Actorii din stradă

Deşi statul nu îi ajută, sunt miloşi, întind mâna ori de câte ori pot, se îmbracă ponisit dar câştigă mai mult decât un muncitor calificat. Prestează pe bani, au o poveste “cutremurătoare” dar, defapt, sunt doar nişte actori, iar scena lor este strada. Da, sunt ei, cerşetorii.

Muncesc la heirup doar în preajma sărbătorilor şi din “puţinul” lor îşi permit să cumpere doze de heroină.

Te blagoslovesc când le dai un leu  sau doi, dar ştiu că munca lor valorează mult şi nu se sfiesc să te-n jure când  le dai un covrig sau 50 de bani, de parcă el/ea a prestat pentru pentru mai mulţi arginţi.

Au învăţat texte din Shakespeare, dar favoritul lor rămâne Eminescu, păi da’ cum să nu-ţi înmoaie inima când recită Luceafărul ca pe Tatăl Nostru?

Zici că au facut Facultatea de Marketing şi totuşi nu au niciun studiu. Unii zic că ar avea şcoala vieţii şi ce viaţă căci unii ar putea să-şi construiască palate cu salariul de cerşetor.

Nu le place să muncească, le place să cerşească. Veniturile sunt invers proporţionale cu efortul depus şi nici nu-ţi trebuie recuzită. Îţi trebuie o haină ponoşită, o mutră bătută de soartă şi o mână întinsă. De fapt, mulţi ar renunţa la mâna aia doar, doar aşa or câştiga mai mult. Nu de alta, dar tot vedem copii mutilaţi din dragoste de muncă şi uite aşa cerşetoria a devenit o meserie.

Ne displac atât de mult, dar totuşi ne curge-o lacrimă când vedem o duduie cu trei copii după ea, toţi flămânzi, jegoşi şi cu ochii mari şi negri, doar trebuie să facă impresie şi s-aducă bani lu’ taică-său care veghează ca afacerea să prospere.

 Cerşetoria e sinonimă cu nesimţirea, lenea şi de multe ori lipsă de demnitate, dar nimeni nu face nimic, toţi aruncă bani din milă şi de frică de Dumnezeu.

Tags: , , , , , ,

4 responses to “Actorii din stradă”

  1. impasdebucuresti says :

    Aista-i Bucurestiul nostru cel de toate zilele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: