De ce iubim America

America e a doua noastră dragoste, după mama sau vreo/un fată/băiat de la grădiniţă. America e visul nostru, nu de alta i se spune şi visul american.

de ce iubim americaŞi cum să nu o iubeşti dacă de mici suntem intoxicaţi cu desene şi filme americane, pentru că deşi avem n posturi de televiziune niciunul nu se osteneşte să creeze materiale exclusiv româneşti, iar filmele americane au ajuns să deţină monopolul, de parcă fraţii Lumière s-ar fi născut printr-un sătuc american.

Dacă mai facem un pas vom sesiza că şcoala ne învăţă mai bine engleză decât română, unii dintre noi “vorbeşte româneşte” mai prost  decât engleza, nu e de mirare că vrem să emigrăm cu toţii pe pământuri englezeşti.

Parcă şi mâncarea lor e mai gustoasă, apăi cum să nu ne placă dacă bucătăreasa McDonald’s-ului şi al Coca-Colei e tot mama noastră de suflet. Şi pentru a ne integra în peisajul anglofon începem să luăm proporţii precum fraţii noştri de limbă  adoptivă. Dar cică am fi cei mai slăbuţi din Europa, dar cum să ne lase America pe ultima treaptă în topul graşilor din Europa când poate să deschidă fast-food-uri tradiţionale în ograda mioritică?

Noi iubim America şi pentru că ea e mama Relaţiilor Publice şi au ştiut cum să toace creierii până să credem că ne întinde o mână, când, defapt, ea ne ia cu alta. Dar ne place să ne minţim singuri pentru că Americă îşi urmăreşte propriul interes făcând legi americană pe pământ românesc.

Şi-un alt motiv pentru care iubim America e pentru că ne plac atât de mult negrii lor că am ajuns să îi urâm pe ai noştri.

Dar totuşi hai să nu fim doar nişte căţei pavlovieni, iar clopoţelul Americii să nu ne zgândărească vise. România ne oferă atât de multe de iubit, ar fi păcat să îi lăsăm pe alţii să ne fure frumuseţea, puritatea şi pământul ăsta roditor. Ar fi păcat să râvnim la alţii când aici avem atâtea. România nu e perfectă, dar măcar nu e falsă, iar asta mă face să o iubesc şi mai mult.

Tags: , , , , , ,

4 responses to “De ce iubim America”

 1. Ade`Maria says :

  Iubesc Romania si va ramane tara mea de suflet,insa sa stii ca nici americanii nu sunt asa de rai. Dupa cum ai spus si tu mai sus, urmarim filmele lor si le imitam felurile de mancare,dar nu pentru ca suntem obligati si pentru ca ne place al naibii de mult sa facem asta!Suntem indoctrinati cu modelele pe care ni le ofera.Suntem fascinati de felul in care ei isi traiesc viata!

  Pana la urma,sunt doar o tara ca oricare alta care incearca sa-si implementeze cultura, valorile si limba in intreaga lume; si reusesc acest lucru datorita puterii lor financiare. Am putea sa-i criticam daca noi am fi pe o treapta mai inalta, dar nu stiu sa existe o tara al carei jurnalism sa decada in asa hal intr-un asa scurt timp, a carei cultura sa fie atat de neimportanta pentru locuitorii ei,al carei sistem de valori sa fie aproape inexistent…

 2. Rasvan says :

  Fiecare tara e cu uscaturile ei,nu poti spune ca americanii stau bine la toate capitolele, sa ne gandim la copii care se duc la scoala cu pusca, sau cartierele rau-famate care sunt mai rau ca in Ferentari. Au forta de cumparare, au oameni buni in marketing, iar daca nu ii au ii momesc cu sume mari de bani pe romani sau altii care nu au puterea de a face ceva in tara lor de provenienta.

 3. I.I. Dana says :

  La noi banul e problema, nu altceva, daca toti am duce-o bine nu ne-am mai uita la politicienii care baga mana in bugetul de stat.
  Cam asta se intampla la italieni, ei daca au bani nu se mai uita cu atata ura la parlamentari.

 4. Hapi says :

  Dar eu nu iubesc America. Adica nu vreau sa spun c-o urasc doamne fereste , sa ma ia pe sus careva ca potential pericol :))) Dar niciodata nu mi-am dorit sa merg acolo, darmite sa ma mut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: