Nu-urile din viaţa noastră

Cu toate că, încă de mici auzim mai multe “nu-uri” decât “da-uri“, ne e atât de greu să spunem “Nu!“. Chiar dacă pare greu de crezut, “Nu!” se află în vârful piramidei cuvintelor greu de spus, depăşind chiar şi “Îmi pare rău!”. Dar  vine un moment în viaţă când trebuie să înveţi să îl spui cu toată inima, cu atât de multă forţă încât nici tu să nu crezi, căci trebuie! Trebuie să înveţi să îţi spui ţie “Da!”, să te pui pe primul loc şi să îi laşi pe ceilalţi să munceasă şi să gândească singuri.

De ce ne e atât de greu să spunem “Nu!”? Pentru că ne e teamă să nu jignim, să nu rănim sau să fim respinşi, pentru că, de cele mai multe ori, aceast tip de răspuns e asociat persoanelor egoiste. Dar, persoanele cu adevărat valoroase din viaţa noastră apreciază mai degrabă un refuz, decât un da de compelenţă, aşa că nu trebuie să faci compromisuri, doar de dragul de a nu fi respins.

Învaţă să spui nu când cineva încearcă să împrumute diverse lucruri de la tine pe care ştii sigur că nu le vei mai recupera. Un “nu” ţine de integritatea ta, nicidecum de a fi pe placul celorlalţi, în plus, în timp, persoanele care ştiu să refuze din respect pentru sine sunt mai apreciate decât cele care se tem să refuze.

Spune nu când nu eşti de acord cu ceva. Suntem persoane diferite, deci e normal să avem păreri diferite. Dacă îţi e teamă de confruntare în argumente, înseamnă că nu crezi în opiniile tale.

Spune nu persoanelor care cred că ştiu ce e mai bine pentru tine. Nimeni, oricât de bine te-ar cunoaşte, nu ştie ce îţi doreşti cu adevărat, iar de cele mai multe ori, binele pe care îl văd pentru tine este defapt binele pe care îl doresc pentru sine. Aşa că deschide gura, exprimă-te, fă-te înţeles!

Spune nu când nu vrei ceva, când nu îţi doreşti ceva. Astfel evităm să ne creăm impresi greşite care nu sunt reprezentative pentru noi.

Învaţă să-ţi spui ţie da! Învaţă să refuzi când asta gândeşti cu adevărat! Învaţă că un “da!” pentru alţii poate fi un mare “nu!” pentru tine. Spune “Nu!”, dar nu fă un obicei din asta!

Tags: , , , , ,

3 responses to “Nu-urile din viaţa noastră”

  1. Diana Dragnea says :

    Uite si aici un pic de “Nu”: http://adevarul.ro/sanatate/minte-sanatoasa/cum-spunem-nu-1_511ca8cb344a7821183b6cda/index.html, publicat la o zi dupa postul tau. Gand la gand.

  2. Hapi says :

    Eu sunt experta la spus NU. Dar o spun frumos si ma explic 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: