incat nu mai semeni. Care varianta e ? :))))

  • filedinpoveste says :

   Nu ştiu cât de pocitanie eram la paişpe, dar a fost singurul persoană care mi-a făcut figura până acum, în rest nu mi-a zis nimeni nimic legat de moaca mea, nici la vamă (ş-am mai trecut graniţa), nici la bancă sau alte instituţii unde trebuie să prezinţi un buletin.

   • Alin Ropan says :

    Mna, asa-s romanii, unii sunt prosti ca noaptea, pe langa ca sunt orbi. Nu stiu sa se comporte civilizat, mai ales intr-o functie. Si eu am oameni in jur care nu se stiu comporta civilizat, sunt in lumea lor… Deh, asa-i la tara, numai tampiti…

 4. cotos says :

  De mine mereu s-au legat. Ba ca nu seaman cu ala din poza, ba ca numele imi apare in sistem ca nu stiu ce. Tind sa nu ii bag in seama.

 5. vienela says :

  Am avut mari emotii cand am iesit prima data din tara, din cauza ca eram cu o minora, fetita unei prietene. Stiam ca sunt foarte atenti in astfel de situatii si, cu toate ca nu aveam nimic de ascuns (duceam copilul in vacanta la maica-sa), tot am tremurat de emotie pana am ajuns. :)))
  Mi s-a mai intamplat odata sa fiu avertizata ca pentru un control sumar trebuie ca in vama la noi sa bag niste banuti in pasaport. Chiar asa a fost… :)))

 6. SEOp says :

  🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: