Incursiune prin munţii Piatra Craiului

Cunoscut pentru munţii care stau de strajă în cele patru zări, oraşul Zărneşti se poate mândri cu fălnicia munţilor, cu trasee montate numa’ bune de străbătut la pas, cu poziţia strategică pe harta turistică românească, fiind aproape de de cetatea Râşnov, de Bran, de Braşov, cu aer curat şi puternic de munte. 

Munţii Piatra Craiului - Piatra Mică - BelvedereCu toate că istoria nu a ocolit deloc acest oraş de munte, ba din contră, intrarea în oraş îţi arată ruinele comunismului, ruinele unui oraş de munte eclipsat azi de falnicele creste montane ce se ivesc trufaş imediat ce calci pragul zărneştilor.

Dacă ai ajuns aici, nu ai voie să ratezi o drumeţie de vreo două ore spre cabana Curmătura din munţii Piatra Craiului. Deşi începutul traseului te stoarce de puteri, iar picioarele par că te lasă, nu e chip să renunţi căci, după două zeci – trei zeci de minute de urcat pe paşi de tango capră neagră, până la cota 1470 e de mers lejer cu suişuri de nesesizat.

Piatra Craiului e un amalgam de verdeaţă, de aer curat şi tare şi linişte. Aici nu e loc de pet-uri aruncate, poate că începutul abrupt i-a descurajat pe cei certaţi cu natura să bată cărările prin Piatra Craiului. Vremea e şi ea schimbătoare sau, cel puţin, cu noi a fost cu fundu-n sus: ba soarele te ardea pe faţă, ba vântul rece îţi amintea ce cărări străbaţi, ba ploaia venea şi ea să-ţi şoptească ceva la ureche.

După vreo oră jumătate de mers prin pădure, prin miros de cetină, umezeală şi răcoare, e timpul să ieşi într-o poieniţă unde îţi e mai mare dragul să scoţi aparatul foto, să imortalizezi mireasma de după ploaie, norii care se joacă nestingheriţi pe cer sau ceaţa care se ridică pe crestele cele mai înalte.

De aici ai nevoie doar de un sfert de ceas cât să ajungi la cabană, unde-i musai să mănânci o ciorbă de fasole cu afumătură, un bulz sau să o plăcintă aburindă cu mere sau cu brânză bună de vaci. Vinul fiert e şi el bine primit pe o vreme schimbătoare.

Dacă tot ai ajuns până aici, după ce îţi potoleşti stomacul cu mâncare tradiţională şi îţi odihneşti niţel trupul, nu ai nicio scuză să nu te încumeţi la încă o serie de urcuş către o privelişte de poveste. Munţii Piatra Craiului te aşteaptă sus, în vârful Piatra Mică, la balcon să-ţi cânte muzica lor şi să-şi arate măreţia lor.

Piatra Craiului e altceva decât munţii Bucegi, nu e chip să te aventurezi pe crestele înalte decât dacă ştii că ai exerciţiu, echipamenutul necesar, apă suficientă şi batoane energizante cu fructe uscate, seminţe de tot felul şi ciocolată. Pe astfel de traseu nu e chip să ţii dietă.

De aici noi am făcut o piruetă de 180 de grade către colegii care rămăseseră la cabană şi am pornit în josul muntelui schimbând totodată traseul, unul mai lung şi mai şerpuit dar cu o poveste şi o privelişte la fel de frumoase. Imaginile spre să vă arate o fărâmă din frumuseţile şi măreţia din Piatra Craiului.

Tags: , , , , , , , ,

11 responses to “Incursiune prin munţii Piatra Craiului”

 1. Natural says :

  Am fost si noi in studentie pe aici, cu cortul si rucsacul. Am trecut si pe lanturi, sper ca mai am pozele de-atunci. Alb-negru, evident 🙂 Spor!

  • filedinpoveste says :

   Noi am început traseul cam târziu, pe la 1 p.m., aşa că tot ce am putut face se poate vedea din poze.
   Am înţeles că e destul de greoi traseul pe creste şi că mergi mai mult pe lanţuri sau în patru labe decât în două picioare.
   Abia aştept să văd şi pozele tale!

 2. Călin says :

  fain de tot, dar tot nu dau Retezatul pe Piatră 😉

  • Gabriela says :

   E minunat reportajul tau si te invita sa incerci eo astfel de expeditie ma ales ca avem in Romania niste zone superbe. Pacat ca le cunoastem atat de putin.

  • Alin G. says :

   ce traseu si ce privelisti recomanzi in Retezat ? este pe lista de dorinte 🙂

 3. cotos says :

  Foarte frumos 🙂 Brasov, Rasnov orase extrem de frumoase. Am fost de cateva ori prin zona, insa nu am urcat niciodata pana la Piatra 🙂 Dar am vazut-o din indepartare.

  • Alin G. says :

   se pare ca vin altii sa ne viziteze frumusetile si sa se bucure de ele…sus la cabana Curmatura erau campati cativa turisti germani cred 🙂

 4. Susana says :

  Ce frumoasa este romania, n-am mers in drumetii dar cred ca e interesant sa descoperi pe picioare muntele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: