“Da!” pentru cartea tipărită

Mirosul acela de tipar, emoția de a da pagina şi de a pipăi literele negre, frica de a nu îndoi colțurile, plăcerea de a vârî semnul de carte între paginile subțiri de hârtie, suspansul ce se crează cu fiecare pagină citită nici nu se compară cu varianta digitală a cărților.

Sursă foto: www.ehow.com

Sursă foto: http://www.ehow.com

Că e nouă, că e veche, de dragoste, SF, polițist sau orice alt gen, cartea ne însoțește ca un prieten drag prin drumul nostru în viață. Evoluţia digitală îşi lasă amprenta puternic şi asupra modului în care descoperim cărțile şi, treptat, treptat, varianta digitală a intrat în conflict cu bătrâna carte tipărită.

Pentru mine nu există grad de comparație între varianta tipărită şi cea digitală. Deşi digitalul îţi permit să iei cu tine tone de cuvinte, într-un spațiu ce cântărește doar câteva grame, plăcerea cărților tradiționale bate la toate capitolele tânărul şi inovator Kindle.

Îmi plac cărțile pentru ce reprezintă ele, pentru emoția ce mi-o transmit cu fiecare pagină răsfoită. Dragostea de a le atinge fizic se aseamănă cu dependență orbului de a pipăi din scoarță-n scoarță minunea ce a ieșit de sub tipar pentru a o înțelege. Versiunea digitală-mi pare ipocrită, superficială, artificială ca o femeie de plastic, frumoasă pe dinăuntru, dar plastică pe dinafară.

Ambalajul face totul în plăcerea de a citi, iar, pentru mine, ambalajul ideal este cel care a făcut celebră cartea, ambalajul tipărit.

La voi cum e?

Tags: , , , , , , , ,

9 responses to ““Da!” pentru cartea tipărită”

 1. Mirela says :

  Asa este. Si chiar daca noile generatii vor iubi exclusiv cartea digitala (desi nu cred), pentru noi cei mai …. maturi e nevoie sa mai existe cartea tiparita, inca niste multi ani de acum incolo.

  • filedinpoveste says :

   Şi eu sunt pe aceeaşi lungime de undă, dar sper că dacă nu vor iubi cartea tipărită, măcar să iubească orice formă în care vor fi prezentate romanele.
   Mi-e teamă ca nu cumva să se sperie de cuvinte, litere şi cărţi!

   • Mirela says :

    Și asta se poate…. dar să sperăm că nu-s atât de… ghinioniști. Ar fi păcat, pentru ei 🙂

 2. cotos says :

  Aleg, fara sa stau pe ganduri, cartea clasica. Chiar si in ziua de azi imi comand carti sau imi cumpar de la targuri. Nu se compara cu nimic senzatia paginilor, mirosul.

 3. vienela says :

  Am fost plina de bunavointa si chiar am incercat sa citesc carti in format digital, sa fiu in randul lumii. Nu reusesc sub nici o forma. Ori ma ia somnul, ori imi distrage ceva atentia, ori mi se pare ca citesc un blog… Nu imi place si gata!

 4. Wish2Go says :

  Un mare DA si de la mine. Nu ma incanta deloc cartile in format digital…

 5. Alin says :

  Bine punctat “mirosul” acela specific. Desi nu citesc prea des fire epice lungi si desi lucrez in IT, tot pt vechea carte din celuloza optez. Imi place ideea ca fiecare isi creaza propria poveste cand citeste si nerabdarea de a citi in continuare pt a vedea ce se mai intampla (si cu toate ca finalul e la doar cateva rasfoiri,nu cred ca e cineva care sa sara pagini,capitole pt a ajunge la deznodamant)

 6. fatadefragi says :

  Mirosul cărţilor şi foşnetul paginilor mă întoarce în copilărie, la prima carte pe care mi-a dăruit-o mama îndemnându-mă să am grijă de ea. Port în suflet parfumul cărţilor ca pe-un dar nepreţuit.

 7. O fată says :

  De cand sunt eu online nu am reusit sa citesc nicio carte online, dar niciuna. Pe langa faptul ca m-am plictisit la primele doua pagini,m-au durut ochii ingrozitor n-am mai gasit farmecul foii. Pentru a citi o carte e nevoie de farmec. Da!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: