Piramidele naturale din Vâlcea

Ştiai că în România există piramide? Nu, nu au venit egiptenii peste noi, ci mama natură s-a ţinut de şotii şi a creat un monument natural care poate concura oricând cu spectaculoasele piramide egiptene.

După turismul laic şi balneo-climateric, a venit rândul ca judeţul Vâlcea să scoată de la naftalină, nişte minunăţii de piramide pictate în stâncă de un fir de apă.  Apele pluviale s-au jucat nestingherite în depozitele de conglomerate slab cristalizate şi au format nici mai mult, nici mai puţin de 12 hecrare de teren pline cu piramide de pământ.

Oricât de imposibil ar părea, picăturile de apă au reuşit să construiască piramide înalte de 80 de metri şi şanţuri adânci de circa zece metri într-un peisaj desprins parcă din documentarele BBC World. Ei bine, chiar merită să le vedem la televizor, dar ce ştim noi să facem cel mai bine în afară de a lăsa monumente istorice în paragină? Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu piramidele vâlcene, doar că ele nu s-au paraginit ci au fost uitate de lume.

Dacă prin gimnaziu auzeam de aceste formaţiuni carstice la orele de geografie, treptat, treptat nimeni nu şi-a mai amintit nimic de ele. Râmnicenii au uitat de ele, iar ceilalţi români nici măcar nu au auzit de ele, poate doar de verişoara lor Râpa Roşie din Alba.

Râpa Ciuroii, cum o numesc localnicii, nu este singura formaţiune de acest tip din judeţ, surorile de la  Stroieşti şi Slătioara păzesc hotarul de miazănoapte al judeţului. Dar o vizită la acest monument este dificilă fără ajutorul vâlcenilor pentru că piramidele de la Vâlcea nu sunt incluse pe hartă sau în ghidurile turistice, doar cu mici excepţii, iar indicatoarele lipsesc cu desăvârşire.

Piramidele se află la nici patru kilometrii de centrul oraşului, în pădurea de la marginea cartierului Goranu. Printre copaci şi desiş, priramidele parcă s-au ascuns de ochii lacomi ai turistului român şi ai localnicilor. Drumul care duce la ele e prea puţin accesibil, un drum forestier îngustat în fiecare an de vegetaţie. Dacă mergi pe cursul pârâului Stăncioi e imposibil să nu dai de ele, iar cu puţin noroc s-ar putea ca un localnic să îndrume către dânsele.

Dacă doriţi să vedeţi panorama oraşului de pe Runcu, puteţi da un ochi şi pe la piramide. Din şoseaua ce duce către Fedeleşoiu veţi coti la dreapta cu câteva sute de metrii înainte de Malul Alb. Nu aveţi cum să-l rataţi căci, este un mic indicator cu ,,Valea Stăncioiului”, ei ş-acum urmaţi cursul apei, iar în circa o jumătate de oră ajungeţi la piramide.

Ş-acum mai trebuie să spun de ce iubesc România?

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

11 responses to “Piramidele naturale din Vâlcea”

 1. Corina Lăzărescu says :

  Foarte interesant articolul ăsta, mi-ai făcut poftă de o plimbare…

 2. Radu Ştefan RS says :

  Hmmm… O să încerc să văd ce se întâmplă cu piramidele din Vâlcea… Urmează o excursie! Mulţumesc pentru informaţii!

  • filedinpoveste says :

   Anunta-ma si pe mine caci, spre rusinea mea, nu le-am vazut desi sunt din Valcea! Poate dau si eu o fuga pe acasa saptamanile astea si e musai sa le vizitez!

 3. Alin G. says :

  si eu stiam de ele mai demult, dar niciodata nu mi-am facut timp sa le vizitez…si uitasem de ele, insa acum ca am citit articolul asta cum vine vara o sa merg sa le vizitez sigur :). multumesc de informatii si reimprospatare

 4. Cial says :

  🙂

 5. Mărgeluţa says :

  Eu sunt din Valcea (Dragasani, mai precis), dar nu am apucat sa le vad. Ce rusine! Poate mi-o spal un pic spunand ca am vazut toate manastirile din Valcea! Si cand zic TOATE, chiar la toate ma refer! :)) Si nu doar o data… Macar la vara stiu ce am de facut! 😉 Multumesc de informatie!

  • filedinpoveste says :

   Şi eu mă trag singură de urechi căci nici eu nu am ajuns să le văd deşi sunt tot din Vâlcea. La vară fac cum fac şi trebuie să le vizitez.

 6. Susana says :

  Nu stiam că exista piramide (naturale) in Romanaia. N-ar strica sa aflam mai multe intormatii de genul asta 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: