Ce ne-aduce iarna

În fiecare an, zăpada ne ia pe nepregătite. Dacă, atunci când suntem mici ne bucurăm de fiecare fulg de nea, când mai creştem începem să detestăm fiecare strop de apă îngheţat. De ce? Fiecare are motivul lui: unii pur şi simplu nu-şi permit să vadă fulgul de nea pe anvelopele maşinilor, alţii nu sunt echipaţi corespunzători de iarnă, plus că preţurile la haine şi încălţăminte sunt piperate chiar şi în sezonul reducerilor, alţii pur şi simplu detestă frigul.

116_2834Iadul alb, cum ar spune unii, ne ia pe nepregatite în fiecare an. Dacă la sfârşitul lui octombrie firmele care se ocupă cu deszăpeziri declară sus şi tare că sunt pregătite pentru o iarnă crâncenă, un număr hiper-exagerat de utilaje pregătite de deszăpeziri, tone de nisip aşteaptă ca iarna să-şi intre în drepturi, iacătă că, totuşi, iarna îşi face de cap prin ograda României.

Nici n-a început bine să cadă că, zăpada deja a troienit cărările. Haos total! Utilajele de dezăpezire aflate la sute de kilometrii distanţă faţă de zona afectată, sute de maşini aşteaptă ca o urnească din loc însă trebuie să aştepte. Cât? O oră, zece, douăzeci, cât o fi nevoie ca nişte neni să le spună că drumul este blocat (evident din cauza ninsorilor) şi trebuie să-şi continue drumul pe artere ocolitoare.

Anul ăsta, zic eu, s-or mişcat mai repede, băieţii cu dezăpezirile. Dar ştiu şi care-i Explicaţia. Păi n-au fost alegerile şi unii politicieni s-au dat cu fundul de pământ până când Valea Jiului a fost deblocată cât ai zice “deszăpezire”?

Se vede că la mine în judeţ nu a fost niciun candidat la parlamentare mai de Doamne-ajută. Apăi, uite-aşa, mai toate drumurile care ies din Râmnicu Vâlcea sunt blocate în prag de iarna. Dacă Valea Oltului şi Dealul Negru sunt fruntaşele drumurilor înzăpezite în fiecare sezon, anul ăsta până şi drumurile de ţară din judeţ s-au bucurat de atenţia televiziunilor.

Uite-aşa, pe ritmuri de jungle bells am pornit dis-de-dimineaţă spre Bucureşti. S-a circulat în condiţii de iarnă, aşa cum spun oficialii: coloane pe ici pe colo, tiruri care intră în depăşiri pe interzis (că or murii români dacă nu pun pe masă mezeluri), troiene pe autostradă, accidente, sirene de ambulanţă, oameni grăbiţi. Cam ăsta e rezumatul traficului Vâlcea-Bucureşti între orele 08:00-10:00.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: