Voci româneşti sau talente X?

Emisiunile cu behăituri sunt alternativa românilor de a-şi petrece sfârşitul zilei/weekend-ului. X Factor sau Vocea României sunt  competiţii muzicale cu obiective de a creşte raiting-ul nici decum de a promova voci noi. Astfel, săptămână de săptămână cele două posturi mari de televiziune se bat pentru audienţa atrasă de circ muzical.  

Sursă foto: http://tvpedia.org

După cum ştim cu toţii, atât X Factor, cât şi Vocea României sunt emisiuni de divertisment. Asta ar fi explicaţia pentru care mare parte dintre concurenţi par a fi selectaţi dintr-o turmă de behăitoare, doar câteva voci sclipesc timid sub presiunea emoţiilor de pe scenă. Nici juriul nu le dă prea multă încredere, nici concurenţilor, nici telespectatorilor.

Dacă este să judecăm după experienţa juraţilor, Vocea României bate clar X Factorul. De ce? La ora actuală Smiley este cel mai în vogă artist, piesele lui Moga sunt toate în topurile radio şi TV, Loredana Groza este artista care s-a adaptat spectaculos, aş zice eu, la tendinţele muzicale. Nimeni nu se aştepta ca ea şi Horia Brenciu să facă vâlvă şi astăzi la Sala  Palatului şi, totuşi, biletele se vând mai ceva ca pâinea caldă.

În partea celaltă, doar Dan Bitman se poate lăuda cu o experienţă şi o influenţă spectaculoasă în topurile muzicale. Poate puţin ştiu dar tot el a lansat-o pe Alexandra Ungureanu, tot într-un show tipic celor două analizate aici. Despre ceilalţi doi juraţi, nu ar fi multe de spus. Delia nici nu place, nici nu displace. A avut o carieră muzicală constantă, însă nimic ieşit din comun. Celălalt jurat, unu parazit (asta dacă este să ne luăm după denumirea formaţiei din care face parte) s-a trezit, peste noapte, expert în muzică, de parcă piesele pe care le recită necestită cine ştie ce calităţi vocale.

Şi pentru că raiting-ul trebuie crescut cu orice preţ, juraţii oferă consultaţii la domiciliu (episoul emoticonului zâmbitor – Smiley – care oferă indicaţii la domiciliu), circ constant că doar ne place circul, înjurături cu bip-uri sau fără bip-uri. Nu-i de mirare că băieţii de la Cancan şi Click stau cu obiectivele îndreptate spre ei, doar doar o ieşi de-o ştire şoc, senzaţională, exclusivă, incredibilă, click aici.

Ba mai mult, ambele competiţii promit marea cu sarea unor concurenţi convinşi de dictonul “cel mai bun să câştige”, dar este la fel ca în cazul cerşetorilor: “mâna întinsă care nu supune o poveste nu primeşte pomana”. De aceea, concurenţii vin cu o poveste de viaţă mai mult sau mai puţin fabricată, cu lacrimi de crocodil la comandă, cu haine intrate la apă, asta că măsură de siguranţă în cazul în care celelalte eşuează.

Vocile sunt cam aceleaşi de-o parte şi de alta a baricadelor, poveştile de viaţă seamănă izbitor, iar reclamele la diferiţi sponsori îşi fac apariţia în fiecare cadru. Sper doar că, după emisiune, câştigătorii vor avea cariera muzicală promisă. Însă tare mi-e teamă că nu vor rezista nici două piese pe piaţa muzicală. Voi ce părere aveţi?

Tags: , , , , , , , , , , , ,

3 responses to “Voci româneşti sau talente X?”

  1. Ana Cernamorit says :

    Andreea, te rog din suflet, nu mai compara porcaria de X factor cu Vocea romaniei, pentru ca se bat cap in cap. X factorul este o mare porcarie; atat juriul cat si concurenții parca sunt picati din luna. Participantii de la VR, chiar au talent si te ung pe suflet in momentul in care canta, iar juratii sunt ok.

    • filedinpoveste says :

      Nu am urmărit foarte des vocea româniei dar au fost 2 sau 3 participanţi care mi-au plăcut (dar tipa care a cântat desculţă a fost pe departe cea care m-a impresionat cel mai mult). De asemenea tot la concursul ăsta am impresia că juriul are habar ce-i aia muzica: unul e cel mai râvnit compozitor, altul e cel mai râvnit cântăreş şi ceilalţi doi au o experienţă în domeniu cât nu are X Factorul la un loc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: