Imperfecţiunea e perfectă

Dragostea durează două săpătămini, trei luni, un an, dar nimeni nu-i acordă mai mult de trei ani. Iar pentru a scăpa de povara imperfecţiunii vieţii, scriitorii trag linie fix când un happy end-ing poate fi prevăzut.

Marile poveşti de dragoste nu ar trebui să conţină lacrimi, ţipete, ori înjurături. Sau poate că da. Da, ar trebui! Căci, altfel, am fi intoxicaţi de literatură, de prea multe poveşti de dragoste, de prea multe idealuri, de prea multe vieţi ratate.

Lacrimile sunt un test de rezistenţă, dar puţini sunt cei care trec cu bine testul, cei mulţi capitulează fără să-şi dea seama. Mai întâi se găsesc vulnerabili pe un câmp de bătălie pe care odinioară îl cunoşteau atât de bine încât s-ar fi putut război legaţi la ochi şi la mâini. Apoi, rămâne doar amintirea şi gustul amar al unei bătălii ratate. O bătălie pierdută din lipsă de energie şi încredere. O bătălie ratată din cauza obişnuinţei că ne putem ascunde după degete, căci unele adevăruri se preferă ştiute dar niciodată spuse.

Un final fericit nu aduce neapărat un final fericit vieţii, iar probele la care sunt supuşi protagoniştii abia acum încep. Viaţa în doi este mult mai grea decât viaţa de celibatar sau vânatoarea de bărbaţi într-o lume, chipurile contemporană.

Acum totul e pierdut. Nu mai există o a doua repriză. Timpul nu se mai întoarce aşa că fiecare clipă trebuie trăită în prezent şi nu în trecut ori în viitor. Şansele ţi-au scăpat printre degete, una câte una, când tu stăteai acolo şi priveai totul ca la un spectacol. Viaţa bate filmul, iar viaţa trebuie trăită în imperfecţiunea ei care, totuşi, o face atât de perfectă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: