Viaţa la ţară

La ţară timpul are răbdare, toate se învârt după o lege numai acolo ştiută, totul e pur şi autentic, iar liniştea şi vorbele bunicilor opresc ceva din tine acolo. Viaţa la ţară e mai mult decât ceea ce citim prin romane sau vedem la televizor, aici toate au ordinea lor şi nimic nu se întâmplă fără voia celui de sus. 

Ceasul nu îşi are locul în casele de la sat, aici orele şi minutele se calculează în funcţie de răsăritul şi apusul soarelul. Munca depinde de ceasul biologic al ţăranului, dar şi de învoirea calendarului bisericesc, căci e păcat să munceşti în zi de sărbătoare. Bătrânii s-au obişnuit să fie recunoscători pentru orice strop de ploaie sau orice e dat de la Dumnezeu.

Bătrânii se gândesc mai întâi la orătănii sau la porumbul din câmp şi mai apoi la nevoile lor, zici că-s puşi pe Duracell căci niciodată nu se opresc din muncă, iar atunci când o fac e rost de sărbătoare şi, acum, se gătesc frumos cu haine ce miros a naftalină şi se duc la biserică, aprind o lumânare, ascultă slujba, împart pomană şi apoi o ia de la capăt.

Munca la ţară e la foc continuu, iar banul are mai puţin însemnătate. Din puţinul lor nu se sfiesc să împartă pensia cu nepoţii sau cu biserica.

Nu îţi cer nimic în schimb, doar să îi vizitezi din când în când, să stai de vorbă cu ei şi să-i asculţi căci ştiu ei mai bine. Mâinile lor muncite nu îşi găsesc starea nici atunci când stau, iar când le strângi mâinile îţi dai seama că ai lângă tine o comoară vie. Bătrânii sunt ca vinul, cu cât trec anii cu atât devin mai valoroşi, dar prăfuiţi pentru societate şi pentru bugetul de stat. Mâinile alea crăpate îţi spun mai multe decât ai vrea, iar pe chipul lor vezi cum au trecut anii.

Omul de la ţară nu are nimic de-a face cu cel de la oraş, poveştile lor sunt diferite, sentimentele care te năpădesc sunt diferite şi tare îţi e ciudă că de la vacanţe întregi petrecute în casa bunicii de la ţară, acum faci vizite doar de câteva ore.

Tags: , , , ,

6 responses to “Viaţa la ţară”

  1. andreiplimbarici says :

    Cu asta mi-ai amintit ca nu mai am bunici de mai bine de 15 ani. Da, era frumos…

  2. Elenys Elena says :

    Cred ca am trecut cu totii prin momentele copilariei petrecure la tara si dupa facultatea si maturitatea ne-a rapit de la vacantele petrecute la tara. E normal sa fim nostalgici cu timpul

  3. Alin Ropan says :

    Ploaia e din nori, e un fenomen ce tine de fizica, n-are treaba cu niciun Dumnezeu ! Ce ma dispera vorba asta….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: