Şi Bucureştiul e frumos: capitolul oamenii

Specie autohtona din regnul bipedelor subgrupa  “sunducoasă” ce variază ca formă și ca mărime,  fapt cauzat de adaptăriile multiple la invaziile provinciale.  Majoritatea sunt animale fiinţe aeriene, mai puțin terestre, îşi fac simţită prezenţa verbal şi gestual prin înjurături numai de ei ştiute. Se cred buricul pământului doar pentru că au buletin de capitală şi au impresia că merită mai mult doar pentru că le zice “bucureşteni

E guraliv de mama focului, se crede inteligent doar pentru că a fost crescut în Bucureşti, de parcă aerul din capitală oxigenează creierul cu neuroni. Vorbeşte mult şi tare. Îşi pune mândria înainte de toate şi consideră că dacă nu a auzit de oraşul X nu e pentru că el ar fi prost, ci pentru că acesta ar fi un sătuc din fundul Moldovei.

Deşteptăciunea lor e direct proporţională cu locurile pe care le ocupă în unversităţile din propriul oraş. Se hlizesc cănd aud un “fusei” de la colegii olteni, de parcă ei nu au învăţat perfectul simplu la şcoală. Le place să îi numească pe ceilalţi “provinciali” sau “ţărani” dar nu ştiu/nu vor să ştie că şi ei poate fi mai ţăran decât ţăranul. Regionalismele le par cuvinte chinezeşti şi rar vizitează altceva decât Cluj, Timişoara, Constanţa, Braşov, Sibiu sau Sighişoara.

Sunt turişti în propriul oraş pentru că nu cunosc nici jumătate din capitală, uneorii îşi schimbă identitatea doar pentru că nu ştiu să îndrume corect un turist către Sala Palatului.

Nu au tradiţii şi cred că parada de 1 Decembrie sau concertele de Revelion sunt mai mult decât obiceiuri din străbuni.

Şi-au creat o groază de stereotipuri despre care nu discută niciodată, dar se amuză când spun bancuri cu ardeleni, olteni şi moldoveni, de parcă în provincie s-au născut toţi agricultorii, beţivii şi “prăzarii“. E amuzant dar şi lipsit de haz, e prietenos dar şi posac, e şi orăşean dar şi ţăran, e bucureştean.

Tags: , , , , , , , , , , ,

3 responses to “Şi Bucureştiul e frumos: capitolul oamenii”

 1. Ionel Prazescu says :

  Ai facut o pseudo-caracterizarea in care pe baza informatiilor stranse de la cativa indivizi, generalizezi asupra unui grup imens si eterogen. Faci acelasi lucru cum fac “bucurestenii” pe care ii acuzi ca ar face generalizari si ar avea idei preconcepute.

  Coborandu-te singura in acelasi sant cu “bucurestenii” pe care ii critici, facand absolut aceeasi greseala de rationament ca si ei, nu ai nicio sansa sa iesi castigatoare pentru ca, sa fim seriosi, ei au buletin de Bucuresti.

  • filedinpoveste says :

   Nu ma înţelege greşit, nu concurez cu bucureştenii, doar am dezbătut nişte lucruri pe care provincia le crede despre ei şi, pentru că a fi bucureştean nu îţi întipăreşte neaparat un mod de gândire, am încheiat articolul cu “E amuzant dar şi lipsit de haz, e prietenos dar şi posac, e şi orăşean dar şi ţăran, e bucureştean”. Adica poate fi oricum, căci de aceea e om.
   Depinde de ce vrei tu să vezi la el si de depinde de ce relatie vrei tu sa ai cu el. A fi bucureştean nu e mai presus de a fi arădean, tulcean sau vrâncean.

 2. Cristina Botuga says :

  Nici noi nu ii avem la inima, nici bucurestenii pe noi. E un joc continuu, mai sunt si cativa mai ok sa le zic asa, dar tot pastreaza din caracteristicile generale pe care le-ai mentionat tu, macar un pic, cat sa ii poti numi bucuresteni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: