La pas prin Jepii Mici

Pentru că e weekend-ul își cere drepturile, pentru că e cald şi vara ne zâmbește din plin, iar soarele îşi face de cap prin termometre, vă propun o drumeție prin Jepii Mici.  

În Jepii Mici priveliștea e spectaculoasă, măreția munților te lasă cu gura căscată şi cu picioarele ca vai de ele, căci este unul dintre cele mai dificile trasee pe care le-am urmat, iar efectul s-a văzut spre finalul drumeției când picioarele m-au lăsat la propriu. Traseul este unul foarte abrupt, aşa că dacă vreţi să urcaţi la pas spre platoul Babele, vă sfătuiesc să urcaţi pe Jepii Mari (aici traseul este mult mai accesibil) şi să coborâți pe Jepii Mici (dar încheieturile vor avea de suferit).

Dacă nu aveți echipamentul necesar mai bine vă bucurați de munte printr-o plimbare cu telecabina din Bușteni spre Babele, însă nu veţi avea parte de aceeași experiență, nu veţi putea fotografia caprele negre care zburdă nestingherite prin pâlcurile cu iarbă crudă şi nici nu veţi dormi ca un prunc datorită oboselii.

Spre deosebire de Jepii Mari, aici este ceva mai curat, deşi poteca este şi ea pavată cu ceva pet-uri, plastic de la ambajale, cutii de conserve şi alte “ciuperci toxice” d-ale omului. Se vede clar că turistului român îi lipseşte educaţia drumeţului.

Traseul este foarte abrupt, motiv pentru care stânca Jepilor Mici este pavată cu foarte multe lanţuri de sprijin pentru turişti. E de înţeles că eveţi nevoie de multă energie pentru a parcurge acest traseu. Nu ştiu cum este la urcat, dar tind să cred că nu vreau să aflu prea curând. Traseul este unul de aproximativ trei ore, dar se poate parcuge într-un timp mai scurt, mai ales la coborâte (doar în condiţiile în care nu aveţi probleme cu gleznele şi aveţi nevoie de mai multe pauze “binemeritate”).

Când te uiţi în jos simţi că te ia cu ameţeală şi ai impresia că un pas greşit şi vei aluneca. Îţi va trece rapid căci vei fi cu ochii-n patru după capre negre care nu se sfiesc să se lase fotografiate pe întreg traseul Jepilor Mici.

Liniştea este “zgomotul” care te însoţeşte până când intri în pădure, de aici eşti acompaniat de murmurul cascadei Urlătoarea.

Până vă pregătiți rucsacul de munte, hai să vă arăt niscaiva poze.

Jepii Mici

Jepii Mici traseu

traseu jepii mici

Jepii Mici

traseu Jepii Mici

priveliste Jepii Mici

Jepii Mici traseu

Jepii Mici spre platoul Bucegi

capra neagra Jepii Mici

Capra neagra pe jepii mici

Jepii Mici traseuplatoul Bucegi

cascada jepii mici

cascada Romania - Jepii Mici - Bucegi

Tags: , , , , , , , , , , ,

13 responses to “La pas prin Jepii Mici”

 1. vienela says :

  A urcat baiatul meu anul trecut si a venit acasa epuizat, mai ales ca isi pierduse noaptea premergatoare la un chef intre baieti. eu nu ma mai incumet acum, ca m-am obisnuit in fotoliu, cu ochii in monitor. Nu stiu daca ma mai asculta picioarele. :)) Pana la Cascada e ok, dar mai mult e prea mult. :))

  • filedinpoveste says :

   Eu am coborât pe Jepii Mici şi, din cauza unor probleme la genunci, am ajuns în trei labe la cabană. Nu vreau să-mi imaginez cum e să urci. Parcă pe indicator spuneau că e traseu de patru ore, mie mi se pare mai mult la cum am văzut traseul.

 2. cotos says :

  Absolut fantastic. Oare de ce nu intereseaza pe nimeni de aici sa promoveze astfel de locatii. Nici nu am auzit pana acum de el.

  • filedinpoveste says :

   Din păcate stăm cam prost la capitolul promovare..mmm, şi eu care mă gândeam că doar gura e de noi, românii, se pare că nici gura nu prea e de noi.
   Sunt multe lucruri draguţe de vizitat în România asta, eu încă-mi mai descopăr oraşul.
   Anul ăsta am aflat că în oraşul meu (Ramnicu Valcea) sunt piramide naturale, ai zice “ce incultă e şi asta” dar chiar n-am auzit, indicatoare nu sunt, iar cei care au auzit de piramide sunt prea puţini 😦
   Incep sa-mi descopar orasul si tara…va mai arat si voua cate ceva, atat cat imi permite aparatul foto

 3. pitici, dar voinici says :

  oh,ce amintiri
  au trecut atatia ani de cand am urcat pe Jepi…..
  astept sa mai creasca copiii ca sa pot urca din nou

 4. Mugur says :

  Bucegiul are cărări nebănuite! Aceasta este una, de o sălbăticie aparte, care te face să simți frumusețea adevărată a muntelui! Capra neagră și floarea de colț sunt o permanență, ce-ți atrag privirea și te țin prizonier. Mi-ar face mare plăcere să mai pot străbate aceste locuri mirifice!
  Mulțumesc pentru imaginile ce mi-au răscolit amintiri!

 5. ideidincorcodus says :

  cat este de frumos…..am fost si eu pe vf Omu duminica si ma asteptam la o durere mai mare de muschi…si cand colo ma simt bine merci

 6. Vasile Andrei says :

  sincer. prefer sa nu se promoveze sunt sufcienti pantofari si cretini e traseu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: