Cinci tipuri de bucureşteni II

Dacă sapi adânc în personalitatea oamenilor din capitală, descoperi că-s atâtea tipuri de bucureşteni că nu-ţi ajunge timpul să-i numeşti pe fiecare. Unii sunt amuzanți, alții de-a dreptul enervanți, unii sunt prietenoși, alți dușmănoși, dar oricum ar fi, e imposibil să nu-i cunoşti.

Părelologii sunt aceia care, deşi stau prost cu orientarea în spaţiu şi cunosc prost propriul oraş, te sfătuiesc să mergi în te miri ce direcţie pentru  a ajunge la destinația de care tocmai i-ai întrebat. Nu cunosc sintagma “nu ştiu/nu răspund!”. În zilele bune vor pune proasta lor îndrumare pe falsul motiv că nu sunt din Bucureşti.

Tablagii, nu, nu sunt cei care colectează tablă, sunt cei care joacă table. Zi de zi rup zaru-n două. Sunt trecuţi de a doua tinerețe şi-şi odihnesc trupul la umbra blocului jucând table. Intră-n casă doar când e ora mesei sau când se lasă întunericul. Singura lor grijă este jocul de table şi, mai rar, ghiorțăitul mațului.

Baba cu camelii nu are nimic în legătură cu Marie Duplessis, poate doar teama de boală sau bârfele care se nasc în jurul ei. Se face remarcată prin dexteritatea cu care îşi azvârle sacoșele pe scaunele din R.A.T.B. încă de la intrarea în mijlocul de transport. Adesea ocupă două locuri: unul pentru fundul ei mare şi unul pentru sacoşe. Îi place să călătorească cu autobuzul doar atunci când poate fi în centrul atenției, adică atunci când e oră de vârf, căci numai acum cei care se duc la muncă îi “laudă” minunățiile de sacoșe. Nu suportă critica şi crede că are mai multe drepturi decât alţi cetăţeni prin prisma greutăților pe care le cară. Are nevoie de aer şi îi mustră pe tinerii care se lipesc de ea atunci când autobuzul se pregătește să plece din stație.

Provincofobii sunt cei care urăsc provincia, iar pentru ei, toti cei care s-au născut mai departe de 200 kilometrii de București sunt niște țărani. Au impresia că provincia va anexa Bucureștiul şi vor transforma capitala într-o cireadă de vaci şi boi. Nu suportă nicio urmă de regionalisme şi au impresia că noi, ceilalţi, le stricăm limba. Sunt de părere că ar trebui privilegiați doar pentru că au buletin de Bucureşti. Nu se sfiesc să spună bancuri proaste despre ardeleni, moldoveni sau olteni nici măcar atunci când sunt înconjurați de aceștia din urmă.

Parvenitul nu este bucureștean, dar ar vrea să fie. Deşi a venit aici doar pentru studii, se laudă că-i din capitală când merge în provincie. Când e acasă încearcă să-i imite pe provincofobi, însă are stilul lui mai molcom de a spune bancuri despre zona lui geografică.

Tags: , , , , , , , , ,

5 responses to “Cinci tipuri de bucureşteni II”

 1. Stiri din Romania says :

  Si mai sunt si aia care au fobie de Provincofobi.

 2. cotos says :

  Provincofobie? :)) Oare exista expresia asta sau ai inventat-o tu acum? Daca da, atunci e timpul sa il brevetezi. Sincer, din cauza asta nu suport BUcale…

  • filedinpoveste says :

   Nu am găsit în DEX niciun termen care să-i definească pe cei care îi urăsc pe provinciali aşa că am inventat unul.
   E plin Bucureştiul de provincofobi, din păcate.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Cinci tipuri de bucureşteni III | file din poveste - 14/08/2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: