Cât (ne) costă bunul simţ al taximetriştilor

„Tarif de criză” la taxiurile din Bucureşti când este o adevărată provocare să mergi cu taxiul în acest oraş. De la găsirea unui taximetrist dispus să te ducă la destinaţie, la călătoria propriu-zisă şi plata acesteia, toate se dovedesc a fi peripeţii.

Sursă foto: http://www.yoda.ro

Tariful, într-adevăr, este mult mai mic decât cel practicat de taximetriştii de provincie. Dacă în Vâlcea cea mai comună cursă valorează undeva în jurul preţului de 7 lei şi nici vorbă de bacşiş (din contră, primeşti rest exact cât trebuie, chiar şi monezile de 10 bani), în Bucureşti suma se dublează, dacă nu cumva are nevoie de alt multiplu pentru bacşiş.

Câteodată devine o adevărată provocare să circuli cu taxiul. „Sunteţi liber?”, „Da, unde megeţi?”, „La Timpuri Noi!”, „Ahh, nu se poate, aştept pe cineva!” te şochează taximetristul cu răspunsul său. Asta în condiţiile în care ne aflam la dracu-n praznic, pe Valea Cascadelor. Ce să mai spunem de cursa de la Unirii până la Gara de Nord. Oare, în zilele astea, clientul ar trebui să-şi aleagă destinaţia în funcţie de preferinţele taximetristului?

Şi când, în sfârşit, găseşti un taximetrist dispun să meargă la destinaţia pe care ţi-o doreşti, te izbeşti de grosolănia acestuia. Cu diverse complimente, unii dintre ei, te fac să vrei să cobori la primul stop, sau zdruncinările pe care trebuie să le suporţi la fiecare semafor şi curbă.

De cele mai multe ori refuz să circul cu taxiul.  Nu numai suma de bani pe  care trebuie să o achit la sfârşitul călătoriei mă sperie, dar şi tupeul pe care îl afişează taximetriştii când îţi cer (dacă nu cumva îşi opresc singur) bacşiş. Ca şi cum tu ai fi multimiliardar în euro şi ţi-ai permite să plăteşti aceeaşi cursă de două ori pentru că ei nu se mulţumesc cu un bacşiş de doi-trei lei.

Dacă îndrăzneşti să alegi traseul, aşa cum am facut-o eu, te izbeşti de replici ca: „Daʼ de ce vrei pe aici? Mai iei pe cineva în drum? Pe dincolo era mai rapid”. Îi explici că respectiva rută este cea cunoscută de tine. Şi, ca să te încerce, la jumătatea drumului, şoferul coteşte la stânga. Hmm, prima dată zic că vrea să mai stea la semafor pentru un leu în plus. În fine, strâmb din nas, dar tac din gură. Dar când văd că traseul se schimbă radical nu am cum să stau liniştită „Eu am zis să mergeţi drept în faţă! De ce mergeţi pe aici?

Se scuză că a încurcat drumul şi că el era obişnuit cu alt traseu. Mă ia cu vorba, lucru care mă enervează şi, uite aşa, aproape de destinaţie, taximetristul face dreapta. Urlu la el că nu e bine dar el mai merge o jumătate de kilometru. În cele din urmă opreşte, îi dau banii,  dar nici un leu în plus. Îl aud cum bombăne în taxiu dar nici că-mi pasă. Oricum sunt în întârziere şi trebuie să grăbesc pasul.

Altădată taximetristul îţi bate obrazul, cum că nu ai plătit suma integrală. Dar când îi atragi atenţiei asupra sumei indicate de ceas, se strâmbă şi îţi aminteşte de bacşiş. Zici că le lipseşte bunul simţ, iar tupeul este ca la el acasă.

Să aleg eu cei mai nesimţiţi taximetrişti? Voi aţi avut probleme de genul ăsta?

Tags: , , , , , , , , , , ,

17 responses to “Cât (ne) costă bunul simţ al taximetriştilor”

 1. Ciprian Mocanu says :

  De-asta am venit eu de la Piata Presei pana la Kogalniceanu pe jos la ora 3 noaptea 😐

  Ai perfecta dreptate

  • filedinpoveste says :

   Îmi pare rău pentru tine. Eu de când sunt în Bucureşti cred că maxim doi taximetrişti au fost ok (preţ şi bun simţ). Deobicei îi aleg pe cei care sunt de la o firmă cunoscută şi par serioşi (în special cei trecuţi de prima tinereţe). Cu cei tineri m-am lecuit, credeam că nu o să mai cobor din taxiul respectiv.
   De foarte multe ori, pe lângă nesimţirea lor din timpul călătoriei, te mai izbeşti şi de tupeul tipic de taximetrist atunci când trebuie să plăteşti cursa, chiar şi cei mai în vârstă fac asta cu toate că ai impresia că sunt pâinea lui Dumnezeu. Se pare că în Bucureşti aşa ceva nu stă înscris în fişa postului. :))

 2. filedinpoveste says :

  Cu puţin noroc puteai să prinzi metroul sau autobuzul.

 3. Elena says :

  Dragele mele, ce tot intrebati voi de fisa a postului cand ei nici macar contracte de munca nu au. Ce nu intelegeti? 1,39 lei / km este un tarif social, iar serviciile pe masura. Din cate inteleg eu, si la CFR calatori serviciile sunt diferentiate calitate/pret. Nu incercati sa-mi spuneti mie ca va doriti servicii de clasa I cu pret de clasa a IV, ca doar va vad oameni inteligenti. Incercati un Grant sau NORD …altceva ….Mercedes, conducatori auto cititi …cu care puteti avea ce discuta. Dar asta costa …si se prea poate sa nu va convina. Eh, cum spuneam ….mergi de doi lei …cu cine se apleaca pentru doi lei. Sper sa stiti a citi printre randuri. In alta ordine de idei nu prea va vad (aud) sa va plangeti de serviciile RATB sau METROREX …aaaaa ….aici vad ca nu mai aveti ce comenta si cred ca stiu si de ce. Pentru ca daca nu va convine, va ramane varianta mersului pe jos ….lucru care inteleg ca nu va prea coafeaza. in concluzie, daca taxiul este infect ….folositi RATB-ul …daca nici acesta nu va convine ????? treziti-va va rog mai devreme si luati-o la picior, ca miscarea face bine la sanatate. De ce spun asta? Pentru ca sunt taximetrista si am un mesaj pentru VOI. In ultima perioada mut banii incasati de la clienti la benzinarie. Sa ma numesc astfel antrepenoare sau sa-ncep a-mi injura toata clientela se se considera superioara persoanei mele? Asa ca va rog lasati-o mai usor cu comentariile ca nu sunt masinile voastre si nici ale parintilor vostrii. Mult succes in trafic.

  • filedinpoveste says :

   Bunul simţ nu stă într-un contract de muncă. Stă în educaţia pe care o primeşti de acasă/şcoală.
   Şi dacă tot plăteşti un ban pentru un serviciu, indiferent de valoare acestuia, ai pretenţia să fi respectat şi să respecţi la rândul tău, chit că eşti femeie se serviciu, taximetrist sau vânzător.
   Nu a cerut nimeni servicii excepţionale. Avem nevoie doar de bun simţ. Iar când mergi cu taxiul vrei să te simţi în siguranţă, nu violată, chiar şi verbal.
   Alegi să mergi cu ce îţi este mai convenabil financiar sau ca şi timp salvat. Cred că ştii şi tu că un drum prin Bucureşti nu e atât de aproape.
   Şi dacă nimeni nu ar mai alege taxiul ca variantă de transport, chiar şi cu tarif de 1,39 lei, atunci ce s-ar alege de această muncă şi de mii de oamenii care practic îşi câştigă munca din asta?
   RESPECTUL nu face altceva decât să vă aducă CLIENŢI şi BACŞIŞ VOIT NU DIN CONSTRÂNGERE şi abuz verbal. Aşa cum într-un restaurant laşi bacşiş în funcţie de calitatea serviciului prestat, aşa funcţionează şi cu taximetriştii.
   Oare cer prea mult? Respectul e prea mult?
   Nici măcar atât nu putem să oferim, ca oameni?

   • Elena says :

    Tare sunt curioasa ce veti mai spune, dupa ce veti citi o scrisoare deschisa conceputa de un coleg de-al meu, prost crescut si fara de bun simt, pe care o radau mai jos. Sper sa aveti rabdare pentru a o parcurge pana la capat. Dupa care, ori nu am sa va mai aud, ori de acum incolo veti face postari corespunzatoare (daca tot avem pretentii)

    SCRISOARE DESCHISA CATRE
    A.N.I. / MINISTERULUI DE FINANTE / ANAF / DOMNULUI PRIMAR AL BUCURESTIULUI / ITM BUCURESTI / CATRE BRIGADA DE POLITIE RUTIERA BUCURESTI / DOMNULUI PREFECT AL BUCURESTIULUI / IPJ ILFOV / BIROUL DE METROLOGIE LEGALA / MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    SI CATRE PRESA

    DOMNILOR SALARIATI, ANGAJATI AI STATULUI ROMAN
    SA VA FIE RUSINE TUTUROR CELOR DATORITA CARORA AM AJUNS AZI AICI

    Subsemnatul Abaza Catalin, identificat cu CNP 1670609393148 transportator autorizat taxi sub nr autorizatie 9734, avand sediul social in Bucuresti, str Cap. Misca Petre Nr 9 bl M19 ap 3 ….sector 5, depun prezenta
    RECLAMATIE
    Impotriva tuturor PATRONILOR DE FIRME DE TAXI SAU DISPECERATE si impotriva tuturor taximetristilor autorizati de catre PMB sa-si desfasoare activitatea pe raza Mun. Bucuresti cat si impotriva taximetristilor autorizati in satele si comunele Judetului Ilfov, ce inteleg sa-si desfasoare activitatea tot pe raza Mun Bucuresti, patroni si taximetristi ce nu doresc nici pana in prezent sa intre in legalitate in ceea ce priveste tariful de distanta practicat / incasat, conform activitatii desfasurate.
    In legatura cu acest aspect, doresc sa va aduc la cunostinta faptul ca in luna Februarie a anului 2007, PMB a solicitat un studiu societatii Consilier Consult, in al carui memoriu tehnic rezultat, intocmit si semnat de catre seful de proiect, ing Tiberiu Gombos impreuna cu alti trei ingineri si doi tehnicieni de investigatii rutiere, se semnaleaza administratiei publice locale (PMB) printre altele, si faptul ca in Bucuresti se practica tarife mici la taximetrie, care la o verificare atenta nu acopera cheltuielile cu un profit decent, iar tariful minim practicabil ar fi de 1,77 lei/ km.

    ATENTIE! ACEASTA A FOST CONCLUZIA LA CARE S-A AJUNS IN LUNA FEBRUARIE A ANULUI 2007,
    An in care tarifele pe km al taximetrelor se invarteau in jurul a 1,40 lei/km
    Imediat dupa aceasta constatare, tarifele au urcat pana la nivelul lui 1, 85 lei/km sau 1,99 lei/km. dupa care curios, au inceput sa scada nejustificat astfel incat acum, la sfarsitul anului 2012, mai exact la 5 (cinci) ani si opt luni distanta, majoritatea taxiurilor practica aceleasi tarife de 1,40 lei / km sau chiar si mai putin cu un ban decat in 2007, adica 1,39 lei/km.
    In aceste conditii, ori toate firmele sunt pe pierdere (situatie in care, conform legii trebuiesc retrase toate autorizatiile taxi aferente), ori se folosesc de anumite artificii precum asa zisele “quartz-uri” si “maimute” despre care am vazut cu totii pe la televizor cum si pentru ce au aparut. Mai exact. cu ajutorul acestora se poate “umfla” tariful pe km ocupat sau suma inregistrata de catre aparatul de taxat, ori, se poate scurt circuita memoria fiscala a aparatelor de taxat (case de marcat fiscale) astfel incat suma aferenta ultimei curse sa fie stearsa din raportul zilnic de incasari, aceasta nemaiputand fi urmarita si impozitata corespunzator.
    Si intr-un caz si in celalalt, vorbim despre furt in dauna clientului, inselatorie tot in ceea ce-l priveste pe clientul ce crede ca plateste tariful afisat pe usa, si evaziune fiscal in sensul nedeclararii tuturor veniturilor sau salazizarilor necorespunzatoare din sistem (in ciuda prevederilor legii in acest sens).
    Invinovatesc de toate aceste lucruri, pe toti patronii firmelor de taxi (transportatori autorizati) ce sub o forma sau alta si-au externalizat autorizatiile taxi detinute (prin inchiriere mascata) si transfera atat sustinerea cheltuielilor aferente desfasurarii activitatii cat si cele legat de salarizare, noilor chiriasi (asa zisi taximetristi) sau, in cazul celor ce inca le mai exploateaza, sunt angajeati soferi cu norma de doua sau patru ore, carora le dau in primire, autovehiculul taxi impreuna cu cheia si talonul masinii + quartzul pentru aparatul de taxat, trasandu-le inca de la inceput sarcina de a nu incasa in aparat mai mult de ± 130 lei pe zi (in ciuda faptului ca legislatia prevede un timp de lucru de minim opt ore in transportul public local iar incasarile zilnice trebuiesc depuse zilnic la casieriile societatilor numai insotite de raportul ZET, afferent zilei lucrate)
    Iata cum EU, impreuna cu foarte putini asemenea mie, nu ne putem desfasura activitatea in mod cinstit, deoarece nu reusim niciodata sa strangem bani pentru reparatiile curente, deoarece ne-au ajuns din urma datoriile inregistrate in ultimii ani, urmare a creditelor facute sau a neplatilor in ceea ce priveste contributiile noastre aferente sumelor incasate si inregistrate (nesterse) de catre aparatul de taxat. Nu mai vorbim de contributii pentru pensii sau sanatate, al caror cuantum creste odata cu trecerea timpului, datorita tarifului de 1,39 lei / km ce se incapataneze sa reziste in piata de peste 5 (cinci) ani de zile si nimeni nu se intreaba niciodata OARE CUM DE ESTE POSIBIL ASA CEVA?
    Asa am decis sa va intreb pe DVS domnilor ….. CARE-I EXPLICATIA?
    Stau zilnic in trafic aproximativ 14 ore, parcurg cam 200 km totali, injumatatesc venitul cu benzinarii, asta inseamna ori ca muncesc prea putin, ori ca muncesc fara folos.
    Daca nu muncesc prea putin cam cate ore ar trebui sa stau in traseu ca sa ma ajung cu banii?
    Haideti ca-ncerc sa va raspund tot eu. Eventual vreo 20 de ore pe zi. Si tot nu cred ca m-as descurca. De ce?
    Pentru ca infractorii ce nu doresc decat sa fure clientii si sa insele statul roman continua s-o faca chiar si sub atenta supraveghere a domniilor voastre.Am ajuns sa-mi fie rusine de mine, mi-e rusine ca trebuie sa spun ceea ce ma obligati sa spun. Nu sunteti interesati decat de a ne “cocoasa” cu taxe peste taxe, impozite si orice alt fel de obligatiuni fara sa va pese catusi de putin ca fiecare dintre noi avem o famnilie de care trebuie sa avem grija. Unde este protectia pe care trebuie sa ne-o asigurati? Unde sunt obligatiile pe care vi le-ati asumat in momentul in care ati inceput sa emiteti pretentii financiare? De ce va bateti joc de noi si de familiile noastre?
    A se intelege corect, FAMILIE inseamna fost, actual si viitor contribuabil, eventual parte a electoratului pe care-l asigurati din ora-n ora de toata atentia dumneavoastra, dar asta-I doar praf in ochi.
    Presupunand ca nu aveti cunostinta despre toate aceste aspecte (desi ma indoiesc), va propun sa-ncepeti prin a verifica datele inscrise pe memoriile fiscale ale aparatelor de taxat apartinand firmellor de taxi din Bucuresti si din Judetul Ilfov. Scoateti unui MF (memorie fiscala) detaliat pentru Semestul II al anului 2011, perioada dintre 01.07.2011 si 31.12.2011, MF detaliat in baza caruia veti descoperi faptul ca sunt emise foarte multe bonuri pe care sta scrisa doar suma de 1,39 sau 1,40 lei fara insa ca aparatul sa incaseze macar o secunda de functionare. Asta inseamna quartz (scurt circuitare sau stergere a ultimei sume incasate ), acea cursa fiind inregistrata ca si numar de bon dar fara valoare in afara de tariful de pornire. Dar stiti si dumneavoastra despre ce vorbesc aici si cu toate acestea va incapatanati sa nu miscati un deget. Neluarea nici unei masuri in aceasta directie va transforma in partasi ai evazionistilor. De ce spun asta?
    OUG 28/1999 privind casele de marcat electronice fiscal republicata in M. Of. Nr 75/ 24-01-2005
    ART. 10 Constituie contravenţii următoarele fapte dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
    (4), neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale, precum si nereintroducerea datelor inscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative;
    ART. 11 (1) Amenzile pentru contraventiile prevazute la art. 10 se aplica agentilor economici, cu exceptia celor prevazute la lit. d), astfel:
    b) faptele prevazute la art. 10 lit. a), b), i), j), l) si m) se sanctioneaza cu amenda de la 80 milioane lei la 400 milioane lei;

    ART. 12 (1) Constatarea contraventiilor, precum si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele de specialitate din Ministerul Finantelor Publice si din unitatile sale teritoriale, precum si de catre comisarii Garzii Financiare.

    ART. 14 (1) Nerespectarea de catre agentii economici a prevederilor art. 10 lit. b), referitoare la neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, neemiterea bonurilor fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale si nereintroducerea datelor inscrise pe rola-jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative, atrage si suspendarea activitatii unitatii pe o perioada de 3 luni.

    Iata cum legislatia va obliga la astfel de constatari si sanctiuni dar din motive numai de catre DVS stiute, nu se intampla asa cum ar trebui.
    Chiar daca,:
    L 38/ 2003 / Art. 49 1. tarifele încasate de transportatorul autorizat în urma prestării serviciilor de transport trebuie să acopere cel puţin sumele investite şi cheltuielile curente realizate pentru prestarea serviciului;
    Pai domnilor COMISARI/ CHESTORI/ SEFI DE DIRECTII SAU INSPECTORI, ce va este neclar?
    Nu vi se pare suspect faptul ca an de an, Administratiile fiscale teritoriale inregistreaza declaratii de venituri si cheltuieli din care rezulta faptul ca cheltuielile sunt mai mari decat incasarile, si cu toate acestea nici unul dintre contribuabili nu solicita nici o majorare de tarif in ciuda faptului ca toti ceilalti prestatori de servicii publice si-au dubalt tarifele percepute ?
    Nu este ciudat ca firmele si firmulitele de taxi cocoseaza pur si simplu dobitocul de taximetrist zi de zi si noapte de noapte fara ca sa-l plateasca pentru toate orele suplimentare lucrate de noapte, sau in zilele de sarbatori legale ?
    Ce faceti domnilor Inspectori ai ITM-ului?
    Chiar nu ati mers cu taxiul prin Bucuresti sambata sau duminica seara? Ori in ajun de Craciun sau in seara de Anul Nou?
    Eu cred ca da, dar nu v-ati intrebat niciodata daca salarizarea se face corespunzator programului de lucru.
    Ce faceti domnilor Comisari sau Inspectori ai Ministerului de Finante si ai Garzii Financiare?
    Chiar trebuie sa va spun eu ca tariful de 1,39 lei/km este mizer in raport cu pretul litrului de carburant care depaseste 6 lei si nu numai? Iar dispeceratele incaseaza peste un million de euro anual doar din taxele de dispecerizare pentru care eu personal, nu am primit nici o factura de cand ma stiu. Nu mai vorbim de sumele obtinute din reclame, garantii sau sanctiuni aplicate taximetristilor in urma carora patronii si-au luat jepp-uri luxoase si apartamente scumpe. Cine monitorizeaza toate astea? Sunt tare curios ce impozite platesc? Nu prea platesc? Pai si atunci de ce mai sunt operatori taxi, de ce nu le suspendati activitatea asa cum prevede legea?
    Ce face Politia Transporturi sau Corpul de Control al Utilitatilor Publice din PMB?
    Chiar nu stiti ca listele de tarife in baza carora se practica acest tarif infect de 1,39 sunt false? Adica neavizate, fara sa poarte stampila si semnatura Directiei de transport din cadrul PMB? Asta inseamna fals si uz de fals domnilor inspectori. Dar ce va pasa DVS, leafa va merge, constatari si aplicare a sanctiunilor acestora de ce sa mai faceti?
    Ministerul Finantelor se vaita ca nu sunt bani, dar nu se-ntreaba niciodata cum de in teorie ar trebui sa avem numai la nivelul Mun Bucuresti peste 15.000 de angajati (soferi, dispeceri, mecanici, spalatori sau personal auxiliar) dar colectarea taxelor se face numai de la maxim 3 / 4000? Poate ca nu suna chiar asa de interesant dar, daca am pune problema la nivel national se schimba situatia.
    In paralel, politia rutiera constata si sanctioneaza o gramada de infractiuni si contraventii savarsite de taximetristi. Nu am vazut sau auzit in schimb de nici un dosar penal, de nici o amenda serioasa sau autorizatie taxi suspendata, toate acestea prevazute de altfel de legislatia in vigoare in acest sens. De ce domnilor? Sa inteleg ca se fac “intelegeri” si in acest sens?
    Pe toate canalele de stiri sunt prezentate stiri si reportaje in urma carora nu inteleg decat atat ….”Nu sunt bani pentru spitale sau medicamente compensate, NU sunt bani pentru pensii, NU sunt bani pentru scoli sau gradinite, NU mai sunt bani pentru politie, pentru pompieri, nu sunt bani de investitii c ear trebui sa ne asigure viitorul copiilor nostrii “
    ….. dar intre timp patronii firmelor de taxi prospera fara sa plateasca taxe, in detrimentul taximetristului ce-si rupe oasele-n masina cate 14 / 16 ore pe zi.
    M-am saturat ca de patru ani de zile sa vad scris pe taxiuri 1,39 lei/km ….TARIF DE CRIZA ….Ce inventie mai este si asta Domnilor, sa-mi explice si mie cineva va rog frumos. Tot vad si aud de “maimute” in stanga si in dreapta dar nimeni nu s-a intrebat vreodata cine sau de ce le-au inventat…. Ce-nseamna asta domnilor. Inseamna ca tariful nu este corect, este insuficient, iar prestatorul este obligat sa fure ca sa faca fata situatiei.
    Personal m-am saturat sa-mi repar masina cu piese second-hand si am decis sa merg la un dispecerat cu un tarif mai mare de 1,30 lei/ km. nu-I mare diferenta pana la 1,77 lei/ km…dar este avizat de catre PMB, listele de tarife ale acestora purtand semnatura si stampila PMB (atentie ca vorbim de un serviciu de transport de utilitate publica).
    Dar ce credeti ca se-ntampla? De doua saptamani stau civilizat in statiile de taxi si observ ca ma ocoleste toata clientele. Parca as avea raie sau holera. Nu intelegeti de ce? Pentru ca de jur imprejurul meu sunt taxiuri ce presteaza acelasi serviciu dar ….la tarife mai mici, asa ca potentialii mei clienti se inghesuie mai intai sa rupa usile taxiurilor pe ale caror portiere sta scris 1,39 lei/ km …TARIF DE CRIZA …. FALS si ILEGAL
    Haideti sa intelegem impreuna fenomenul …. Eu, Abaza Catalin, taximetrist PFA ce folosesc un tarif de 1,77 lei/km, aprobat de catre cei abilitati, dar nu reusesc sa am incasari din cauza celor care folosesc tarife de 1,39 lei/ km, neavizate de catre cei abilitati (adica false).
    ALOOOOOO? DESPRE EVAZIUNE FISCALA SI CONCURENTA NELOIALA VORBESC AICI.
    NU SUNTETI REPREZENTANTII NOSTII, CI SALARIATII NOSTRII, ASA CA TRECETI LA TREABA SI TRIMITETI-I ACASA PE ILEGALISTI

    Aviz Consiliului Concurentei
    Taxele si impozitele de pe raza judetului Ilfov sunt diferentiate de ale bucurestenilor, asa ca va rog, sesizati-va in legatura cu concurenta neloiala venita din partea acestora. Nu suntem egali din nici un punct de vedere, avem dari mai multe si mai mari de platit, asa ca afara cu ei din capitala. Sunt autorizati de Ilfov asa ca … sa taximetreasca la nivelul judetului lor, adica acolo unde-si platesc taxele si impozitele. Aici ne fura clientela. Si-au razuit autorizatiile de pe portiere astfel incat sa nu mai poata fi identificata localitatea de autorizare? De ce asa? Pai probabil ca s-au emis mai multye decat trebuia …si in felul acesta nu-I mai putem verifica sau controla. Nu mai vorbim de faptul ca sub siglele unor dispecerate bucurestene, folosesc liste de tarife vizate de alte consilii locale, ceea ce inseamna ca tarifele lor sunt avizate doar la ei acolo, in Domnesti, Bragadiru, Voluntari sau Moara Vlasiei, in nici un caz pe raza Mun Bucuresti. CE MAI ASTEPTATI?
    FALS, UZ DE FALS, FURT SI INSETORIE, EVAZIUNE FISCALA SI CONCURENTA NELOIALA ….. toate acestea sub atenta supraveghere institutiilor abilitate.
    M-am saturat si mi se face sila de tot ceea ce vad in jurul meu, m-ati obligat sa ma impotrivesc indiferentei si pasivitatii cu care priviti cum sunt nenorocite mii de familii ale taximetristilor bucuresteni, dintre care fac si eu parte. Habar nu aveti cat de tare ne-ati nenorocit.
    CATE EXEMPLE SA VA MAI DAU?
    Iata inca unul,
    Cf. art. 35 alin (2) din L 265/2007
    “Taxiul trebuie sa aiba afisat în interior, la loc vizibil, o lista care sa poata fi consultata de catre client, cuprinzând titularul legal al autorizatiei taxi si tarifele de distanta, de stationare si de pornire, pe timp de zi si pe timp de noapte, purtând stampila primariei ………..”.

    Majoritatea taxiurilor al caror tarif practicat este de 1,39 sau 1,40 lei/ km nu tarifele avizate ceea ce inseamna ca tarifele sunt ilegal percepute si incasate. Asa ca trebuiesc sanctionate toate constatarile. Dar asta presupune sa iesiti pe strada, altfel va trebui sa va insusiti si dumneavoastra ilegalitatea aici reclamata.
    Cf. art. 55 alin (2) lit. a) din L 265/ 2007
    “Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei aplicabila taximetristului pentru nerespectarea prevederilor art. 35 alin. (2).”
    Copii mei nu au banci la scoala, parinti mei nu au pensile ce le merita si nici medicamente gratuite, iar eu ma gandesc din ce in ce mai mult la faptul ca voi avea o viata grea la batranete, cu o pensie mica sau aproape deloc.
    Eu sunt un biet taximetrist, “nespalat” (cum am ajuns sa fin catalogati) si folosesc o “trompeta” de masina (conform atributelor clientilor), dar nu este vina mea ca am ajuns aici, ci a dumneavoastra, celor care nu intelegeti nici acum ca avem o lege in vigoare, foarte buna dealtfel in forma actuala, dar pe care nu doriti s-o aplicati. Ma obligati in schimb pe mine si pe omologii mei s-o respect.
    SA VA FIE RUSINE TUTUROR CELOR DATORITA CARORA AM AJUNS AZI AICI
    Acesta este mesajul meu si sper sa ma fi facut inteles

  • Hapi says :

   Serios, bunul simt costa, de-asta fac taximetrie si nu-s manageri in pablic relations?
   Vino la Cluj si foloseste o firma de taximetrie , suporta o obraznicie sau doua si sa vezi ca se poate: il suni si-i faci o plangere cu numarul indicativul spui exact ora si ce s-aintamplat. Acela poa sa stea pe dreapta doua zile eventual pentru ca firmei de taximetrie nu-i convine sa-i aduca prejudicii.

   N-am inteles- sa platesc 17 roni pe 22 minute imputite de fumul lui cu geamul inchis si sa ma gandesc ca….bunul simt costa mai mult sau e infunctie de contractul de munca? Pe care apropo n-ai cum sa-l verifici iar daca taximetristul alege sa isi obtina licenta si sa plateasca singut la CAS si la alte taxe/impozite e fix treaba lui, nu a clientului´!

   Deci se poate

   File din poveste, am vazut si eu 3 zile cum sunt…..scuza-.ma dar unul singur cu care am calatorit nu m-a suprataxat. Unulmi-a zis din start cand am urcat ca ma costa 50 roni o cursa de la Promenada mall pana la Casa Poporului. In conditiile in care platisem 18 pana acolo !!!!

   Asta nu e bun simt Elena iar tu servesti clientul, nu el pe tine! Ca traiesti din banii lui, da, munciti si aia!

   • filedinpoveste says :

    Am păţit-o şi p-asta “50 de lei până în cutare loc” în condiţiile în care cursa costă vreo 15 lei.
    Eram la Carrefour ciu sora mea şi vreo două sacoşe şi mă agăţase unul, taximetrist individual: “20 de lei şi te duc eu”. L-am refuzat politicos şi-am luat un taximetrist care era angajat la o firmă.
    Ne-a ţinut moşulică teoria “nu vă urcaţi la d-ăştia în maşină” până am ajuns la destinaţie.
    Aparatul de taxat indica puţin sub 7,5 lei. I-am lăsat 10 lei, cu toate că 2.5 lei erau din buzunarul meu, ştii ce replică mi-a dat moşulică de la firma de taximetrie? “Doar atât? Au dreptate ăştia când vă cer 20 de lei”

 4. filedinpoveste says :

  Sunt de acord că pe dumneavoastră, taximetriştii, nu vă avantajează acest tarif, dar ce încercaţi să-mi spuneţi mie (faptul că tariful real ar trebui să fie mult mai mare decât cel practicat la ora actuală) se rezolvă doar din interior, adică firmele de taximetrie ar trebuie să se pună la un acord de practicare a unui tarif care să includă atât benzina consumată, cât şi uzura maşinii. Perfect de acord.
  Dar ce nu înţeleg eu este faptul că şi în condiţiile în care tariful de1,39 lei nu acoperă totalul costurilor sunt atât de multe taxiuri în Bucureşti şi nimeni din rândul taximetriştilor nu spune nimic (ceva ce să aibă ecou mai mare, nu o bârfă ca între colegi).
  Însă eu nu am tratat aici problema “maimuţelor” sau a “quartz-urilor”, nu ştiu exact cum funcţionează şi prefer să nu mă avânt într-o discuţie în care nu am cunoştiinţă de cauză.
  Eu mă lovesc strict partea în care taximetrişti strâmbă din nas atunci când nu laşi un bacşiş mai vizibil de 1-2 lei. Iar asta se întâmplă frecvent.
  Şi, chiar şi în condiţiile în care nu sunteţi mulţumiţi de veniturile din această meserie, nu ar trebui să vă “vărsaţi nervii” pe clienţi (verbal şi financiar).

 5. Omul cu Idei says :

  Din punctul meu de vedere, ar trebui sa mergem mai mult cu metroul/autobuzul. In felul acesta nu le mai dam bani soferilor de taxi si poate incep sa fie mai politicosi. Se poarta asa, mai ales noaptea, deoarece nu exista alte variante si, vrei nu vrei, tot la ei in masina ajungi.
  Cum nu exista conditii pentru a lua carnetul auto (macar un minim 8-10 clase), majoritatea soferilor sunt inculti si prost crescuti. Din pacate, asta este realitatea.

  • filedinpoveste says :

   Mda, cam aşa e. Dar cel mai rău este că ei îşi varsă amarul pe clienţi, ceea ce nu e bine. Ei mizează pe faptul că, de bine, de rău, clienţi sunt, iar noi ne rugăm să dăm peste un taximetrist serios şi educat.

 6. chereji says :

  In Bucuresti ce fac taximetristi e jegmaneala pe fata…. adika negociaza cu tine pretul inainte sa pornesti…nu pornesc aparatul si is si nesimtiti….in fine cam asa se intampla in capitale….in schimb in provini taximetristi sunt oameni seriosi si simtiti…nici vorba de bacsis sau alte cele…..mai rar cand i cate unu ca te plimba tot orasu si tu ai de mers 2 km….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: