Ce se mai spune despre femei

Femeile sunt cele care judecă, dar şi cele care sunt cel mai des judecate de societate. De la vestimentaţie, coafură, machiaj, băutura din faţa ochiilor sau fumatul, niciuna nu a scăpat fără a cataloga femeia într-un fel sau altul.

Mădălina vorbea despre modul în care femeile sunt privite când acestea ies “la o bere“. Eu cred că e vorba în primul rând de stereotipurile pe care ni le-am creat de-a lungul vieţii. Dacă alcoolul e mai degrabă simbolul masculinităţii, femeia se cere a fi consumatoare de băuturi light sau cu un strop de alcool mai rafinat, dar iacată că femeia e cea care nu numai că cere drepturi egale cu bărbatul (uneori chiar mă întreb de ce?) dar şi protestează prin comportamente tipice bărbaţilor.

Astfel, consumul de bere, care nu are nicio treabă cu rafinamentul femeii, pare să îi ridice acesteia un statul al bărbăţiei. Se ştie că berea nu e o băutură fină, ci, mai degrabă, una din topor.

Consumul de bere la femei a crescut şi datorită nevoii acesteia de apartenenţă la grup. De exemplu, dacă iese cu o gaşcă mare de bărbaţi iar aceştia consumă bere nu ar vrea să se simtă diferită. În plus nici reprezentanţii sexului tare nu s-ar simţi confortabil cu o prezenţă feminină la masă şi o băutură rafinată pe masă. Cele două note de feminitate nu i-ar lăsa pe aceştia să se simtă în largul lor, adică va trebui să fie un pic mai manieraţi, fără celebrele “să-mi bag…” sau râgâieli.

Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul ţigărilor, numai că  Edward Bernays, nepotul lui Freud, le-a învăţat pe femei că ţigara e simbolul puterii. Deşi prin anii ’80 fumatul ţigaretelor la doamne era asociat cu sexul oral, din cauza formei ţigărilor, bărbaţii spunând adesea despre fumătoare că au un penis în gură, după campania lui Bernays femeile care fumau în public au câştigat un alt statut şi anume, acela de femeie puternică, lipsită de prejudecăţi.

Revenind la băuturile consumate de femei pot spune că berea a devinit pentru femei tot un semn al masculinitatii si al puterii. Cred că o sticlă de bere nu arată deloc rău în faţa unei femei, ba din contră, femieia pare mai puternică dar şi feminină prin felul cum o consumă. Totul ţine de prejudecăţi.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: