Trei Parale

Timp de mai bine de o oră şi jumătate, am fost în vizită pe la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia de sfârşit de secol XVIII –  început de secolul XIX. Am simţit precum simţeau stră-străbunicii noştri, am ascultat cum ascultau ei şi ne-am bucurat de primirea caldă a gazdelor noastre de la Trei Parale.

Cobza şi fluierul ne-au purtat rând pe rând spre inima petrecerilor lăutăreşti de la curţile boiereşti, de la hanuri, din bâlciuri, târguri şi mahalale.

Barbu Lăutaru ne-a deschis poarta conacului şi ne-a cântat despre boierii de pe-aici, despre cobză, cânt şi dor, totul într-un decor cu specific românesc, cu ii cusute în modele tradiţionale şi mici covoare ţesute la război, cu scaune ciopite-n lemn şi o lumină caldă, stinsă de la vreun felinar sau lampă.

Tot cu sunet de cobză, vioară, fluier şi tambură am învăţat câte ceva despre manelele de odinioară. Acestea nu au nimic în comun cu cele din ziua de astăzi, căci acelea ne duc în inima tradiţionalului românesc, un tradiţional cu influenţe mioritice şi bizantine.

Pe parcursul concertului vin alături de noi Dimitrie Vulpin, Anton Pann şi Gheorghe Ucenescu, încântându-ne şi ei cu piese culese vers cu vers din tradiţia transmisă din tată-n fiu pe meleaguri mioritice.

Vioara acordată pe două corzi ne-a făcut inima să salte, ca-ntr-o horă româneasă. Deşi pare greu de crezul aşa se acordau viorile acum o sută şi ceva de ani ca să-ncânte urechile cu sunet dulce şi trist ca de cimpoi.

Fără să o mai lungesc, vă las să ascultaţi un pic din melodiile culese de grupul Trei Parale de pe urmele românilor de acum un veac:

Tags: , , , , , ,

One response to “Trei Parale”

  1. Anya says :

    🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: