Portretul unui licean

Îi place să vină la şcoală ca să se întâlnească cu tovarăşii de băută, citeşte PlayBoy şi recită strofe întregi de manele sau muzică de cartier, dă probe de vorbit urât şi de scuipat seminţe, învaţă noi poziţii sexuale în toaleta fetelor şi e notat în funcţie de câţi chiloţei a vizitat până la şaptesprezece ani. Cam aşa arata liceanul din ziua de astăzi.

Dacă acum zece ani nici nu îndrezneai să intri în toaleta sexului opus, ei bine, astăzi lucrurile s-au cam schimbat şi dacă nu-ţi petreci pauzele orele în toaleta fetelor eşti considerat un fătălău. Dacă vrei să faci parte din grup trebuie să treci nişte teste. Nu, nu trebuie să mănânci viermi sau să lipeşti mesaje pe spatele profesorilor, trebuie să faci cât mai multe absenţe, să ajungi în pragul corigenţei la câteva materii, să-ţi înjuri profesorii, colegii şi prietenii şi să vii la şcoală mai beat decât Nikolici şi Matei de la Steaua.

Îm materie de haleală, ca să fii tare trebuie să fii şaormar de meserie, adică nicio masă fără shaorma sau produse fast food. Dacă vii cu pacheţel de acasă eşti din nou fătălău sau sărăntoc.

Nici fetele nu scapă mai ieftin. Ele sunt apreciate după cantitatea de machiaj,  după ţoale, nu neapărat de marcă (dar şi asta contează), dar trebuie să fie cât mai multate, cât mai scurte şi cât mai transparente, fie şi iarna şi după maşina care o aduce la şcoală.

„Spune-mi cu cine umbli ca să-ţi spun cine eşti!”

Dacă nu umbli cu unuʼ de 28 de ani sau treizeci şi, eşti un nimeni. Dacă ai o mami şi un tati care să te sponsorizeze, eşti absolvită de orice păcat.

Dacă nu ai bani, măcar panaramă să fii, dacă nici asta nu eşti, s-ar putea să fii un soi de tocilară. Şi ca să nu rămâi corigentă în faţa prietenilor de toaletă, vei fi notată la oral. Şi proba eliminatorie e bătaia pentru un Don Juan de liceu. Cum se poate ca tu, fată de liceu,  să nu îţi aperi reputaţia?

 „Dezastru la BAC!” sau “şcoala românească la ananghie”

Nu  mai e o noutate că liceeni nu numai că nu reuşesc să ia o notă de trecere dar perlele de la examenul de bacalaureat sunt de-a râsu-plânsʼ. Rata de promovare scade şi ea în fiecare an, iar motivul ar fi camerele de supravegheat, cică s-ar intimida…păcat că nu se intimidează şi atunci când se filmează lovind colegi, jignind profesori sau arătându-şi diverse părţi ale corpului în materiale postate pe YouTube.

Oare ce ar zice Isoscel despre liceeni din 2013?

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

5 responses to “Portretul unui licean”

  1. Ursuleţul verde says :

    Iar acum liceeni ar sari in apararea lor spunand ca suntem de moda veche si ca am ramas ancorate in trecut (bine, ar spune-o cu alte cuvinte, mai simple).
    Nici pe vreamea mea liceanul nu prea se omora cu invatatura si se indrepta cu pasi repezi spre situatia de azi, insa mi se pare ca in prezent educatia si respectul s-au pierdut odata cu scutecele. Acum clar am vorbit ca pensionarii care se bat pe locuri in tramvai! :))

  2. filedinpoveste says :

    Pe vremea mea, ca să menţin registrul, se făcea şcoală cu indicatorul şi nimeni nu rămânea cu sechele, iar învăţătorul nu era sancţionat.
    Primele înjurături de la colegi le-am auzit printr-a şaptea, iar înjurăturile pe care le folosesc eu ar rămâne corigente chiar şi după standardele copiilor de şcoală primară, nu de alta, dar mi-au fluturat pe la urechi vreo câteva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: