10 lucruri greşite despre români

„Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul” este scuza românului pentru evoluţia precară pe care o resimte din greu. Însă, românii se mai confruntă şi cu o criză de identitate. Iată zece lucruri greşite pe care străinii le ştiu despre noi:

România – o ţară frumoasă din Africa, cam aşa ne-ar numi nişte americani certaţi cu geografia, chiar şi băieţii de la Google au făcut această gafă. Tot de pe continentul american aflăm că România se numeşte, de fapt,  Transilvania şi este ţara lui Dracula.

Nu numai oamenii de rând sunt certaţi cu geografia. „Hello Budapest!” a fost mesajul de intrare pe scenă a numeroşi artişti care au concertat pe plaiurile mioritice. De la celebrul Michael Jackson, Metallica, sau Lenny Kravitz la peste 400 de spanioli care au venit în România pentru finala Europa League, toţi au încurcat Budapesta cu Bucureştiul.

Deşi nu este singura ţară care a făcut parte din blocul sovietic, în continuare România este asociată cu regimul comunist, deşi au trecut mai bine de două decenii de democraţie.

Oricât de greşit este, tot nu scăpăm de numele de ţigan. Dar asta nu este numai o problemă exterioară. Mai mult decât atât, românii văd ca principlă sursă a mocirlei în care ne aflăm această naţie. Într-adevăr, ne-am săturat ca celelalte naţii să ne numească astfel. România nu este patria ţiganior sau, cel puţin, aşa reiese din datele de la ultimul recensământ, doar 2,46% din aproape douăzeci şi două de milioane erau etnici ţigani.

În interiorul ţării acest termen, cel de ţigan, a căpătat treptat un alt sens, şi anume, o persoană cu apucături rele, chiar şi ciorditor sau mahalagioaică. Acesta ar fi motivul, spun unii români, pentru care străinii ne numesc hoţi. În marile capitale Eurpene veţi găsi femei cu fuste la cerşit, copii ponosiţi puşi pe buzunărit, mai un joc de-a alba-neagră care are ca scop tot înşelătoria.

Unde să mai pui primele îndrumări pe care le primesc turiştii când vin în România? Aveţi grijă la geantă şi  feriţi-vă de câinii maidanezi! Sună de parcă-ai ajuns mai degrabă într-o junglă urbană decât într-o capitală europeană. Nu că acelaşi lucru nu s-ar întâmpla şi în Londra sau Milano, de exemplu.

Să rămânem puţin în Italia, unde majoritatea populaţiei este de părere că suntem cei mai leneşi dinte europeni. Imaginea lui Dorel a fost exportată cu succes şi în afară şi se pare că a prins bine la publicul italian.

Şi pentru amatorii de shopping online există un îndemn atunci când vine vorba de plata cu cardul. Nu am cum să nu amintesc de celebrii hackeri români care au scos bani frumoşi din vânzarea falsă de obiecte/clădiri. Nici serverele de la NASA nu sunt o provocare prea mare pentru aceste genii în IT. Aproape în fiecare an se găseşte un român care să spargă serverele instituţiilor din America şi nu numai.

Însă, pentru imaginea greşită pe care o avem în lume, există o singură explicaţie, şi anume istoria. Am obosit să ne tot apărăm teriotoriul şi grânele (şi apropo faza cu “grânarul Europei” nu mai e demult realitate, atâta timp cât magazinele sunt ticsite de fructe şi legume de import). Am obosit să spunem cine suntem pentru ca nişte terchea berchea să ne facă de râs. Am obosit să dăm vina pe alţii pentru nenorocul nostru. Oricum, românul se descurcă.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: