Românul: doar un prost îmbrăcat bine?

Ai atâtea idei câte ştiri citeşti, crezi că ai opinii, iar soluţiile pe care le găseşti tu la problemele României sunt cele mai potrivite sau pur şi simplu te crezi inteligent pentru a trăi în astă ţară? Atunci eşti doar un prost îmbrăcat bine!

Un prost şi orb pe deasupra, care vede doar o jumătate din pahar şi p-aia goală, nu pe cea plină. Iar dacă ai pune creierul în funcţiune ţi-ai da seama că, paharul ăla nu este chiar atât de gol, ba din contră,  aerul îi umple până la refuz chiar sub nasul tău.

Însă ai opiniile tale! Citeşti ideile altora după care îţi iei un aer superior simţind că ideile alea se formulaseră cu sute de ani în creierul tău, dar aveai nevoie doar de o dovadă scrisă (evident, scrisă de altcineva)  pentru a le afirma public.

Îţi plac sursele critice dar mai puţin atunci când ele se referă la tine. „Ţigan”, „ţăran”, „moldovean” sau „oltean” sunt substituentele tale pentru prost, însă uiţi că Bucureştiul s-a născut pe acest fundal şi încă păstrează gândirea, vocabularul şi mai ales comportamentul lor. Dar ce e cel mai grav e că aici te simţi dezorientat, înstrăinat şi un pic dezumanizat. Ţi-ai pierdut identitatea printre maşini, poluare, zgomot, puhoi de oameni şi culturi, iar ce ne învaţă Bucureştiul sunt doar acele etichete livrate din occident.

Eşti doar un prost îmbrăcat în haine made in China, iar uneori imi dai impresia că şi tu eşti made in China la fel ca alte milioane de români. Originalitatea nu e punctul tău forte, dar ce să faci dacă zeul Google le ştie pe toate? De la premieri la simpli studenţi toţi au învăţat tainele indigoului pe băncile şcolii româneşti vieţii.

Nu ştii să legi frazele fără cuvintele de legătură „să-mi bag…!” sau „p%$# mea”. Te comporţi ca un copil de trei luni care are nevoie de atenţie. Plângi din orice, iar biberonul l-ai înlocuit cu şpaga.

Te plângi că România e înapoiată şi nu crezi că gândirea ta îi pune piedici şi mai mari. Te miri când vezi români mândrii că-s români şi te hilizeşti când ţiganii fac victime pe la Londra sau Paris…şi totuşi, România continuă să ne surprindă. Orice tip de haină am folosi pentru a fugi de responsabilitatea de a fi român, ţărişoara asta continuă să ne aducă zâmbetul pe buze atunci când nu mai credem că avem puterea de a ridica ochii din pământ. O faptă bună, un „Mulţumesc!” sau un zâmbet autentic ne face să simţim bucuria de a avea sânge român atunci când hoinărim printre străini.

Tags: , , , , , ,

2 responses to “Românul: doar un prost îmbrăcat bine?”

  1. Adelin says :

    De multe ori eu m-am intrebat care-i treaba cu mulţi dintre cei amintiţi în articolul ăsta. Apoi mi-am dat seaama că cel mai bine este să trăiesc fără să îi bag în seamă prea mult. E mai bine aşa…

Trackbacks / Pingbacks

  1. Recomandarile Zilei #75 | Podul Minciunilor - 16/07/2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: