Viaţa – un joc continuu?

Ne naştem din joacă, suntem crescuţi cu joaca, în adolescenţă ne jucăm de-a prinselea băieţi/fete, iubim în joacă, ne căsătorim tot din joacă şi tot aşa că putem spune că viaţa noastră e un joc continuu. Unele jocuri sunt plăcute, altele neplăcute, uneori câştigi, alteori pierzi, alteori eşti lăsat pe dinafară şi te uiţi cruciş când alţii dau iama în borcanul tău cu marmeladă. Viaţa e un joc continuu, unde regulile sunt făcute să fie încălcare sau, cel puţin, interpretate.

E un joc de-a Feţi-Frumoşi unde luptăm pentru forţele binelui, binelui propriu şi, urmând traseul basmelor, suntem supuşi unor probe de iniţiere. Mai întâi nu ascultăm sfatul părintesc şi ne încredem în omul Spân, iar de aici firul epic vieţii este uşor de ghicit.

După mai multe probe de foc în care ne plângem de neputinţă, de lipsa unui umăr pe care să ne plângem oful, iacătă că apar şi adjuvanţii. De data aceasta nu sunt personaje groteşti dar s-ar putea să dai întotdeauna pentru un Setilă care se luptă cu sticlele sau un Fomilă amator de şaorma, prăjeli şi maioneză.

În joacă asta continuă, te trezeşti că salvezi vreo Ileana Cosânzeana şi trăiţi, chipurile, fericiţi până la adânci bătrâneţi, însă, acum, vine rândul Cosânzeanei să fie supusă unui drum iniţiatic într-ale detectivismului.

Oricât de mult spun bătrânele basme că nunta împărătească încheie toate problemele, tocmai acum încep belelele. Viaţa în doi e uneori mai complicată decât vrem să recunoaştem, responsabilităţile vin şi ele în întâmpinarea vieţii de cuplu căci unde-s doi problema creşte, ăla micu’ trebuie crescut, facturile trebuie achitate, caii (putere) din grajd trebuie hrăniţi…şi să mai ziceţi voi că “au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi!”

Tags: , , , , ,

8 responses to “Viaţa – un joc continuu?”

 1. cotos says :

  Nu stiu daca e mai complicata viata in doi, insa cu siguranta e mai interensanta. Eu am 26 de ani si sunt insurat imediat de 2 ani de zile si nu regret nici o clipa. Ne descurcam si ne intelegem foarte bine 🙂

  • filedinpoveste says :

   Când zic mai complicată, mă refer la faptul că trebuie să te gândeşti şi la celălalt când iei o decizie, trebuie să gestionezi resursele în aşa fel încât să fiţi mulţumiţi amândoi, să mergeţi în vizită şi la ai tăi şi la ai ei, să-i oferi atenţie şi ei şi ţie.
   Ehee, sunt multe lucruri la care te trebuie să te gândeşti când formezi un cuplu, nu mai e aceeaşi libertate ca în perioada burlăciei.

 2. Alin says :

  Viata e o porcarie ordinara ! E o bataie de joc ! Cel putin, in Romania…

  • filedinpoveste says :

   Viaţa e fix aşa cum ţi-o faci tu!
   Dispui practica cam de aceleaşi drepturi, iar background-ul educaţional cred că e mai vast la noi decât ţări, trebui să vrei.
   Dacă vrei poţi să faci orice, trebuie să vrei şi, mai ales, să munceşti!
   Eu zic să nu ne mai plângem atâta de milă şi să punem osul la treabă că se poate!

   • Alin says :

    “Viaţa e fix aşa cum ţi-o faci tu!”

    Scuza-ma, dar expresie mai cretina decat asta….nu cred ca am vazut in viata mea ! Poate in alta tara se aplica, dar in Romania nu ! Sau, mai bine zis, da, e cum ti-o faci tu, daca : furi, omori, inseli, iti bati joc, delapidezi, etc…

    Da, in aceste cazuri, faci bani negri si ai ce viata vrei….dar cand esti un om cinstit, ca mine, fara relatii si pile….MORI DE FOAME, TE ASIGUR !!! Asa ca lasa-ma cu fraza aia, nu ma enerva ca si-asa…….

   • Alin says :

    Sa muncesc, zici.. De 5 ani incerc asta !! Si n-am reusit mare lucru 1 Oare de ce ?! Te invit sa ghicesti daca eu sunt de vina, sau nu…. Numai ma enervez cand aud asemenea cretinatati….si numai eu stiu cum ma chinui in Romania…

 3. Floartgraphy says :

  Este bine sa interpretezi viata ca un joc. Insa nu e bine sa o traiesti ca pe joaca. Diferenta intre joc si joaca o invatam (sau ar trebui) in scoala primara. Jocul are niste reguli pe care toata lumea trebuie sa le respecte si unde trebuie (la modul ideal) sa existe fair-play. In schimb, sa tratezi viata ca pe-o joaca unde fiecare face ce-l duce capul este dezastruos pe termen lung, chiar daca imediat iti poate aduce unele satisfactii.
  Nu am multi ani, dar nici putini, si eu cred ca lumea ar trebui sa treaca de la joaca la joc, sa inteleaga ca nu exista libertate absoluta, dar nici constrangeri absolute, ca sunt multe nuante in viata si depinde foarte mult de fiecare cum isi traieste viata si ce accepta pe parcursul ei.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Viaţa – un joc de poker? | file din poveste - 15/07/2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: