Ce scuze aduce iarna

Iarna nu vine numai cu zăpadă şi frig, iarna vine cu nămeţi de scuze, minciuni de-ngheaţă apele, troiene de mincinoşi şi viscol puternic prin imaginaţia noastra. Iată ce scuze aduce sezonul rece: 

Iarna nimeni nu este gras, este doar o iluzie optică generată de hainele groase. Fiind mai voluminoase, hainele, omul se dilată în faţa ochiilor noştri. Daʼ parcă frigul contractează, nu dilată. Ei, fir-ar, ce vorbim aici, fizică?

Însă pentru cei care nu sunt certaţi cu acul cântarului apare o altă scuză: odată pe an e Crăciun, cum să nu guşti oţâr’ din pomana porcului, mai o sarmăluţă, hai şi-un pic de cozonac? Şi uite-aşa când dau iama-n frigider parcă a trecut uraganul Sandy, înfaşcă tot şi nu mai rămâne nimic. Dar de la anuʼ o să ţină cură, una mai drastică decât foamentea din ʼ47.

Ăi certaţi cu sportul vor avea ca scuză temperaturile scăzute. Cum să renunţi tu la şunculiţele alea care atârnă peste pantaloni când ele sunt cel mai bun izolant termic? Ştiu grăsuţii noştri ce ştiu! Măi că şi-ar dori orice pretext ca să nu renunţe la ele, ba o tiroidă, dar sezonul ei este vara, ba izolarea termică, ba că se simte bine în pielea ei. Apăi cum să nu te simţi bine în maldărul de piele când ai ditamai spaţiu în care să te lăfăi?

Aşa că mai poţi mânca o sărmăluţă sau zece că tare bune au ieşit anul ăsta, un cârnat  poate un ciolan afumat, o prăjiturică şi ce-o mai fi prin frigider.

Chiar şi persoanele certate cu sociabilitatea vor înlocui scuzele tipice. Iarna e prea frig pentru o ieşeală  cu prietenii. Aşa că preferă să stea în casă şi să citească manuale de „cum să devi mai sociabil” sau „trucurile unui bun orator”.

Întârziaţi vor căta scuză în nămeţii de pe toate drumurile. Zăpada le-a troienit nu numai drumul dar şi imaginaţia în materie de scuze. Şi aşa cum a răzbătut prin nămeţi ca să întârzie “doar” o jumătate de oră, aşa şi tu trebui să răzbaţi prin răbdarea ta.

Părinţii le vor spune celor mici că „anu’ ăsta Moşuʼ a rămas înzăpezit!”. Cei care nu au chef de-o vizită la bunici vor spune că şi ei au rămas înzăpeziţi pe undeva. Alţii se tem să nu rămână blocaţi pe coclauri. Altele nu ies din casă pe motiv să li s-ar strica machiajul. Atât de multe scuze că nu mai ştii pe care să-o foloseşti. Tu ce scuze ai iarna?

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Trackbacks / Pingbacks

  1. Alesul nostru pentru Moş Crăciun « - 14/12/2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: