De ce sunt puţine bloggeriţe în online-ul românesc?

Din fainoşagul 2.0, Chinezu a scos de la naftalină o întrebare mai clasică decât cea cu “oul şi găina” şi anume “De ce sunt atât de puţine bloggeriţe”. Pe cât de clasică, pe atât de nelămuită. Tulai Doamni da’ câte bloggeriţe nu-s, numai că niciuna nu face hatere 2.0 de performanţă şi iacă-ta de ce:

1. Pentru că femeile vor drepturi egale cu bărbaţi, dar când e vorba de luptă cu bărbaţii parcă au nevoie de un avantaj, de un pas înaintea liniei de start, iar cursa 2.0 nu ţine cu nimeni, fie bărbat, fie femeie şi nici nu oferă avantaje la pauză. Femeile ştiu să lupte doar împotriva femeilor şi tareee bine o mai fac. Pe alocuri se sabotează între ele, iar în cursa 2.0 scapă cine poate sau cine are condei mai bun.

2. În loc să se sprijine, aşa cum o fac bărbaţii, femeile se “sabotează” în topul ZeList. Unde să mai pui că la şuruburi SEO şi butoane electronice nu prea se pricep şi pe deasupra mai sunt şi încăpăţânate ca un catâr şi în loc se ceară ajutor cred că fac marea cu sarea cu mintea proprie.

3. Pentru că nişa e una proastă, una aglomerată sau pur şi simplu nu au nicio nişă. Nu poţi să scri despre frunze negre şi uscate dacă ştii că oamenii nu citesc despre aşa ceva sau dacă tu nu te pricepi la asta. Exersează, exersează, exersează e dictonul 2.0. Ai grijă şi la nişele supra aglomerate. Fashon, handmade şi “crătiţăraiele” nu prea mai au locuri disponibile, iar dacă găseşti unul, vezi cum dai din cote să nu devi doar una din mulţimea de crătiţarangioaice.

Nici articolele despre toate şi nimic nu prea dau rezultate, omul când te accesează vrea să ştie o treabă, intru aici pentru că ştiu sigur că aici găsesc despre frunze negre şi uscate, iar dacă schrool-ul îi arată două articole pe modă, trei pe crătiţăraie şi alte două pe handmade, clar dă close dacă în treizeci de secunde nu găseşte ce îl interesează şi cere sfat la nenea Goagle.

4. Cititoarele, căci pe ele le vizează în mare parte bloggeriţele, s-au cam săturat săracele de lumea aia “perfectă” pe care o tot afişază femeile şi pe alocuri au impresia că nu sunt sincere. Păi cum să nu vrei, tu femeie, să afli cum gândeşte un bărbat? Ei, vedeţi voi cum publicul feminin migrerază către blogurile masculine?

5. Femeile scriu “din palatul de cleştar”, iar publicul e cam sătul de floricele şi eminescisme şi se reorientează către ăi mai pragmatici. În plus eminescianismele şi emoţiile se citesc din Sandra Brown în drum spre muncă, nicidecum între două task-uri.

6.  Pentru că avem nevoie de scuze pentru insuccesul 2.0 şi e mai simplu să zici “n-am succes în blogosferă pentru că e greu să intri în lumea bărbaţilor” decât ” scriu…uneori o fac prost, uneori o fac rar sau uneori scriu articole doar pentru mine”.

7. Pentru că femeia vrea rezultate şi le vrea acum! Dacă nu vede rezultate se simte respinsă, incompetentă, iar asta nu îi face bine egoului său personal şi se simte obligată să dezerteze.

8. Răbdarea şi perseverenţa în blogging e direct proporţională cu succesul.“Zoe fii bărbată!”, nu-i lăsa pe ăştia cu sânge-n co…ndei să te facă la jocul ăsta!

9. Se spune că femeile sunt mai atente la detaţii, iar detaliile costă poziţii scumpe în ZeList căci atente la detalii pierdem esenţialul.

10. Articolele scrise printe o manechiură, un schimbat de scutec şi hârţogăraiele de la birouri nu garantează succesul. Blogul trebuie să fie mai ceva ca un bebeluş, să îl hrăneşti la ore fixe, să îi schimbi scutecele, să îl bagi în seamă la fiecare scâncet, să îl scoţi în lume, să îl lauzi.

Ş-acum vă întreb pe voi, de ce sunt atât de puţine femei de succes în blogosfera românească?

Tags: , , , , , ,

18 responses to “De ce sunt puţine bloggeriţe în online-ul românesc?”

 1. vienela says :

  Spunea cineva pe un alt blog ca femeile nu au nici o retinere in a da like sau share unei postari scrise de un barbat, daca le place ceea ce a scris. Nu acelasi lucru se intampla cu barbatii, care nu ar recunoaste niciodata in public ca le-a placut ceva siropos. Asa ii ridicam noi pe baietii care mai tarziu ajung A-listeri si de la inaltimea aceea ametitoare ne scuipa seminte in parul abia coafat. 🙂

 2. psi says :

  vienela, am să te contrazic puţin: scrierile mele sirop au mai mare succes la bărbaţi decât la femei. de altfel ponderea cititorilor mei înclină serios balanţa către bărbaţi şi sper că nu scriu deloc masculin! :)))

  însă da, femeile reuşesc să treacă mai greu peste conflicte, le lipseşte deseori gustul polemicii (sunt tone de bloguri feminine în care toată lumea se pupă cu toată lumea prin comentarii şi se înjunghie pe mess, sigur sunt şi bărbaţi care procedează la fel, ştiu!) şi nu le-aş spune atehnice cât lipsite de perseverenţă şi de interes real. femeile nu sunt în genere orientate spre monetizare, domeniu propriu, hosting… cred.

  interesantă întrebarea, dar eu cred că nu sunt chiar atât de puţine bloguri feminine. clubul nostru adună în el mai multe femei decât bărbaţi de pildă, indiferent care ne sunt motivaţiile.

  • filedinpoveste says :

   Da…şi eu tind să cred că numele fetelor îl depăşeşte cu mult pe cel al băieţilor dar, cică, ei sunt cei mai de succes.

   • vienela says :

    Psi, nu ma contrazici pe mine, ci pe fata pe care o citam… :))) si eu am multi cititori barbati, care au chiar curajul de a-mi da share articolelor. :)))
    Sunt cativa bloggeri care au acaparat primele pozitii in blogosfera si nu mai are nimeni loc de ei. Dar in cautarile mele din blog in blog am descoperit mai multe fete decat baieti.

 3. Adrian says :

  Lâmuriţi-mă, ce înseamnă femei de succes în blogosfera românească? Hai să generalizăm. Ce înseamnă succes în blogosferă?

 4. filedinpoveste says :

  Succes în blogosferă:
  1. să fie citit şi menţionat în articolele personale ale altor bloggeri (cu cât mai mulţi şi mai importanţi, cu atât mai bine)
  2. trafic mare şi comentarii multe;
  3. companiile să îi ceară părerea faţă de campaniile lor din social media (da, sunt astfel de bloggeri);
  4. să fie în fruntea topurilor pt bloggeri: gem ZeList (dar în acesta nu prea am încredere, am văzut că are bubele lui)
  5. să fie trendsetter
  6. unii spun că dacă apari la televizor, eşti important, aşa o fi?

  • Adrian says :

   Hm! Şi pe cine interesează toate astea?

   • filedinpoveste says :

    Pe el, companiile din zona lui de activitate şi pe ceilalţi bloggeri care, aparent, încearcă să-i calce pe urme.

   • filedinpoveste says :

    În fiecare domeniu sunt nişte vârfuri care sunt luate drept model, iar social media nu scapă nici ea.

   • Adrian says :

    Felicitări, Vienela! Tu eşti un caz fericit, scrii bine, cu multe mesaje frumoase şi pozitive! Dar, ce te faci cu cei care pentru trafic, şi sunt destui, scriu doar despre piţiponceală şi dezbrăcate, şi mai ştiu despre ce porcării??? File e încă la început de drum, ca să spun aşa, ar trebui ca toate aceste puncte să nu reprezinte un scop în sine. “Sunt multe fete frumoase, tinere, care nu vor să ajungă manechine, şi nici să se mărite cu un fotbalist”!!! Sper să nu ofensez pe nimeni!

   • filedinpoveste says :

    Când faci totul pentru trafic nici nu cred că vine traficul, iar asta cred că ar trebui să fie cam pe ultimele poziţii în priorităţile tale.
    LA început eu cred că ar trebui să fie un exerciţiu de imaginaţie, îmbinarea cuvintelor şi subiecte abordate.

   • Adrian says :

    Aşa este. În primul rând trebuie să scrii pentru tine, să te cauţi şi să te descoperi, să încerci să aduci ceva frumos… Restul pot veni mai tărziu. Când scrii din pasiune, dacă există această pasiune, nu te interesează traficul şi beneficiile imediate, te interesează doar să vină lângă tine cei cu care rezonezi!!!

  • vienela says :

   Daca doar astea sunt cerintele, eu sunt aproape blogar de succes… :)))))
   Se intampla des ca numele meu sa apara in articolele altora…
   Am destul de multe comentarii la fiecare articol…
   Mi s-a intamplat de cateva ori ca firme cu care colaboram sa imi ceara parerea…
   Sunt in aproape fiecare saptamana in top 150 in zelist…
   La asta cu trend setter nu ma bag, ca io-s femeie de la tara, abia stiu cate ceva in limba romana…
   Dar am fost invitata sa vorbesc la televizor in calitate de blogar si am refuzat… 😛

 5. Sonia says :

  Nu de multă vreme am scris un articol pe o temă asemănătoare. Părerea mea (fără sa am date care să o susţină) este că bloggeriţe sunt mai multe decât bloggeri, însă nu sunt atât de vizibile şi unele, deşi au talent la scris, nu se bucură de succesul pe care, zic eu, l-ar merita.
  Ai punctat bine motivele pentru care femeile nu sunt o forţă în blogosferă.
  Cât despre răspunsul la întrebarea din finalul articolului… Poate că noi ne risipim în foarte multe direcţii în timp ce bărbaţii rămân concentraţi pe una singură?

 6. Cuvânta says :

  Fain articol, scris cu inteligenta si realism. Un stil care va avea succes, sper eu. Cred ca singurii care se plang de insuccesul femeilor sunt chiar barbatii. Probabil se plictisesc la blogmeeturi si au nevoie de fețe proaspete 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: