Cinci tipuri de bucureşteni

Că e iarnă, că e vară, îi  întâlnești în fiecare cartier bucureștean. Pe unii îi ocolești, pe unii în înjuri printre dinți, pe alții îi privești disprețuitor, căci, în fond, toți sunt niște pușlamale.

Sursă foto: http://mubi.com/

Sursă foto: http://mubi.com/

Frecălăii sunt băieţii care sparg seminţe în faţa blocului şi beau bere cu gust puternic sau amărui, asta-n zilele de salariu, căci în rest consumă te miri ce mărci necunoscute. În zilele de salariu îşi achită datoriile de la buticul din faţa blocului. Cu ce se ocupă? Pariloto este jobul lui, adică pariuri sportive. Pariază pe echipe de fotbal prost cotate şi fac mătănii ca biletul să-i iasă câștigător.

N-are niciun Dumnezeu, îl recunoşti după ţoalele pe care le poartă: haine sport bine branduite, un tricou mulat, pantofi de alergat, nelipsita şapcă, punga de seminţe pestriţe şi berea luată pe datorie.

Scormonagii sunt acei Neica-nimeni care scormonesc prin tomberoane în căutare de PET-uri şi aluminiu. Sunt prost plătiţi, dar chiar şi aşa le place tutunul, alcoolul şi prafurile de tras pe nas, sau cel puţin aşa îţi par când îi vezi ameţiţi după o zi de muncă.

Cotrobăie prin toate tomberoanele din cartier, sunt ponosiți şi sorb lichidul colorat din sticlele abandonate de bogătani. Se plimbă cu R.A.T.B.-ul şi au în permanență saci de plastic de dimensiuni 2/2 în care-şi azvârl pet-urile colectate.  Nu le e frică de câinii maidanezi şi nici de oamenii legii.

Babacii strângători nu strâng altceva decât câinii străzii, pe care îi hrănesc cu resturile de prin frigider. Nu-i interesează că vecinii fac scandal pentru că le e frică de câini şi detestă mirosul de hrană stricată. “Câinii îi latră doar pe cei păcătoși” este crezul lor. Cei mai mari dușmani sunt hengherii, dar au învățat cum să-şi țină aproape copii (câinii), ei sunt acei cetățeni care adoptă câinii din adăposturi şi îi eliberează pe stradă.

Nu le pasă ce zice lumea! Nu le pasă ce face lumea! Pentru ei câinii sunt acei copii pe care nu-i mai au la bătrânețe.

Gratangiul de la bloc este cel cu burta cât o gravidă în luna a şasea, ţelul lui în viaţă sunt micul, berea  şi maneaua. Nu ştim unde lucrează dar avem indicii că într-un service auto de cartier, altfel nu ne-am explica petele de ulei de pe burta sa.

Nu-l interesează dacă afumă tot blocul, el iese în fiecare weekend şi-o pune d-un grătar cu ceafă, mici şi alte cărnuri de porc. Împrumută câte-un pic din trăsăturile celorlalți de mai sus.  Nu îi pasă ce zice lumea, sparge şi el seminţe şi bea bere cot al cot cu Frecălăii.

Vecina pusă pe scandal e femeia veșnic nemulțumită, nesatisfăcută de bărba-su. Face criză de isterie când le-aude gura frecălăilor sau câinilor din fața blocului. Se ceartă cu toată lumea, contorizează cine intră în bloc, cu cine şi la ce oră. N-are viață socială, toată lumea o ocolește, chiar şi bărba-su care-a început să-şi petreacă serile pe la pariurile sportive cu amicii din faţa blocului (clanul Frecălăilor), însă joacă ocazional la pariuri sportive şi nu îi spune nevestei nimic din ce ar putea fi folosit împotriva lui.

Tags: , , , , , , , , ,

7 responses to “Cinci tipuri de bucureşteni”

 1. Ochiu ratiunii says :

  Frumos zis, desi usor discriminator. Doar bucuresteni?
  In plus, ar mai merge o categorie: stapanii de caini europeni, cu drepturi. Nu strang niciodata rahatul imprastiat, ca doar e biodegradabil. 😉

  • filedinpoveste says :

   Am vazut si exemplare din astea dar si o forma mai speciala de stapani europeni: stapanul de la curte care-si lasa cainele in voie pe strada ( stii tu, normele europene spun ca animalul trebuie sa aiba mai mult spatiu decat 100 m patrati de curte)

 2. irealia says :

  Nu doar bucureșteni, plasa ta ar prinde mai mulți pești.
  Iar mai sus, ochiu rațiunii se cere contrazis și el: nu toți stăpânii de câini europeni cu drepturi lasă rahatul împrăștiat! 😉

  Noapte înstelată! 🙂

 3. cotos says :

  Cred ca se aplica fiecarui oras. Posibil, datorita numarului mai mare de locuitori, BUcurestiul sa aiba mai multe bucati pe stoc 🙂

 4. vienela says :

  In afara de cei care strang peturi din tomberoane, pe toti ceilalti ii cunosc bine. Imi sunt vecini de cativa ani si ma omoara in fiecare vara stand chiar sub geamurile mele, desi nu locuiesc in Bucuresti. De ce oare trebuie sa am apartamentul la parter?

 5. Marius Ionescu says :

  La faza cu babele strîngătoare, era să zic c-o fi vorba de care stau în mizerii lucii cu apartamentul full de lucruri inutile(a se citi: gunoaie)… un fel de “Miss Havisham de la bloc”, dar în rest – totul punctat foarte bine… și nu numai pentru București(am la mine-n Pitești toate specimenele în bloc)!

Trackbacks / Pingbacks

 1. Cinci tipuri de bucureşteni II | file din poveste - 04/07/2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: